Siğil Çeşitleri Nelerdir? Nasıl Tedavi Edilir?

Birçoğumuzun vücudunun herhangi bir yerinde bir anda siğil oluşumu gözlenebilir. Siğillerin çoğu zararsız olup, yaptığı görüntü kirliliğinden ötürü kişiyi huzursuz etmektedir. Daha çok çocuklarda, yetişkinlere göre daha sıklıkla görülmektedir. En çok ise 10-20 yaşları arasında görülmesi yaygındır.

Siğil hastalığı, insan papilloma virüsü (HPV) adı verilen virüs ailesindeki bir virüsün neden olduğu bir cilt enfeksiyonudur. Siğiller, vücudun herhangi bir alanını etkiler, daha çok el ve ayak gibi daha çok kullanılan organlarda meydana gelir. Bu organlarda meydana gelen çizikler, harabiyet ya da kesikler sonucu oluşabilir. Siğil virüsü sıcak ve nemli yerlerde konuşlanmak için daha fazla eğilim gösterirler.

Siğiller bombeli bir yapıya sahip olup, bu bombeleşme büyüdükçe siğil çatlama özelliği gösterir. Genelde ağrısız seyreden ve nüks edebilen bir cilt hastalığıdır. Siğil, her şeye dokunma eğiliminde olan çocuklarda daha sıklıkla görülür. Başka birisinin havlusunun kullanılması ya da çok fazla yüzeye dokunmaları çocuklarda görülme ihtimalini artırır. Yetişkinlerde ise sinir, sıkıntı, stres ve depresyon bağışıklık sistemini zayıflattığı için siğil oluşumuna zemin hazırlar. Siğillerin birçok türü bulunabilmektedir.

Yaygın Siğiller

Genellikle parmaklar, eller, dizler ve dirsekler bulunmaktadırlar. Hepsinin ortak özelliği grimsi kahverengi biçimli küçük ve vurulduğunda sert bir yapıya sahip olmasıdır. Çoğusu, içinde siyah noktalar barındırmakta ve bir karnabahar başı gibi görünmektedirler. Yaygın siğiller,  bulaşıcı olduğu kabul edilmekle birlikte, virüs ailesinin sadece bir üyesi neden olmaktadır. Genellikle yaygın olmadan vücudun el veya ayak gibi sadece bir kısmını etkilerler. Acı vermemekle birlikte itici bir görüntü verirler.

Düz Siğiller

Bu türü öncekine göre daha yumuşaktırlar, bir toplu iğne başı büyüklüğünde olan uçları ise düzdür. Düz siğiller, açık kahverengi, pembe veya sarı olabilir. Düz siğiller sıklıkla çocukların yüzlerinde çıkmakta, fakat aynı zamanda kollar, diz, ellerde ya da vücudun diğer bölgelerinde kümeler halinde görülebilir.

Plantal Siğil(ayak siğili)

Daha çok ayak tabanında görülürler. Kişiyi küçük küçük taşlar üzerinde yürüyormuş gibi rahatsız edici özelliği vardır.

Filiform Siğiller

Genellikle deri rengindedirler ve bir tek uzun sap ya da parmak gibi görünürler. Sık sıkağız, göz, burun veya etrafında büyür. Bazen siğiller, cinsel yolla da bulaşarak genital bölgelerde görülebilir.

Siğil Tedavisi Nasıl Yapılır?

Her şeyden önce, siğil tedavisi sabır gerektirir. Siğiller, ortaya çıkabilir ve tedavi gerektirmeden kendi kendine bir neden olmadan kaybolabilir. Bazı siğillerin ana siğilden kaynaklanan yakın dalları ya da filizleri olmayabilir. Bazıları acı verebilir, bazıları vermez.

Siğil tedavisinde siğilin çeşidine göre tedaviler uygulanabilmektedir. Tüm tedavi yöntemlerinde genellikle, başarılı sonuç alabilmek için haftalar, aylar ya da daha uzun süre gerekebilir. Yaygın olan siğillerde -tabi ki cinsel organ siğilleri hariç- tedavi uzun sürmektedir. Yaygın siğillerin tedavisi salisilik asit içeren ürünlerin kullanımına dayalı olmuştur. Buna ilaveten siğil için dondurucu aerosoller de kullanılabilmektedir.

Salisilik asit preparatları içeriğindeki keratolitik ilaçlar sayesinde siğil üzerindeki kalın tabakanın çoğunu oluşturan protein(keratin) tabakayı eritir. Salisilik asit uygulaması deride yanma ve kızarıklık oluşturabilir. Fakat sonuçta enfeksiyon yada yara izine neden olmaz. Hassas bölgelerde uygulamak büyük ihtimalle iyi olmayacaktır. Bunun yanında süregelen deri iltihabı olanlar ve şeker hastalarında derinin iyileşme güçlüğünden dolayı tavsiye edilmemektedir. Küçük boyuttan büyük boyuta kadar her türlü uygulama için tasarlanmıştır.

Dondurma Yöntemi

Dondurma yöntemleri(aerosol) ise ilaç sprey şeklindedir. – 57 derecedeki bir sıcaklıkta siğiller donmaktadır. Bu dondurucu sprey dermatologlar tarafından -196 derecedeki sıvı nitrojen karıştırılır. Uygulama sonrası siğil ve siğili çevreleyen ölü deri kendisi düşmektedir. Reçetesiz satılan dondurma ürünleri sadece güvenli paket talimatlarına göre dikkatli bir şekilde kullanılmalıdır.

Koli Bandı Yöntemi

Siğil tedavisinde kullanılan bir diğer metot ise “koli bandı” dır. Koli bandı ile siğillerin boğularak yok edilebileceği iddia edilmektedir. Fakat bu tedavi çalışmasının kullanımı zordur. Çünkü bant her zaman yerinde bırakılmalı ve haftada sadece birkaç saat kaldırılmalıdır. Bant ise çoğu zaman düşerek problem oluşturmaktadır.

Bazen siğilleri önemsemeyerek ya da görmezden gelerek, stres, sıkıntı yapmadan ve psikolojinizi bozmadan da giderebilirsiniz.

Lazer Yöntemi

Lazer tedavisi da siğilleri yok etmek için kullanılan yöntemler arasında yer almaktadır. Genellikle pulse dye lazer veya karbon dioksit (CO2) lazer ile yapılmaktadır. Pulse dye lazerler daha fazla yara izi bırakmadan iyileşirler muhtemel yıkıcı vardır. CO2 lazer buharlaştırma ile doku ve deriyi imha ederek çalışır. Her iki lazer tedavileri de pahalı ve ağrılı olabilir. Pulse dye lazer için bilinçli sedasyon gerekirken CO2 lazer tedavisi için lokal anestezi gerekmektedir.

Kızılötesi koagülatör ile de siğil tedavisi yapılabilmektedir. Kızılötesi, lazer gibi küçük bir ışın yoğun bir ışık kaynağıdır. Lazer tedavisi ile aynı prensibi esas alarak çalışır ve daha az pahalıdır. Lazer gibi ağrı, kabarma ve yara izine neden olabilir.

Siğillerden Kurtulmak İçin Aşağıdaki Bitkisel Çözümleri Deneyebilirsiniz;

İncir ağacı dalı kırıldığı zaman kırık yeden ortaya çıkan süt, siğil üzerine sürülerek 1 hafta devam edilir. Tedaviye siğil yok olana kadar devam edilir. Bu sütün deri ile temasını engelleyiniz.

3-4 adet söğüt yaprağını iyice döverek, tercihen elma sirkesi ile karıştırarak siğillerinize sürebilirsiniz.

Siğil tedavisinde bir diğer bitkisel çözüm sarımsak’tır. Bir diş sarımsak siğilin üzerine konur. Üzeri bir bez ile –yara bandı kullanılabilir- sarılır. Her gün yeni bir diş sarımsak koyun. Siğillerinizin küçülerek kaybolduğunu göreceksiniz.

Taze sütleğen adlı bitkinin yaprağından çıkan beyazımsı süte benzer sıvı kullanılır. Bu süt siğillerin üzerlerine damlatılır. Bu küre, 1 hafta kadar devam edilir. Hafta içinde 3-4 defa tekrar edilir. Bu kür sadece el parmaklarındaki ve ayak tabanlarındaki siğiller için etkili olmaktadır.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz