Patlıcanın Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir?

Patlıcan, fenolik bileşikler de dahil olmak üzere özel fitotik besinler, nasunin gibi flavonoidler ve sayısız vitamin ve mineraller içerir. Patlıcanın yüksek lif ve su içeriği düşük kalorili olmasını sağlıyor. Solanaceae bitki ailesinin bir üyesi olan patlıcanın zengin mor renklerinde görülebilen antosiyanin antioksidan bileşiklerinden dolayı bir sebze olduğuna karar verildi. Araştırmacılar patlıcan ile ilgili sağlık faydaları hakkında daha fazla bilgi edinmeye devam ediyor ancak patlıcan, binlerce yıldır sağlıklı, geleneksel Ortadoğu ve Akdeniz beslenmesinin bir parçası olarak dünyada beğeni topluyor. Günümüzde Fransa, İtalya, Avustralya, İsrail, Mısır, Birleşik Devletler gibi yerlerde yaygın olarak tüketiliyor.

Patlıcan, ısı hastalıkla mücadele bileşiklerini serbest bıraktığından, antioksidan içeriğinin ve yararlı özelliklerin biyolojik etkinliğinin daha da artmasına neden olur. Patlıcan aslında benzersizdir. Patlıcan, nasunin olarak bilinen nadir ve son derece faydalı bir antioksidan türü içerir. Nasunin, diğer mor renkte meyve ve sebzelere ek olarak her türlü patlıcan çeşidinde bulunan bir antosiyanin antioksidan türüdür.

Nasunin, patlıcan beslenmesinin sağlığa olan faydalarındaki en önemli katkıda bulunan kişilerden biridir. Nasunin diğer antioksidanlar gibi, genellikle hastalık gelişimi ve vücudumuzun yaşlanma nedeni olan serbest radikal hasarına karşı savaşma kabiliyetine sahiptir. Patlıcan içerisindeki nasuninin çoğu mor kabuğunda bulunur, bu nedenle kabuğu da dahil olmak üzere tüm sebzeyi tüketmek, patlıcanın sağlık yararlarının tümünü elde etmek için önemlidir.

Çalışmalara göre nasunin, O2 temizleyicisi olarak işlev gören güçlü bir iltihaplanma ve oksidatif stres savaşçısı ve aynı zamanda lipid peroksidasyonuna karşı koruyabilen bir demir kenetleme maddesidir. Demirin vücut tarafından emilebilir hale gelmesine yardımcı olur. Ayrıca vücuttaki molekülleri civa, arsenik ve kurşun gibi zehirli metal maddelerle birleştirir ve vücuttan atılmasına ve detoksa yardımcı olmak için çalışır.

Nasuninin hücre duvarlarına olumlu etkileri nedeniyle DNA ve hücre membranlarını oksidatif stres ve hasardan koruduğu görülmüştür. Nasunin, yapısını bozulmadan muhafaza eden ve mutasyon veya hücre ölümünü önleyen hücre zarı yağ (veya lipid) tabakasını koruma yeteneğine sahiptir.

Nasunin, hücrelerin gıdalardaki besin maddelerini alıp kullanmalarına yardımcı olan ve aynı zamanda atıkların atılmasına yardımcı olan bir antioksidandır. Vücutta nasunin gibi yeterli antioksidan olmadan, toksinler ve atıklar birikir ve kanser, kalp rahatsızlığı, artrit ve daha birçok hastalığa neden olabilir.

Kansere Karşı Korunmaya Yardımcı Olur

Patlıcan içinde önemli oranlarda 13 çeşit koruyucu fenolik asit bulunduğuna inanılıyor. Patlıcanın çeşidine göre içindeki antioksidan ve fitobesin maddelerinin düzeyleri değişir ancak kanserle mücadele etme yetenekleri benzer özellik taşır.

Patlıcan, klorojenik asit gibi pek çok diğer yararlı içeriğe ek olarak, daha önce belirtildiği gibi hastalıkla savaşan nasunin içerir. Kolorojenik asit, bazı bitkilerin hücre duvarlarında bulunur ve serbest radikallerin kanserli hücreleri oluşturmalarına ve kanser tümörünün büyümesine engel olabilir. Anti-mutajen ve anti-tümör etkilerine ilaveten, Kolorojenik asitin anti-mikrobik, anti-LDL (kötü kolesterol) ve aynı zamanda bir anti-viral olarak işlev gördüğü düşünülür, bu da çeşitli seviyelerde iltihaplanmaya ve hastalıklara karşı korur.

Kolesterolü Düşürmeye Yardımcı Olur

Çalışmalar, patlıcanın iltihaplanma ve oksidatif stresle mücadele yeteneği nedeniyle daha sağlıklı kan damarlarına ve daha dengeli kolesterol düzeylerine sahip olmayı destekleyerek kalp sağlığına faydalı olabileceğini göstermiştir.

Patlıcandaki fitobesinlerin; dolaşımı iyileştirme ve aort dahil olmak üzere ana damarlarda plak oluşumunu azaltma yeteneği nedeniyle sağlıklı kan kolesterol düzeylerini korumada faydalı olduğu gösterilmiştir. Vücudunuzda belirli miktarda kolesterol olması gerektiğinden patlıcan, kan damarı duvarlarınızdaki miktarın dengelenmesi ve kan akışının iyileştirilmesi ile ilişkilidir. Çalışmalar, kalp sağlığı koruyucu bileşikler içeren patlıcanın, sol ventrikül fonksiyonunu (kalpteki ana kan pompalama odacıklarından birisi) artırma ve apoptozu (hücre ölümü) azaltma yetenekleri olduğunu göstermiştir.

Sindirim Sağlığını İyileştirmeye Yardımcı Olabilir

Patlıcan büyük ölçüde sudan oluşur, bu yüzden kalorisi çok düşüktür. Su, lif ve besin içeriği yüksek sebzelerin tüketilmesi, atıkların ve toksinlerin sindirim sisteminden çıkarılmasına yardımcı olur. Dışkıyı bağırsaklardan vücudun dışına itmek için sindirim sistemi ve bağırsağın iyi sulanması gerekir.

Sindirim sisteminin toksinleri ve aşırı suyun ağırlığını atmasına izin vermek için, yeterince su içmenin yanı sıra taze gıdaları bolca tüketmek çok önemlidir. Patlıcanın bilinen faydalarından dolayı, özellikle sindirim hastalığının düzeltilmesinde, nörolojik sorunların, inflamasyonun azaltılmasında ve otoimmün koşulların iyileşmesinde faydalıdır.

Sahip olduğu lif ve su içeriği nedeniyle, patlıcan kilo vermeye yardımcı olabilir. Kalorisi çok düşük olduğundan, patlıcan herhangi bir düşük kalorili sağlıklı diyet için büyük bir katkıdır. Patlıcan içerisindeki lif, kendinizi doygun hissetmenize yardımcı olur, böylece aşırı yemek yemezsiniz.

Kemikler İçin Önemli Olan Manganez Kaynağıdır

Bir bardak patlıcan, günlük manganez ihtiyacınızın % 5’ini sağlar. Manganez, vücutta az miktarda ancak doğal olarak bulunan bir mineraldir, bu nedenle geri kalan maddenin sağlıklı bir diyetle elde edilmesi gerekir. Manganez bir antioksidan görevi görür, serbest radikalleri araştırır ve bunları bedensel zarara ve oksidatif strese neden olmadan ortadan kaldırır.

Manganez, kemik mineralizasyonu ve metabolizması üzerindeki etkisinden dolayı sağlıklı bir kemik yapısının oluşumuna katkıda bulunur. Kalsiyumun uygun şekilde metabolize edilmesi ve kullanılması ve kuvvetli kemiklerin oluşması için gerekli enzimlerin oluşturulmasına yardım eder.

Ayrıca, manganez vücudumuzdaki metabolik aktivitede, bağ dokularının oluşumunda ve üreme sağlığı ve infertilite ile mücadelede çok önemli olan hormon seviyelerinin düzenlenmesine yardımcı olur. Ayrıca, sağlıklı tiroid bezi işlevinin düzenlenmesinde, depresyonla mücadelede rol oynar ve kan şekeri seviyesini kontrol etmeye yardımcı olur.

Cilt Kanserini Önlemeye Yardımcı Olabilir

Çalışmalar cilt kanseri ile mücadelede yardımcı olabileceğini göstermiştir. Bu durum yüksek konsantrasyonda patlıcan özütü içeren krem ile sağlanmıştır. Bu tip krem, keratoz, bazal hücreli karsinomlar ve skuamöz hücreli karsinomalar gibi çeşitli deri kanserleri için etkili bir tedavi olarak klinik olarak kanıtlanmış % 10’luk solazodin ramnozil glikositler (BEC) içerir.

Patlıcanın binlerce yıldır bu şekilde kullanıldığına ve kötü huylu veya iyi huylu cilt kanserleri için etkili doğal bir çare oluşturduğuna inanılıyor.

Patlıcan Besin Değerleri; Bir bardak kadar pişmiş patlıcan aşağıdaki besin içeriğine sahiptir:

  • 35 kalori
  • 5 gram lif
  • 3 gram şeker
  • 1 gram protein
  • 0 gram yağ
  • 8 gram karbonhidrat
  • Günlük ihtiyacın % 6’sı kadar manganez
  • Günlük ihtiyacın % 4’ü kadar vitamin K
  • Günlük ihtiyacın % 4’ü kadar Vitamin B1
  • Günlük ihtiyacın % 4’ü kadar B6 vitamini
  • Günlük ihtiyacın % 3’ü kadar folat
  • Günlük ihtiyacın % 3’ü kadar magnezyum
  • Günlük ihtiyacın % 3’ü kadar potasyum
  • Günlük ihtiyacın % 3’ü kadar bakır

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz