Sağlıklı Beslenme Piramidini Anlama

beslenme piramidi

Bu sağlıklı beslenme piramidi, Harvard bilim insanları tarafından geliştirilmiş olup yıllarca süren araştırmalara dayanarak varılan sonuç, bu piramidin, ABD Tarım Bakanlığı (USDA) tarafından 1992 senesinde tasarlanmış olan bilindik yiyecek piramidinden daha sağlıklı bir beslenme biçimi sunduğu şeklinde olmuştur. (USDA, yiyecek piramidini, son araştırmaları da kapsamına alacak şekilde gözden geçirmektedir).

Sağlıklı beslenme piramidinde, alttaki en geniş katman, en önemli kategori olan günlük egzersiz ve kilo kontrolünü temsil etmektedir. En üst katmandaki, piramidin tepesindeki yiyecekler, mümkün olduğunca az tüketilmesi gerekenlerdir.

Sağlıklı oldukla­rına vurgu yapmak amacıyla, çoklu ve tekli doymamış yağlar ile omega-3 dahil sağlıklı yağlara, yeni piramitte daha geniş yer ayrılmıştır. Beyaz ekmek ve beyaz pirinç gibi karbonhidratlar piramidin en üst katmanındadır, çünkü bunların ölçülü tüketilmesi gerekir. Kırmızı eti az tüketin ve onun yerine balık, kümes hayvanları ve yumurta gibi daha sağlıklı seçenekleri tercih edin.

Sağlıklı beslenme piramidi sonuç vermiştir. 2002 yılında, sağlıklı beslenme piramidinde önerilen beslenme planının, belli başlı hastalıklara yakalanma riskini azaltmada, USDA’nın yiyecek piramidinde önerilenden neredeyse iki kat daha etkili olduğunu gösteren bir çalışma yayımlanmıştır. Çalışmada 100,000’den fazla yetişkinin beslenme biçimleri incelen­miştir.

Çalışmanın sonucunda, sağlıklı beslenme piramidine göre beslenen erkeklerin belli hastalıklara yakalanma riskle­rinde %20 düşüş gözlenmiş olmasına karşılık, USDA piramidine göre beslenen erkeklerin taşıdığı riskte bu oran % 11 ‘de kalmıştır. Sağlıklı beslenme piramidine göre beslenen kadınların belli hastalıklara yakalanma risklerinde %11 düşüş gözlenmiş olmasına karşılık, USDA piramidine göre beslenen kadınların taşıdığı riskte bu oran %3 olmuştur.

Porsiyonlar ve Yiyecek Seçimleri

Tüm Tahıllı Yiyecekler

1 dilim ekmek; Vı kase pişmiş tahıl ürünleri, esmer pirinç veya kepekli makarna; 30 gr. hazır kahvaltılık gevrek

Sebze

1 kase çiğ, yapraklı sebze; Vı kase diğer sebzeler (çiğ ya da pişmiş); % fincan sebze suyu

Meyve

1 orta boy elma, muz ya da portakal; Yi kase dilimlenmiş, pişmiş ya da konserve meyve; 3A fincan meyve suyu

Balık, Kümes Hayvanları, Yumurta

60-90 gr. pişmiş yağsız et, kümes hayvanları ya da balık (1 yumurta veya 2 yemek kaşığı yerfıstığı yağı, 30 gr. ete eşittir); 6 kase pişmiş kuru fasulye

Süt Ürünleri

1 fincan/kase süt veya yoğurt; 45 gr. peynir; 60 gr. işlenmiş peynir

Sağlıklı beslenme piramidine göre beslenmek, bir uyum sürecinden geçmeyi gerektirebilir. Tahılları, meyveleri ve sebzeleri beslenme planı­nızın ön saflarında bulundurmayı öğrenin, et ve süt ürünlerindeki gizli yağların farkında olun. Burada belir­tilen porsiyonlar, genellikle ortalama Amerikan porsiyonlarından daha küçüktür.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz