Sigarada Bulunan Zararlı Kimyasal Maddeler Nelerdir?

Sigara içmenin zararları ülkemizde her fırsatla anlatılıyorsa da, ne yazık ki sigara içmek bir alışkanlık olmanın ötesine geçerek bir bağımlılık haline geldiğinden bırakmak hiç de kolay olmuyor. 1998 yılından bu yana sigara üreticileri sigara paketlerinin üzerine içindeki zararlı maddeler ve oranlarını yazmaya mecbur bırakıldılar. Hatta sigara paketlerinin üzerine sigaranın zararlarını anlatan fotoğraflar konarak içenlere sigaranın zararları anlatılmaya çalışıyor. Bugün insanların başına gelen sağlık problemlerinin altından çoğunlukla sigara tüketimi yatmaktadır.

Sigara içmek, kalp, damar, akciğer hastalıkları başta olmak üzere bağışıklığı zayıflatma özelliğinden dolayı her türlü rahatsızlığa sebep olmaktadır. Sigaranın içinde 4 binden fazla kimyasal bulunduğunu biliyoruz.

Sigarada Bulunan En Tehlikeli 10 Kimyasal Madde

Amonyak: Nikotinin emilim oranını artırmak için kullanılıyor. Amonyak sıvı gübrenin de temel maddesi.

Arsenik: Tütün bitkisinde tarım ilacı olarak kullanılan arsenik, fareleri öldürmek için de kullanılıyor.

Kadmiyum: Filtrede bulunan ve tütünün asitli topraktan topladığı metalik bileşen, cep telefonlarının pilinin şarj edilmesinde kullanılıyor.

Formaldehid: Sigara dumanının ikincil ürünü ve renksiz bir gaz olan formaldehid, ölü vücutları mumyalamakta kullanılıyor.

Aseton: Ojeleri de çıkarmada ve tuvalet temizliğinde kullanılıyor.

Bütan: Sigara yakmaya yardımcı. Çakmak gazı olarak kullanılıyor.

PropyleneGlycol: Bırakmayı önlemek için sigaralara ekleniyor. Nikotinin beyne ulaştırılmasını hızlandırıyor.

Terebentin: Özellikle mentollü sigaralarda kullanılan bu yağ, boyayı inceltmede ve tahtanın verniğini soymada kullanılıyor.

Benzen: Yanan sigaradan çıkan yan ürün olan benzeni tarım ilaçlarında ve benzinde bulabilirsiniz.

Kurşun ve nikel: Bu metaller de sigarada bulunuyor.

Peki Vücudunuz Bu Zararlı Maddeleri Nasıl Sindiriyor?

Vücudumuzun sigaranın olumsuz etkilerini apsorte etmesi gibi bir özelliği yok maalesef. Sigaranın dumanıyla birlikte yukarıda saydığımız zararlı maddeler vücudumuza giriyor ve tüm organlara zarar vermeye başlıyor. Teorik olarak tüm hücrelerin işlevlerini gerçekleştirebilmek için oksijene ihtiyacı varken sigara nedeniyle yeteri kadar oksijen hücrelere taşınamadığından görevlerini tam manasıyla yerine getiremiyorlar. Bu durum da, birçok hastalığın başlaması için uygun zeminin oluşmasına neden olur.

Sigarayı bırakır bırakmaz, vücudunuzda yıpranan dokular kendini onarmaya başlar. Oksijen yeteri miktarda hücrelere ulaşacağından organlar fonksiyonlarını daha iyi yerine getirebileceklerdir. Hastalıklara karşı direnç kazanacak ve iyileşme süreci kısalacaktır. Daha geç olmadan sigarayı bırakın ki zararın neresinden dönülürse kardır.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz