Semizotu Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir?

100 gramında sadece 16 kalori bulunan semizotu diyet listelerinde sıklıkla bulunan bir bitki olmasının yanında sağlık açısından da birçok faydaya sahiptir. Çünkü 100 gram semizotu; 1 adet portakalın üçte biri kadar C vitamini, 100 gram ıspanakla eşdeğer demir oranı ve zengin vitamin ve mineral değerlerine sahiptir. Ayrıca semizotu diğer sebze ve meyvelerden daha yüksek omega-3 yağ asidine sahip ve antioksidan yönünden de oldukça zengindir.

Semizotunun oldukça faydalı olması ve birçok hastalığa iyi gelmesinin sırrı içinde bulunan maddelerden kaynaklanmaktadır. Çünkü 100 gr semizotu içinde; protein, A, C ve B6 vitaminleri, riboflavin, folat, niasin, demir, kalsiyum, fosfor, magnezyum, potasyum, selenyum ve manganez bulunmaktadır. Üstelik tüm bu maddeler semizotunun sadece 6.1 gramında bulunmaktadır. Çünkü semizotunun kalan 93,9 gramı sudur.

Kalp Hastalıklarını Engellemektedir

Vücudumuzda üretilemeyip bitkilerden hazır olarak alınan omega-3 vücudumuzdaki trigliseridleri düşürerek semizotunun kalp ve damar hastalıklarını engellemesini sağlamaktadır.

Kilo Vermeye Yardımcı Olur

Özellikle yeşil salatalara katılarak yenen semizotu şeker hastalarında susuzluğu engellemekte ve kilo vermeye oldukça yardımcı olmaktadır.

Kanı Temizler

Sigara kullanımı, çeşitli hastalıklar vb. durumlarda kanı temizleme semizotunun faydaları arasında bulunmaktadır. Çünkü semizotu kanın içinde bulunan ürenin ve mikropların atılmasına yardımcı olmakta ve böbrek kumu ve taşı dökme konusunda iyi gelmektedir.

Kabızlığa İçin Faydalıdır

Semizotu yoğun lif miktarına sahip bir bitki olduğundan dolayı sindirimi kolaylaştırmakta ve kabızlığa iyi gelmektedir. Ayrıca bir önceki maddede belirttiğimiz kanı temizleme özelliği sayesinde sindirime yardımcı olmak semizotunun faydaları arasındadır.

Ağrılara İyi Gelmektedir

Semizotu bedendeki tüm ağrılara karşı doğal bir ağrı kesici görevi görmektedir. Ayrıca gut hastalığının tedavisinde sıklıkla kullanılmaktadır.

Sakinleştirici Etkiye Sahiptir

Genel olarak bitkiler ve çeşitli bitkisel çaylar sakinleştirici etkiye sahip olmaktadır. Semizotu ise özellikle sinir krizlerini engelleme, beyin yorgunluğunu geçirme ve sakinleştirme yönünden çok iyi etkiye sahip bir bitkidir.

Demir Eksikliğine İyi Gelir

Makalenin başında belirttiğimiz gibi semizotu neredeyse ıspanak ile aynı düzeyde demir yoğunluğuna sahip olduğu için demir eksikliği görülen kişiler tarafından tercih edilmelidir. Demir eksikliği başta halsizlikle kendini gösterip ardından birçok hastalığa sebep olabilmektedir. Bu sebeple demir eksikliği gören kişiler semizotunun faydalarından nasiplenmelidirler.

Vücuttaki Oksijen Miktarını Arttırır

Semizotunun bir diğer mucizevi faydası ise kanı temizleme özelliği sayesinde kan hücrelerinde taşınan oksijen miktarının artmasına yardımcı olmaktadır. Kan hücreleri temizlendiği zaman daha hızlı şekilde çoğalmakta ve vücuttaki kan miktarını yükseltmesi de semizotunun faydaları arasında bulunmaktadır. Aynı zamanda kanda taşınan oksijen miktarında artış görüldüğünde akciğerlerin kendini onarması hızlı olmakta ve akciğer hastalıkları semizotu sayesinde iyileşmektedir. Akciğerlerin onarımı sağlanıp daha hızlı çalışması gerçekleştiğinde ise vücudumuzun tüm organları daha sağlıklı bir hale gelmektedir.

Kansere Karşı Faydalıdır

Semizotu yoğun C ve A vitamini içerdiğinden dolayı ve antioksidan yönünden aşırı derecede zengin olduğu için vücudun bağışıklık sistemini son derece güçlendirmektedir. Bağışıklık sistemi semizotunun faydaları sayesinde güçlenen bir vücut ise kanserlere karşı daha etkili şekilde kendini savunabilmektedir. Bu sebeple düzenli semizotu tüketmek sizin için doğal bir kalkan görevi üstlenecektir.

Çiğ Semizotunun Kalori Değerleri

Semizotu çiğ olarak tüketilebilen bir gıda olsa da daha çok salatada ya da yoğurtlu olarak tüketilmektedir. Semiz otunda çok düşük bir kalori vardır. Çiğ semizotunun 100 gramında 15 kalori bulunmaktadır.

Semizotu ile Yapılan Yemeklerin Kalori Değerleri

Bir porsiyonu yaklaşık 175 gram semizotu ile hazırlanan ve az miktarda beyaz pirinç içeren, zeytinyağlı semizotu yemeğinde 140-150 kalori bulunmaktadır. 

Semizotunun çiğ olarak yoğurt ve çok az zeytinyağı ile karıştırılarak hazırlandığı salatanın bir yemek kaşığında 15 kalori bulunmaktadır. Bir tabak yoğurtlu semizotu salatasının bir porsiyonu için 125 gram semizotu ve iki çorba kaşığı yoğurt ile çok az miktarda zeytinyağı kullanıldığı düşünülürse; yoğurtlu semizotunun bir porsiyonu yaklaşık 140 kaloridir. Tepeleme olarak dört-beş çorba kaşığı kırmalı semizotu yemeğinde yaklaşık 90-100 kalori vardır.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz