Sabahattin Kudret Aksal Kimdir? Hayatı ve Eserleri

Sabahattin Kudret Aksal

25 Mart 1920’de İstanbul’da doğan yazar, 19 Nisan 1993’te İstanbul’da yaşamını yitirdi. Lise eğitimini Özel Işık Lisesi’nde alarak İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi  Felsefe Bölümüne girdi. Bu fakülteden mezun olduktan sonra yaklaşık beş yıl kadar İstanbul’da muhtelif liselerde felsefe dersleri verdi. Öğretmenlik görevi haricinde farklı mesleklerde görevler yapmıştır. Aksal, İstanbul Konservatuvarı Müdürlüğü, Belediye Yazı İşleri Müdürlüğü, Belediye İktisat Müfettişliği ve Şehir Tiyatrosu Müdürlüğü de yapmıştır.

Sabahattin Kudret Aksal Edebiyatımızdaki Yeri

Sabahattin Kudret Aksal’ın ilk şiiri edebiyatımızın köklü dergilerinden olan Varlık Dergisinde, ilk öyküsü ise Küllük Dergisinde yayımlanmıştır. Yazar 1940’lı yıllarda “Yeni Edebiyat Hareketi” içinde rol aldı. Şiirlerinde günlük yaşamı, başıboşluğu ve umursamazlığı işledi. Cahit Sıtkı Tarancı’nın etkisinde kaldığı dönemlerde hece vezni ile yazılmış uyaklı şiirler kaleme aldı. Daha sonra şiir anlayışında Garip Akımını ve Orhan Veli’yi benimsedi.

Sanatının ilerleyen yıllarında ise sadelikten vazgeçmeyen bir derinlik arayışı içerisine girdi. Bu dönemde şiirde ilk biçimlerine dönerek, uyağı tekrardan şiirinin mihenk taşı haline getirdi. Şiirlerini bu şekilde yazmaya başlayınca garip şiir anlayışından uzaklaşarak ikinci yeni disiplininde çalışmaya başladı. Şiirlerinde insan ve doğa ilişkisine felsefe penceresinden baktı. Şiirlerinde işlediği konularında ise şehirli insanların günlük işlerini, saçmalıklarını ve şiddetli tartışmalarını ele aldı. Yazmış olduğu öykü ve romanlarında ise psikolojik unsurları ve şekil arayışlarını ön plana çıkardı.

Sabahattin Kudret Aksal Eserleri

Sabahattin Kudret Aksal, edebiyatımızın birçok türünde eserler vermiş. Ömrü boyunca sadece bir sanat akımına bağlı kalmamış, kimi zaman yedi meşaleciler çizgisine kimi zaman ise garip şiir akımı disiplinine geçmiş. Ömrünün sonlarına doğru ikinci yeni havasına kapılarak bu anlamda eserler vermiştir. Ama her ne olursa olsun yazar çok çalışkan bir kişiliği ile edebiyatımıza iz bırakmış ender şahsiyetlerinden biri olmayı başarmıştır. Şairin edebiyatımıza bıraktığı eserlerinden bazıları şunlardır.

ŞİİR: Şarkılı Kahve, Gün Işığı, Duru Gök, Bir Sabah Uyanmak, Elinle, Eşik, Çizgi, Buluşma, Batık Kent,

ÖYKÜ: Gazoz Ağacı, Yaralı Hayvan,

OYUNLAR: Evin Üstündeki Bulut, Şakacı, Bir Odada Üç Ayna, Tersine Dönen Şemsiye, Kahvede Şenlik Var, Kral Üşümesi, Önemli Adam,

DENEME: Geçmişle Gelecek,

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz