Selülite İyi Gelen Yağlar Nelerdir?

Selülit pek çok kadının, özellikle yaza doğru çareler aramaya başladığı, ortak sorunu. Üstelik bu sorun sadece kadınlara özgü değil ve kimi erkekler de bu sorunla baş başa. Buraya evde bulabileceğiniz, aktardan oldukça hesaplı şekilde alabileceğiniz doğal yağların selülit için “kesin çözüm” olduğunu yazmayı gerçekten isterdim ama böyle bir şey ne yazık ki söz konusu değil. Selüliti doğal yağlarla ya da profesyonel tedavi yöntemleriyle olsun, tamamen ortadan kaldırmak imkansız denecek kadar zor.

Öte yandan yaşam biçimine dair doğru alışkanlıkları edinerek en azından yeni selülitlerin oluşumunu geciktirmek mümkün. Yazının devamında selüliti önlemek, oluşumunu geciktirmek ve mevcut selülitlerin görünümünü azaltmak için kullanabileceğiniz doğal yağlar hakkında bilgiler vereceğim ama önce selülite nelerin yol açtığı, daha doğrusu neden bazılarımızda selülit çokken bazılarımızda az olduğu konusunda kısaca bilgi vermek istiyorum.

Selülit, doğrudan cilt yüzeyinin hemen altındaki ceplerde depolanan yağdır. Yağ hücrelerini cilde bağlayan ve cilde esnekliğini veren kolajen liflerinin zayıflaması, yağların yüzeye doğru çıkıntı yapmasına ve cilt yüzeyinde çukurlu bir görünüm oluşturmasına neden olur. Erkeklerde kolajen liflerinin yapısı farklıdır ve bu nedenle selülit sorunu kadınlarda daha çok öne çıkar. Kolajen yapısı erkeklerinkine benzeyen bazı kadınların selülit derdi de azdır ve bu sayede kıskanç bakışları üzerilerine çekerler!

Selülit sıkılıkla kalça, basen ve uyluk gibi kan dolaşımının zayıf olduğu bölgelerde görülür. Kadınlarda selülit sadece kolajen lifleriyle değil, önemli ölçüde östrojen hormonu seviyeleri ile de ilişkilidir. Kısacası kadın vücudunda aleyhte çalışan pek çok selülit faktörü vardır. Bunlara bir de bizim kötü alışkanlıklarımız eklenir ki, onlardan da söz edeceğiz. Hormonal nedenler dışında hareketsizlik, hızlı kilo verme, kabızlık, su kaybı, sigara gibi başka faktörler de selülite yol açabilir.

Bu faktörlerin dışında, kötü beslenmenin de selülitle yakından ilişkisi vardır. Kahve, çay ve alkolün fazla tüketilmesi selülite davetiye çıkarır. Kırmızı et, hayvansal yağlar, süt ve süt ürünleri, beyaz şeker, un ve suni katkı maddeleri içeren gıdalar da selülitle başı dertte olan kişilerin uzak durması gereken besinler arasındadır.

Selülit hem yaşam tarzı hem de genlerle yakından ilişkilidir ve çoğu kez ne yaparsak yapalım, maalesef selüliti tamamen yok etmek bir hayaldir. Öte yandan bitkileri araştıran kimi uzmanlar, uçucu yağların selüliti tamamen yok etmese de, en azından ciltte selülitli görünümü azaltmada işe yarayabileceğini iddia etmektedirler.

Nitelikli masaj terapistleri ve aromaterapistler, uçucu yağların banyo suyuna veya masaj yağına katılarak cilde uygulanmasının, vücutta ödem oluşmasını azaltabileceğini ve böylece selülitin yok olmasa da daha az görünmesinin mümkün olabileceğini ifade ederler. Selülit sadece bir yağ dokusu sorunu değil ayrıca sıvı dolaşımı sorunu da olduğundan, ödem sorununun azaltılması ve sıvı dolaşımının iyileştirilmesi selülitin giderilmesi açısından önemlidir.

Günlük Egzersizler

Unutmayın ki, selüliti azaltmak uzun ve zahmetli bir yola baş koymaktır. En etkili çözümlerin başında günlük kardiyo egzersizleri veya haftada iki ya da üç kez güç antrenmanı yapmak gelir. Egzersiz ve dengeli beslenme gibi önlemlerin yanında, elbette uçucu yağların da desteği alınabilir. Selülitin en sık ortaya çıktığı dönemlerden biri de hamileliktir. Ancak hamilelik nedeniyle selülit endişesi taşıyan kadınlar, hamilelikte uçucu yağ kullanımından kaçınmalı, ilk önce mutlaka doktorlarına danışmalıdır. Bitki sözcüğü çoğu kişiyi yanıltır. Bitkisel demek hiçbir zararı olamaz demek değildir.

Selülit için uçucu yağları vücudunuza masaj yaparak uygulayabilirsiniz. Uçucu yağları tatlı badem yağı, Hindistan cevizi yağı ya da zeytinyağı gibi taşıyıcı bir yağ ile inceltmeniz cildin tahriş olmasını önler. Cildiniz hassas olsun olmasın, uçucu yağları tek başına kullanmamakta fayda var.

Yurt dışında küvet geleneği daha yaygın olduğundan, bu yağları genellikle banyo suyuna ekleyerek kullanmanız önerilir. İmkanınız varsa küvete su doldurup önerilen yağları da bu suya katarak vücudunuzun yağların iyileştirici gücünden faydalanmasını sağlayabilirsiniz. Bitkisel yağların toksinlerin atılmasını hızlandırdığı ve kan dolaşımını iyileştirdiği düşünülmektedir. Her iki durum da selülitle baş etmekte oldukça önemlidir.

Greyfurt Uçucu Yağı

Greyfurt uçucu yağ üreticileri çoğunlukla bu yağı greyfurt kabuğundan elde ederler. Uçucu yağları içeren diğer selülit tedavileri gibi, greyfurt yağı ile de en iyi sonuç bu yağ ile cilde masaj yapılmasıyla elde edilir. Greyfurt yağı cilde nüfuz eder ve yağları çözer.

Ayrıca bu yağ, cildi fazla yağdan arındırarak temizler. Mandalina uçucu yağı da greyfurt yağı ile aynı etkiye sahiptir. Aromaterapistler greyfurt yağını duygusal açıdan, ruh halini düzelten nitelikleri için de sık sık kullanırlar.

Sardunya Uçucu Yağı

Sardunya yağı buhar damıtma yoluyla sardunyanın çiçek, sap ve yapraklarından elde edilir. Aromaterapistler sardunya uçucu yağını çok amaçlı kullanımı nedeniyle el üstünde tutarlar. Yağın, cildi sıkılaştırıcı ve ödem azaltıcı etkileri olduğu bilinmektedir.

Sardunya yağının sebum denilen cildin doğal yağını dengeleyerek ve vücudun bağışıklık sistemini uyararak, cildin esnekliğini koruduğu tahmin edilmektedir. Aromaterapistler adet öncesi sendromunun ve menopoz belirtilerinin tedavisinde sıklıkla sardunya yağına başvururlar. Öte yandan bu yağın aşırı kullanımı, ciltte tahrişe neden olabilir.

Selülit İçin Uçucu Yağ Karışımı

Uçucu yağlar meyve ve çiçek gibi doğal bitki kaynaklarından elde edilir. Güzellik veya duygusal ya da tıbbi faydaları için aromaterapi uygulamalarında uçucu yağlardan sıkça faydalanılır. Bu uçucu yağlardan pek çoğu aynı zamanda selülitli görünümü azaltma yönleriyle de öne çıkar.

Selülit tedavisinde etkili diğer yağlar avokado, üzüm çekirdeği, biberiye, paçuli, kekik, fesleğen, rezene, ardıç, limon, portakal, selvi, adaçayı ve sedir ağacı yağlarıdır.

Karışım 1: Selülit tedavisi amacıyla kullanmak üzere bir yağ karışımı hazırlamak isterseniz: 2 damla paçuli yağı, 3 damla adaçayı yağı, 3 damla rezene yağı, 4 damla kişniş yağı, 4 damla sedir ağacı yağı, 5 damla biberiye yağı, 10 damla portakal yağı, 10 damla limon yağı, ve 10 damla selvi yağını,  tatlı badem yağı ya da Hindistan cevizi yağı gibi yarım bardak taşıyıcı bir yağ ile karıştırın.

Karışım 2: Mineral, vitamin ve antioksidan zengini, selülitle savaşta yardımcı olabilecek başka bir karışım için üzüm çekirdeği yağı ile avokado yağını karıştırıp biraz deniz tuzu ve birkaç damla da greyfurt uçucu yağı ekleyin. Düzenli kullanımı selülitli görünümü azaltmada işe yarayabilir.

Uçucu yağları sakın ağızdan almayın ve yalnızca bölgesel olarak cildinize sürmek için kullanın. Eğer alerjik reaksiyon veya ciltte tahriş meydana gelirse, bu tür yağları kullanmayı hemen bırakın.

Doğal Masaj Reçeteleri

Masaj ile birlikte kullanılan kakao yağı ve balın, selülitin azaltılmasında ve giderilmesinde etkili olduğu söylenir. Bu doğal malzemeler ile cilde yapılan masaj, kan ve sıvı dolaşımını arttırarak cilt yüzeyinin altında toplanan yağ birikintilerinin parçalanmasına yardımcı olur. Her gün kakao yağıyla cilde yapılan masaj, selülitlerin giderilmesinde yardımcı olabilir.

Ellerle selülitli bölgeye baskı uygulayarak ve daha sonra elleri geri çekerek, balın doğrudan selülit bulunan bölgelere uygulanması tavsiye edilir. Balın rengi beyaza dönmeye başlayana kadar baskı uygulamayı tekrarlayın. En iyi sonuçları elde etmek için 30 gün boyunca her gün bu masajı yapın. Deride hafif morarma, kızarıklık ve hafif bir yanma bu metodun tipik bir sonucu olarak ortaya çıkar. Yine de cildinizi çok fazla hırpalamamaya da özen gösterin. Eğer hamile iseniz, söz konusu bölgede varis varsa veya vücudunuz bala karşı herhangi bir alerjik reaksiyon gösterdiyse bal masajı yöntemini kullanmayın. Alerjik reaksiyon oluşursa, uygulamayı sonlandırın ve hemen bir sağlık uzmanına başvurun.

Elma Sirkesi Reçeteleri

Selüliti gidermek için her derde deva elma sirkesine de bir şans verebilirsiniz. İki hafta içinde sağlıklı, pürüzsüz bir görünüm elde etmek için, her gün duştan sonra selülitli bölgeye elma sirkesi ile masaj yapılması tavsiye edilir.

Elma sirkesinin dahil olduğu başka bir bitkisel reçete daha var. Su ile elma sirkesini eşit miktarda kullanarak karıştırın ve 3-5 damla biberiye, limon, portakal ya da paçuli gibi selüliti gideren uçucu yağlardan birini ekleyin. Selülit bulunan bölgelere karışımı sürün, streç film ile uygulama yerini kaplayın ve yarım saatle bir saat arası bölgeyi bir havlu ile sararak sıcak tutun. Cilt, kalın bir battaniye ile ya da kalın giysilerle sıcak tutulabilir. Süre sonunda cildi temizleyin ve nemlendirici uygulayın.

Selülite yönelik burada yer alan önerilerin beslenme ve harekete alışkanlıkları değişmediği sürece beklenen sonucu vermesi mucize olur. Selülit, makalenin girişinde de belirttiğim gibi, pek çok farklı nedeni olabilen ve sadece dışarıdan müdahalenin istenilen düzeyde çare olması ne yazık ki mümkün olmayan bir sorundur.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz