Anayurdu kesin olarak bilinmeyen ama Asya ile Avrupa anakaraları ile ülkemizde doğal olarak yetişen şahtere bir yıllık otsu bitkidir. Tarlalar ile yol kenarlarında sıkça görülen bitki 20-60 cm kadar boylanabilir.
Uzun saplı mavi-yeşil renkli küçük yaprakları vardır. Yaz mevsimi boyunca gevşek salkımlar halinde açan küçük çiçekleri mor, pembe ya da beyaz renklerde olur.
Faydaları
Şahtere bitkisinin pek eski dönemlerden beri bilinen ve yararlanılan şifalı etkileri şunlardır: İdrar ve safra söktürücüdür. Yatıştırıcı ve yüksek tansiyonu düşürücü etkileri vardır.
Romatizma ve artrit sancılarının hafifletilmesinde etkilidir. Eğer obezite (aşırı kilolu olma) durumu tiroit bezi sorunlarından kaynaklanıyorsa, şahtere bu kiloların azaltılmasında yardımcı olur.
Tedavide Kullanımı
Şahterenin şifalı etkilerinden yararlanılmak üzere bitkinin toprak üstü kesimleri yani sap, yaprak ve çiçekleri (özellikle bitkinin çiçekli olduğu yaz mevsimi boyunca) toplanır.
Karışım haline getirilip güneş görmeyen havadar bir yerde özenle kurutulur. Bu kurutulmuş bitki karışımından bir-iki tatlı kaşığı alınıp bir bardak kaynar suya atılarak 10-15 dakika süreyle demlendirilir.
Şahtere tümüyle zararsız bir bitki olduğu için bu işlem sonucu elde edilen infüzyondan istenildiği kadar içilebilir.