Progesteron Nedir?

progesteron

Progesteron kadınlarda üreme sürecinin düzenlemesi için salgılanan bir hormondur. Gebeliğin başlamasını ve sürmesini sağlar. İnsanların yanı sıra diğer birçok memeli hayvanda da gebelik süreci Progesteron ile düzenlenir. Progesteron yumurtalıklardan salınır ve rahim duvarını embriyoların tutunması için uygun hale getirir.

Progesteron Kullanılan ilaçlar nedeniyle tüp bebek uygulamalarında mutlaka progesteron hormon desteği yapılmalıdır. Progesteron desteğine yumurta toplama işleminden 1 gün sonra başlanır ve eğer gebelik oluşur ise 10. gebelik haftasına kadar devam edilir. Progesteron kullanımı; hafif kilo artımı, ruh halinde değişikliler, enjeksiyon yapılıyorsa enjeksiyon yerinde ağrı, göğüslerde şişkinlik yapabilir. Eğer gebelik oluşmaz ise progesteron kullanıldığı için adet bir miktar gecikebilir.

Progestoronun başlıca görevleri şöyle sıralanabilir;

Östrojen hormonun etkilerini baskılar.
Rahimi yumurtanın yerleşmesine uygun hale getirir. Progesteron salgılanan dönemde rahim duvarları kalınlaşır.

Hamilelik oluşursa salgılanmaya devam ederek süt bezlerinin gelişmesini süt üretiminin başlamasını sağlar.

Vücuttaki progesteron seviyesi âdet döngüsünün ilk yarısında düşüktür. Bu süreçte kandaki progesteron oranı ortalama 0,3 -1,5 nanogram/ml’ dir. Yumurtlama gerçekleştikten ve sarı cisim oluşmaya başladıktan artar. Bu dönemde 2,5 -28 ng/ml’ye kadar ulaşır.

Yumurtlama döneminin tespiti ve hamilelik teşhisinde progesteron seviyeleri ayırt edici bir değer olarak kabul edilir.  Hamilelik oluştuğunda ise 10. haftadan itibaren daha hızlı artar. Artış gebeliğin 38. Haftasına kadar devam eder. Bu süreçte progesteron seviyesi 270 ng/ml’ye kadar çıkabilir. Progesteron hormonu erkeklerde de salgılanır ancak metabolizma üzerinde doğrudan herhangi bir etkisi yoktur.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz