Ramazan Ayında Beslenme Nasıl Olmalı?

Müslümanlar için Ramazan ayı çok değerlidir. Dini vecibelerden oruç, ramazan ayında gerçekleştirilir. Oruç tutan kişiler, sıcak yaz günlerinde uzun saatler aç ve susuz kalmaktadır. Bu nedenle Ramazan ayı, kişinin günlük hayatında büyük değişikliklere yol açar. Oruçla birlikte günlük üç ana öğün beslenme şekli, günde sahur ve iftar olmak üzere iki ana öğüne inmektedir. Ramazan sofralarında özellikle davet veriliyorsa sofralarda hamur işlerinden şerbeti tatlılara kadar birçok çeşit yer alır.

Uzun süre aç kalındıktan sonra bir anda yemeklere aşırı yüklenmek, özellikle sağlık problemi bulunan kişilerde ciddi problemler doğurabilir.

Oruçluyken Nasıl Beslenilmeli?

Oruç tutarken iki öğünle sınırlı kalmamalısınız. Sahur ve iftar vakitlerini bölerek, iki üç saat arayla az ama sık beslenmeye dikkat etmelisiniz. Bu öğünlerde vücudunuz için gerekli vitaminlerden yeterli ölçüde almalısınız. Ramazan ayı boyunca günlük ihtiyaç duyduğunuz enerji, karbonhidrat, yağ, protein, vitamin ve minareleri dengeli bir şekilde tüketmelisiniz.

Ramazanda sofra kültürü eskiden beri çok çeşitli yemeklerle bilinmektedir. Bir anda çok ağır yemeklerle oruç açılmamalıdır. Su ile orucu açıp ardından bir çorba içmek uygun tercih olacaktır. Yavaş ve aralıklarla yemek yenilmelidir.

Sahur En Önemli Öğün

Sahura mutlaka kalkmalısınız. Şu an ortalama 17 saat oruç tutuluyor. Sahura kalkılmadan bir iki saat önce yiyip yatmak, bu açlık ve susuzluğu 20 saate kadar yükseltebilir. Bu nedenle sahur mutlaka yapılmalı, sahur ve iftar arasındaki kısa sürede iki saat aralıklarla sık yemek yenmelidir. Öğünlerde çok ağır tatlı ve yemeklerin çok miktarda, hızlı tüketilmesinden kaçınılmalıdır. Sahurda, tokluğu sağlayacak besinler tüketilmelidir. Yumurta ve peynir uzun süre tok tutan gıdalardır. Bu nedenle sahur vaktinde yumurta tüketmeye özen gösterin. Bunun yanında sebze ve karbonhidratla öğünü desteklemelisiniz. Susuzluk için karpuz tüketebilirsiniz.

Ramazan Ayında Sağlıklı Beslenmek İçin Öneriler

Ramazan ayında da dengeli beslenmeye özen gösterilmelidir. Sahur ve iftar iki ana öğün sayıldığından bunlarında arasında iki saat aralıklarla ara öğünler tüketilmelidir. Ara öğünlerde salata, meyve, yoğurt gibi ürünler tercih edebilirsiniz. İftara su içerek, zeytin veya hurma gibi hafif gıdalarla başladıktan sonra on dakika beklemeye özen gösterin.

Bundan sonra ana yemeğe geçebilirsiniz. Kan şekerinizi dengeli biçimde yükseltecek gıdaları iftar saatinde tüketmeye çalışın. İftar ve sahur arasında taze sıkılmış meyve suları, süt ve soda gibi içecekleri tüketin. Günde iki, iki buçuk litre su tüketmelisiniz.

Yeterli miktarda su tüketilmediğinde su – tuz dengesi bozularak uyuklama, mide ağrısı hatta depresyona bile neden olabilir. Aşırı şerbetli tatlılar yerine sütlü ve meyveli tatlılara yönelmelisiniz. İftardan sonra bir saatlik yürüyüşler yapmak oldukça yararlıdır. Yediklerinizi sindirme ve ramazan boyunca kilo almanızı engelleyecektir.

Ramazan ayında sık karşılaşılan kabızlık problemini önlemek için kayısı, kuru üzüm gibi kuruyemişler, ceviz, badem gibi gıdalar tüketilmelidir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz