Sağlıklı Bir Evlilik Nasıl Olmalıdır?

sağlıklı evlilik

Evlilik, iki kişi arasında yapılan bir ortak yaşam sözleşmesidir. Evliliğin sağlıklı bir şekilde devam etmesinin ilk kuralı, evlilik kurumunun aileye dönüşebilmesidir. Severek evlendik diyen bir çok kişinin, evliliği yürütemeyip ayrıldığına şahit olmak bize, sağlıklı bir evlilik nasıl olur sorusunu düşündürüyor.

Sağlıklı bir evliliğin temelleri, nikahta atılan o imzayla değil, evliliğe karar verildiği an atılmaya başlanıyor. Flört ve nişanlılık dönemindeki bazı sinyaller bizi o evliliğin, sağlıklı bir evlilik olamayacağı konusunda uyarıyor. Fakat bizler çoğu zaman bu durumu görmezden gelmeyi tercih ediyoruz.

Bir evliliği yürütebilmek için sevgi tek başına yeterli midir? Tabi ki sevgi tek başına yeterli değildir. Sevginin yanında saygı, anlayış, fedakarlık ve en önemlisi de uyum gereklidir. Çiftler arasındaki uyum sorunsuz bir aile hayatı demektir. Yalnız bu uyum karşılıklı olmalıdır. Sürekli bir taraf diğerine uyum sağlamaya çalışırsa, o zaman evlilikte denge bozulur. Oysa ki evlilikte denge çok önemli bir unsurdur.

Sağlıklı Bir Evlilik Nasıl Olmalıdır?

Peki evlilik hayatında uyum nasıl sağlanabilir? Her birimizin kendimize has bir kişiliği vardır, dolayısıyla da ; duygu, düşünce ve hayat görüşlerimiz benzer olsa da birbiriyle tamamen aynı değildir. Önemli olan aynı anda aynı şeyi düşünmek ya da aynı fikirde olmak değil, iki ayrı fikri birleştirip ortak bir yol bulabilmektir. İşte karşılıklı uyum da budur. Bunun yanında eşler empati kurabilmelidir, empati kurduğumuzda karşımızdaki kişiyi daha iyi anlayabiliriz.

Evlilik bir güç savaşı değildir; taraflar birbirine üstünlük kurmaya çalışmak yerine, aradaki dengeyi sağlamalıdır. Bu denge kurulmadığı taktirde, bir taraf ezilir ve diğeri ona karşı üstün duruma gelir. Bu dengenin bozulması ortak yaşamı zora sokar. Evlilikte tüm kararlar ortak alınmalıdır. Konu ne olursa olsun; iki tarafta düşüncesini söylemeli ve bu iki düşünce mantık çerçevesinde birleştirilip, ona göre uygulamaya geçilmelidir.

Evlilik hayatının olmazsa olmazlarından birisi de; çiftlerin her şeyi açıkça konuşabilmesidir. Karşılıklı konuşabilmek her ilişkide olduğu gibi, evlilikte de daha sağlıklı bir iletişim kurmaya yardımcı olacaktır. Her şeyi konuşabilmek çiftlerin arasındaki yakınlığı ve güven duygusunu dada da artırır.

Evlilikte çiftler birbirinin hem hayat arkadaşı, hem de en iyi dostu olabilmelidir. Bunun yanı sıra birbirlerinin hobileriyle ilgilenmeli, yapabiliyorlarsa birbirlerine hobilerinde eşlik etmeli ve ortak hobiler geliştirmelidir. Evlilikte, ben yerine biz diyerek hareket etmek önemlidir, fakat biz olduğunuzda bile sonuçta iki ayrı birey olduğunuzu unutmayın. Eşinizi değiştirmeye çalışmak yerine, onu olduğu gibi kabul edin ve sizde nasılsanız öyle olun.

Evlilik saygı ve emek üzerine kurulmuş bir dengedir. Sorunsuz evlilik yoktur, önemli olan sorunları karşılıklı konuşarak ve saygı sınırını aşmadan çözebilmektir. Evliliğinizde sorunlar var ve bunları karşılıklı konuşarak aşamıyorsak, bir evlilik terapistinden yardım almayı deneyebiliriz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz