Şeftalinin Faydaları Nelerdir? Şeftali Neye İyi Gelir?

Potasyum deposu olan A, B ve C vitaminlerini içinde barındıran şeftalininhem cildimize hem de sağlığımıza faydaları bulunmaktadır. Bol sulu ve tatlı yapısıyla insanları kendine çeken şeftali komposto, reçel, meyve suyu ve marmelat halinde farklı şekillerde tüketilebilmektedir. Fakat şeftalinini en sağlıklı şekilde tüketilmesi için önerilen, doğal haliyle taze olarak yenmesidir. Kalsiyum, demir ve sodyum mineralleri bakımından  da zengin olan şeftali kabuklu haliyle ve mevsiminde tüketildiğinde faydaları artmaktadır.

Sindirim Sistemine Faydalıdır

Şeftalinin ilk ve en etkili faydaları sindirim sisteminde kendini göstermektedir. Çünkü şeftali;- Hazmı kolaylaştırıp böbrek taşı düşürmekte olan kişilere iyi gelmektedir. Böbrek taşını eritme etkisi bulunmaktadır.- Kabızlık ve basur problemlerinin çözümünde yardımcı olmaktadır.- Doğal idrar söktürücü görevi gören şeftali böbreklerde bulunan zehirli maddelerin vücuttan dışarı atılmasına yardımcı olur.

Cilt İçin Faydalıdır

Şeftali tüketimi cildin daha güzel nemli ve parlak bir görünüme kavuşmasına yardımcı olmaktadır. Aynı zamanda kişide çok kötü bir izlenim bırakan ağız kokularının giderilmesinde de şeftali oldukça faydalı olmaktadır.

Gut Hastalığına İyi Gelir

Doğal kan temizleyici özelliği sayesinde şeftali tüketmek gut hastalığının tedavisinde etkili olmaktadır.

Şeftali Uykuyu Düzene Sokar

Geceleri uyuma sırasında sıkıntı yaşayan kişiler veya sürekli olarak uyudukları halde kendilerini yorgun, bitkin ve uykusuz hisseden kişiler uyandıktan sonra veya uyumadan hemen önce şeftali suyu içerek bu sorunlarından kurtulabilirler.

Ciddi Hastalıklara Karşı Koruyucudur

Şeker hastalığı, kalp rahatsızlıkları ve birçok ciddi sağlık sorununa karşı şeftali tüketimi doğal bir koruyucu görevi üstlenmektedir. Çünkü; şeftali bağışıklık sistemini güçlendirerek vücudun hastalıklara karşı direncini arttırmakta ve aynı zamanda içinde barındırdığı antioksidanlar sayesinde kanser gibi tehlikeli hastalıklarla mücadele eden kişilere ciddi şekilde yardımcı olmaktadır.

Sakinleştirici Etkiye Sahiptir

Şeftali özel yapısı sayesinde sinir sistemine etki ederek beyin sinirlerinde gevşeme ve rahatlama etkisi oluşturur. Bu sebeple şeftali tüketmek sakin bir ruh hali içine girmemize yardımcı olur. Aynı zamanda şeftali sinir rahatsızlıklarını tedavi edici özelliğe sahiptir. Çünkü sinir hücrelerini onarmakta ve düzenli şekilde çalışmalarına yardımcı olmaktadır.

Kurt Döker

Vücudunda bulunan bağırsak kurtlarından kurtulmak isteyen kişiler şeftali suyu içerek bu süreci hızlandırabilmektedirler.

Göze İyi Gelir

Aynen bir havuç gibi şeftali de göz sağlığı için oldukça önemli bir besin maddesidir. Yapılan araştırmalar şeftalinin katarakt oluşumuna engel oluşturduğunu gözler önüne sermektedir.

Safra Kesesine İyi Gelir

Biraz önce değindiğimiz böbrek taşı dökmeye yardımcı olma özelliği safra taşları içinde geçerlidir. Şeftali tüketmek safra taşı oluşumuna engel olmakta ve safranın görevini daha iyi şekilde yerine getirmesine yardımcı olmaktadır.

Şeftaliyi En Faydalı Haliyle Nasıl Tüketebiliriz?

Şeftalinin faydalarından en iyi şekilde yararlanabilmek için dikkat etmemiz gereken bazı noktalar bulunmaktadır.

Şeftalinin neredeyse bütün vitaminleri ve yararlı lif kaynakları kabuk kısmında bulunmaktadır. Bu sebeple şeftaliyi kabuğuyla beraber yemelisiniz.

Küçük ve orta düzeyde ve hafif yumuşak şekilde olan şeftaliler daha organik ve hormonsuz bir yapıdadır. Şeftali alırken mümkün olduğunda organik olmasına dikkat ediniz.

Genellikle tek renkten oluşan şeftalileri tüketmeye özen gösteriniz. Şeftalinin alt kısmına baktığınızda sarımsı bir renge sahipse büyük olasılıkla çok taze bir meyvedir.

Şeftalide bulunan tüyler bazı kişilerde alerjilere sebep olabilmektedir. Ayrıca bu tüyler meyveye sıkılan ilaçların meyve üzerinde daha uzun süre kalmasına sebep olur. Bu sebeple şeftaliyi yemeden önce iyi şekilde yıkamalısınız.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz