Safran ve glikoz betabolizma bozuklukları ve diyabet

diyabet ve safran bitkisi

Safranın diyabet ve yan etkileri üzerinde güçlü bir terapötik etkiye sahip olduğu gösterilmiştir. Hiperglisemi tehlikelidir çünkü glikasyonu arttırırlar, hücre oksidasyonuna ve vücut dokularına zarar vermek için iltihaplanmaya neden olurlar. Safran özütü, glikoz alımını artırarak ve kas dokusunda insülin duyarlılığını artırarak kan şekeri seviyelerini kontrol etmeye yardımcı olur. Kas hücreleri vücuttaki en büyük glikoz kullanıcıları olduğu için bu çok önemlidir.

Bu etkinin yararları birçok hayvan çalışmasında gösterilmiştir. Diyabetik sıçanlara safran veya kurucu safranı veya safranı verildiğinde , açlık kan şekeri seviyeleri önemli ölçüde azaldı. Bazı çalışmalar, lipit kütle spektrumlarında ve düşük kolesterol ve trigliseritlerde önemli gelişmeler olduğunu göstermiştir.

Safranın glikoza bağlı oksidan hasar üzerindeki etkileri nedeniyle, safranın diyabetik nöropati, diyabetik ensefalopati ve diyabetik nefropati dahil diyabetle ilişkili hastalıklarda bir azalmayı önlediği gösterilmiştir.

Diyabetik nöropatinin (bozulmuş sinir lifleri) arkasındaki mekanizma belirsiz olsa da, sinir hücrelerine şekere bağlı oksidatif hasar içerdiği görülmektedir. kültürlenmiş insan beyin hücreleri çalışma Safran özü önemli bir zarar şeker skoru göstermiştir toksisite .

Aşırı durumlarda, diyabetik hastalarda diyabetik nöropati ile aynı nedenlerden kaynaklandığı düşünülen bir beyin bozukluğu olan diyabetik ensefalopati gelişebilir. Bir hayvan çalışmasında, safran takviyeleri (günde 448 ila 896 mg insan eşdeğer dozları) sadece hücresel antioksidan sistemini iyileştirmekle kalmadı, aynı zamanda durumla ilişkili semptomları da azalttı.

Diyabetliler ayrıca kısmen glikoza bağlı oksidatif hasarın bir sonucu olan önemli bir böbrek hastalığı veya diyabetik nefropati riskine sahiptir. Bir çalışma, diyabetik sıçanlara çiğdem içerikli krosin ile ön tedavi uygulandığında böbrek fonksiyonlarının iyileştirildiğini gösterdi.

Ve şaşırtıcı bir çalışmada, safran ile takviye edilmiş safranal, diyabetik sıçanlarda oksidatif akciğer hasarını azaltır ve akciğer rahatsızlığını azaltmaya yardımcı olur.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz