Cildin belli bölgeleri, normalden daha hızlı bir şekilde yeni deri hücreleri ürettiğinde başlar ve böylelikle de cildin kalınlaşmasına ve pullanmasına neden olur. Nedenleri bilinmemekle birlikte, bağışıklık sistemiyle ilgilidir ve kalıtımın bir rolü olabilir. Sedef hastası olan 3 kişiden en az l’inin bu hastalığı olan yakın bir akrabası vardır.
Sedef hastalığının neden olduğu karakteristik pullu, kırmızı deri yamalan; her yaştan erkek ve kadınları eşit ölçüde etkiler ve vücudun herhangi bir yerinde görülebilir; bir anda aylarca yok olabilir ve sonra tekrar görülebilir. Yaygınlık (prevalans) yaşla artar. Strep boğaz enfeksiyonu, yoğun alkol tüketimi, stres, (beta blokörler ve lityum gibi) bazı ilaçlar, cildin hasar görmesi ve insan immun yetmezlik virüsü (HIV) enfeksiyonu sedef hastalığını tetikleyebilir.
Belirtileri Nelerdir?
Sedef hastalığı; gümüş rengi pullarla kaplı deri yamalan olarak ortaya çıkar; bunlar, rahatsız edici olabilir de olmayabilir de. Sedef hastalığının pek çok biçimi vardır. En yaygın olanı; yamaların gövde, kol ve bacaklar özellikle dirsek ve dizlerde ile başta görüldüğü plak tip sedef hastalığıdır. El ve ayak tırnakları kalınlaşabilir, el ve ayak tırnaklarında çukurlar oluşabilir ve tırnaklar tırnak yataklarından ayrılabilirler.
Püstüler tip sedef hastalığı; tüm vücuda yayılan küçük püstüllerle karakterizedir. Guttat tip sedef hastalığı; vücutta, yüzde olduğundan daha belirgin olan gözyaşı damlası büyüklüğünde birçok alana neden olur. Genellikle strep bir boğaz enfeksiyonundan ya da üst solunum yolları enfeksiyonundan sonra gelişir. Sedef hastası olan kişilerin %15’inde, eklemlerin iltihaplanmasına yol açan otoimmün bir hastalık olan psoriyatik artrit gelişir.
Tedavi Seçenekleri;
Sedef hastalığı, tedavisi olmayan kronik bir rahatsızlıktır. Ancak, azmasını engellemeye yardımcı olacak birçok tedavi mevcuttur. Güneşe ve ultraviyole lambalara maruz kalma, sedef hastalığının yok olmasına yardımcı olur; ancak, kötü bir güneş yanığı semptomları daha da kötüleştirebilir. Eğer semptomlarınız hafif ya da orta düzeydeyse, kortikosteroid ya da katran içeren reçetesiz atılan merhemlerden birini deneyiniz.
Daha şiddetli durumlarda amaç; yeni deri hücrelerinin üretimini yavaşlatmaya yardımcı olmak ve iltihaplanmayı tedavi etmektir. Doktorunuz, reçeteyle satılan güçlü kortikosteroidler ve/veya D vitamiyle ilgili ve göreceli olarak yeni bir ilaç olan kalsipotrieni tavsiye edebilir. Her ikisi de son derece etkili olabilir.
Deriyi ışığa karşı hassas hale getiren ajanlar olan psoralenler, ultraviyole tedavisiyle birlikte (PUVA olarak adlandırılan bir bileşim), sedef hastalığını tedavi etmek için sıklıkla kullanılır. Hücre bölünmesini yavaşlatan kanser Önleyici bir ilaç olan metotreksat, esasen şiddetli psoriyatik artriti olan kişilere yazılır. Retinoid ilaçlar da etkili olabilir; ancak, ciddi doğum kusurlarına neden olabileceklerinden dikkatli bir şekilde kullanılmalıdırlar. Bu tedavilerden her biri, yan etkilerin gözlemlenmesi için doktorunuz tarafından dikkatle izlenmelidir. Sedef hastalığından muzdarip çoğu kişi, bu hastalığın hayatları boyunca bir kaybolup bir çıktığını görürler.