Şalgam, çoğu insanın sevdiği ya da nefret ettiği, soğanımsı, tatlı bir kök sebzesidir. Tarih boyunca tüketilmiştir ve yeni değildir, ancak son yıllarda özellikle süper besin kategorisine yükseldi. Araştırmalar, şalgam suyu içmenin sağlığınıza fayda sağladığını gösteriyor. Gelin birlikte şalgam suyunun faydalarına bakalım.
Güçlü Bir Antioksidandır
Şalgam suyu, oksidatif stres ve inflamasyon ile bağlantılı çeşitli klinik hastalıklarda umut verici bir terapötik tedavi olarak düşünülmüştür. Bileşenleri, özellikle betalain pigmentleri, güçlü antioksidan, kanser önleyici ve antienflamatuvar etkinlik gösterir.
Araştırmaya göre, şalgam suyu, hücresel bileşenlerin oksidatif hasarlardan korunmasına yardımcı olan, iç antioksidan savunma güçlerini güçlendirmek için yararlı bir strateji olarak kullanılabilir. Bazı oksijen moleküllerinin vücuda serbestçe dolaşmasına izin verildiğinde, serbest radikal hasarı oluşur. Oksidatif hasar kalp hastalığı, kanser ve demans gibi sağlık koşullarıyla bağlantılıdır; bu yüzden yüksek antioksidan gıdaları düzenli olarak tüketmenin çok önemli olduğunu görüyoruz.
2015’te yapılan bilimsel bir incelemeye göre, şalgamda en bol miktarda bulunan betalain oksidatif stresin en etkili inhibitörüdür. Betaninin yüksek antioksidan aktivitesi, olağanüstü elektron katkısı kapasitesinden ve hücre zarlarını hedefleyen oldukça reaktif radikallerden kurtarma yeteneğinden kaynaklanıyor gibi görünüyordu. Bu, şalgam suyunun veya şalgam suyu özütünün DNA, lipid ve protein yapılarının oksidatif hasarına karşı korunduğunu gösterir.
Kan Basıncını Düşürür
Şalgam bir zincir reaksiyonu vasıtasıyla nitratlar denilen doğal kimyasallardan zengindir çünkü vücudunuz nitratları nitrik oksit haline getirir ve bu da kan dolaşımı ve kan basıncına yardımcı olur. British Journal of Nutrition’da yayınlanan 2012’de yapılan bir araştırma, bir şalgamın hipotansif etkileri olduğunu buldu. Bu çalışmanın sonuçları, şalgam tüketiminin kontrol grubuyla karşılaştırıldığında 24 saatlik bir süre boyunca sistolik kan basıncını ve diyastolik tansiyonu belirgin bir şekilde düşürdüğünü ortaya koymaktadır.
Beslenme Dergisi’nde yayınlanan bir başka 2012 araştırmasına, 500 gram şalgam ve elma suyu veya plasebo suyu alan 15 erkek ve 15 kadın katıldı. Değerlendirme sonucunda, şalgam ve elma suyunun sistolik tansiyonu düşürdüğü, şalgam suyunun tüketilmesinden altı saat sonra ölçümlerle gösterildiği açıkça görüldü. Bu, özellikle kan basıncı düzeylerinde daha belirgin bir düşüş gösteren erkekler için geçerlidir.
Genel olarak araştırmacılar, şalgam suyunun, sağlıklı erişkinlerde normal bir diyetin parçası olarak tüketildiğinde doğal olarak kan basıncı seviyelerini düşüreceği sonucuna vardı.
Detoks Yararı Sağlar
Şalgam suyu, doğal bir kan temizleyici olarak kullanılır. Karaciğer ve diğer sindirim organlarında detoksifikasyon için gerekli glutatyonlar adı verilen bileşikler nedeniyle vücuda detoks yapabilir ve ağır metalleri, toksinleri ve atıkları kandan temizleyebilir. Ek olarak, şalgam suyundaki lif içeriği, sağlıklı ve sistemli bağırsak hareketlerini düzenlerken, atıkların ve toksinlerin sindirim sistemini süpürmesine yardımcı olur.
Glutatyon oluşumuna yardımcı olan, şalgamdaki betalainlerdir. Vücudun toksinleri nötralize etmesini ve suda çözünebilmesini sağlar; bunlar, idrarla dışarı atılabilir ve vücudun dışına atılabilir.
Şalgam suyu aynı zamanda karaciğer fonksiyonlarını temizlemek ve desteklemek için güçlü bir araçtır. Karaciğeri optimal işlevde tutmak önemlidir, çünkü kanımızı filtreler ve vücuttaki en büyük detoksifikasyon yüzdesinden sorumludur. Kanımızı detoks etmek, yağ sindirmek için gerekli safra üretmek, hormonları parçalamak ve gerekli vitaminleri, mineralleri ve demirleri depolamak için yorulmadan çalışır.
Karaciğer fonksiyonunda bozulma bulunanlar için şalgam suyu, sebzeleri sindirmeyi kolaylaştırır ve daha kolay emilim elde etmenin bir yoludur. Karaciğer temizlemek için şalgam suyu içmek aynı zamanda vücudun asit seviyelerini düşürmeye yardımcı olur ve daha kolay bir pH dengesinin yaratılmasına yardımcı olur.
Diyabetle Savaşır
Şalgam, diyabetli hastalarda glukoz seviyelerini düşürdüğü, insülin duyarlılığını artırdığı ve oksidatif stres kaynaklı değişiklikleri önlediği gösterilen alfa-lipoik asit olarak bilinen bir antioksidan içerir. Nutrition Reviews’de yayınlanan bir 2008 çalışmasında, alfa-lipoik asitin diyabetik nöropati hastaları için son derece yararlı olabileceği bulundu.
Araştırmacılar, alfa-lipoik asitin serbest radikalleri sonlandırdığını, sitozolik glutatyonu ve vitamin C seviyelerini artırdığını ve kaybıyla ilişkili toksisiteleri önlediğini söyledi. Bu, şalgam suyunun oksidatif stresini azaltabileceği anlamına geliyor.
Şalgam suyu lif bakımından yüksektir, bu nedenle toksinleri ve atıkları sindirim sisteminde doğru şekilde hareket ettirmeye devam eder. Pankreas uygun miktarda insülin üretmediğinde veya hücreler insülini düzgün şekilde işleyemiyorsa, bu şeker hastalığına neden olur. Şalgam gibi yüksek lifli gıdalar glikoz emilimini yavaşlatmaya yardımcı olur, vücutta insülin süreci sürer.
Yüksek Folat Kaynağıdır
Folik asit tüketimi önemlidir; çünkü DNA kopyalama ve sentezinde rol oynayarak vücuda yeni hücreler kazandırır. Bir folat eksikliği anemiye (yetersiz şekilde oluşan kırmızı kan hücrelerine), zayıf bağışıklık fonksiyonuna ve zayıf sindirime neden olur. Emziren kadınlar, karaciğer hastalığı olanlar, şeker hastaları için ilaç kullananlar, alkolikler ve böbrek diyalizi hastaları folat eksikliği riski altındadır. Pancar, mercimek, ıspanak ve nohut gibi yüksek folik asit içeren gıdalar, sağlıklı bir gebelik sağlamak, kanseri önlemek ve kardiyovasküler sağlık için mücadele etmeye yardım eder.
Şalgam Suyu Besin Değerleri: Şalgam suyunda bulunan önemli bir bileşik nitrattır. Geçmişte nitratların; şarküteri etleri, pastırma veya düşük kaliteli diğer paketlenmiş etler gibi ürünlerde bulunduğunu ve zararlı olduklarını duymuş olabilirsiniz, ancak şalgam gibi bütün gıdalardaki nitrat türleri aslında çok faydalıdır.
İnsan vücudunda inorganik nitrat, nitrik okside dönüşür ve kan damarlarını rahatlatır ve genişletir. Şalgam, lahana ve marul gibi diğer yapraklı yeşillikler gibi, topraktan nitrat alır.
Bir fincan ham şalgamda aşağıdaki besin içeriği bulunur;
- 58 kalori
- Sıfır yağ
- Sıfır kolesterol
- 106 miligram sodyum
- 13 gram karbonhidrat
- 4 gram diyet lifi
- 9 gram şeker
- 2 gram protein
- 148 mikrogram folat (Günlük ihtiyacın % 37’si)
- 6 miligram C vitamini (Günlük ihtiyacın % 11’i)
- 0.1 miligram B6 vitamini (Günlük ihtiyacın % 5’i)
- 0.01 mikrogram tiamin (Günlük ihtiyacın % 3’ü)
- 0.1 miligram riboflavin (Günlük ihtiyacın % 3’ü)
- 0.5 miligram niasin (Günlük ihtiyacın % 2’si)
- 0.2 miligram pantotenik asit (Günlük ihtiyacın % 2’si)
- 0.4 miligram manganez (Günlük ihtiyacın % 22’si)
- 442 miligram potasyum (Günlük ihtiyacın % 13’ü)
- 31 miligram magnezyum (Günlük ihtiyacın % 8’i)
- 1 miligram demir (Günlük ihtiyacın % 6’sı)
- 54 miligram fosfor (Günlük ihtiyacın % 5’i)
- 0.1 miligram bakır (Günlük ihtiyacın % 5’i)
- 106 miligram sodyum (Günlük ihtiyacın % 4’ü)
- 0.5 miligram çinko (Günlük ihtiyacın % 3’ü)
- 21 miligram kalsiyum (Günlük ihtiyacın % 2’si)
Şalgam Suyunun Yan Etkileri Nelerdir?
Geçmişte idrarınızın şalgam suyu tükettikten sonra aslında biraz pembeye veya kırmızıya dönüştüğünü fark etmişsinizdir; Bu kaygılanacak bir şey değil, çünkü tamamen normaldir.
Şalgam, vücut tarafından kalsiyumun emilmesini önleyen oksalatlar içerir, böylelikle böbrekte taş oluşmasına izin verir. Çok fazla kalsiyum nedeniyle böbrek taşı yaşıyorsanız, diyetinizdeki oksalatları azaltmanız tavsiye edilebilir.