Sinir (Damar) Otu Nedir? Nerede Bulunur? Faydaları Nelerdir?

Adını Sinir otu, damar otu veya dar yapraklı sinirli ot bitkisi olarak duymuş olabilirsiniz. Bir çok hastalığın bitkisel tedavisinde kullanımı vardır. Özellikle çayı hazırlanarak veya cilt bakımında maskesi yapılarak kullanılır. Apse, çıban, tümör, egzama, parazitlere karşı ve sivilce akne siyah noktaların tedavisinde kullanımı başlıca faydaları arasında gösterilebilir.

Sinirli ot, tüm Dünya’da Plantago major olarak  bilinir, Kuzey Amerika, Avrupa ve Asya’ya özgü yeşil, yabani bitkilerden biridir. Dünya üzerindeki kültürler yaprağını kullanıyor çünkü Plantago major, bin yıl boyunca sağlık rahatsızlıklarının hafifletilmesine yardımcı olmuştur. Bitki, Anglo-Sakson tıbbi metinlerinin bir koleksiyonu olan antik Lacnunga’da bahsedilen dokuz kutsal ottan biridir.

1500’lü ve 1600’lü yıllarda, köpek ısırıkları ve ateşten gribe kadar her şey için Avrupalılar tarafından kullanılmıştır. Sinirli otun başlıca bileşenleri iridoid glikozitler (özellikle aucubin), müsilaj içeriği ve taninlerdir. Hepsinin birlikte, tahrişi azalttığı, zararlı organizmaları bastırdığı ve balgam söktürücü eylemlerde bulunduğu düşünülmektedir.

Sinir Otu Nedir?

Diğer ismiyle damar otu (Bilimsel Adı: Plantago) ülkemizin hemen hemen her bölgesinde yetişebilen çok yıllıklı bir bitkidir. Bağcı yaprağı olarak da bilinir. Uzunluğu 7 ile 90 santimetre arasında değişebilen sinirli ot genellikle boş arazilerde, çam ormanlarında, çayırlarda, su kenarlarında ve bataklıklarda yetişebilmektedir. Nisan ile Ekim ayları arasında çiçekleri açar.

Nerede Bulunur?

Ülkemizde Kars, Bingöl, Sakarya, Elazığ, Nevşehir, Balıkesir, Muğla, Giresun, Maraş, İstanbul, Amasya, Çanakkale ve daha bir çok il ve bölgede sinir otu ile karşılaşmanız mümkündür.

Kardiyovasküler Sağlığı Destekler

Araştırmalar, bu bitkinin trigliserid seviyesini düşürme ve koruma potansiyeline sahip olduğuna işaret etti. Kötü (LDL) kolesterol seviyesini düşürmek, iyi (HDL) kolesterol seviyesini artırmak ve ikisi arasındaki dengeyi korumak için de yararlı olduğu biliniyor. Bütün bu unsurlar kontrol altına alındığında çeşitli kardiyovasküler sağlık sorunları riski azalır.

Sinirli ot, nadiren olumsuz reaksiyonlar veriyor gibi görünmektedir ve kullanılması oldukça güvenlidir. Bununla birlikte, her zaman maksimum sağlık yararlarını elde etmek için önerilen dozu uyguladığınızdan emin olun.

Cilt Bakımına Destek Verir

Sinirli ot, güneş yanığını tedavi edebilir. Taze yapraklarının suyunu alın ve etkilenen bölgeye uygulayın. Benzer yararları için bu yaprakları soğuk su ile ezerek bir haşere kovucu yapabilirsin. Antienflamatuvar etkisiyle yanıkları ve kızarıklıkları yatıştırırken, antibakteriyel özellikleri kaşıntıyı önler.

Bu bitkinin yapraklarından elde edilen özüt, böcek ısırıkları ve arı sokmaları ile bağlantılı kaşıntı, iltihaplanma ve acıyı azaltan bazı elementler içerir. Böylece cildi rahatlatır ve iyileştirir. Aynı şekilde özüt olarak kullanımının, cilt yenilenme sürecini canlandırdığı bilinmektedir. Bu da, yaralar ve lekeler nedeniyle deride yara izi kalma şansını azaltır. Akne ve Gül hastalığı (rosacea) gibi iltihaplı deri koşullarını, topikal uygulamalarla  azaltır.

Enflamasyonun azaltılması ve bölgenin enfeksiyonlardan korunması ile birlikte, bu bitki ayrıca cilt hücrelerinin daha hızlı iyileşmesini ve yenilenmesini sağlayarak yara izi oluşumunu engeller. Yukarıda belirtildiği gibi, bu bitkinin leke karşıtı özelliklere sahip olduğu bilinmektedir. Araştırmalar, bir kişinin özellikle sivilce veya akne varsa düzenli olarak bir takviye olarak kullanabileceğini, lekeleri temizlemek ve cildi parlak tutmak için işe yarayacağını gösteriyor.

İdrar Söktürücü

İdrar kesesi ve böbrekleri etkileyen enflamatuvar durumlar için doğal bir tedavi yöntemidir. Doğal bir idrar söktürücü ve yatıştırıcı olarak; sık idrara çıkma imkanı sağlar, böylelikle böbrekler ve mesanedeki toksinleri ortadan kaldırır. Çeşitli sağlık konularında, özellikle ödem koşullarının hafifletilmesinde de etkilidir. Ayrıca, çocuklarda yatak ıslatma için etkili bir tedavi olarak da kullanılabilir.

Sindirim Sistemi İçin Yararlıdır

Sinirli otu, sindirim rahatsızlığı ile devam eden iltihaplanmayı hafifletmek için bir bardak çay olarak veya salatalarınızda kullanabilirsiniz. Aynı zamanda sindirimin iyileştirilmesine yardımcı olur ve hatta kabızlık sorunlarıyla sağlıklı bir şekilde mücadele eder. Yapraklarından elde edilen tentürü ishal, gastrik ülser, bağırsak ülseri, dispepsi ve dizanteri için etkili bir çare ve tedavi olarak kullanılır.

Kanser Önleyici Özellikleri Vardır

Sinirli otun antienflamatuvar yapısı oldukça iyi bilinmektedir. Bu, bir anti-kanser ve anti-tümör ajanı olarak da işlev görmesini sağlar. Kanserli hücrelerin ve tümörlerin büyümesini engeller, dolayısıyla bu habis durumun yayılmasını önlemede oldukça etkilidir

Obezite Riskini Azaltır

Bu bitkinin diüretik ve detoks özeliklerine sahip olduğu bilinmektedir. Ayrıca, açlık sancılarını büyük ölçüde önlemeye yardımcı olan iştah kesici özelliklere de sahiptir. Sinirli ottan 3 gram alıp, 250 ml su ile demleyin. Her yemekten yarım saat önce için. Günde maksimum üç defa tüketebilirsiniz. Herhangi bir sağlık sorununuz varsa doktora danışmadan fazla miktarda tüketmeyin.

Sinirli Ot – Damar Otu Nasıl Kullanılır?

Egzama tedavisinde kullanmak için ilk olarak damar otunun yapraklarından bir lapa elde etmelisiniz. Hazırladığınız bu lapayı egzamalı bölgelerinize sürerek uygulayın.

Apse ve çıban tedavisinde kullanmak için ilk olarak damar otunu sıcak bir suyun içerisinde bekletin. Yumuşayan otu problemli bölgenize sürün ve o bölgeyi sarın.

Balgam söktürme, göğüs yumuşatma, kabızlık ve idrar söktürme amacı ile kullanacaksanız günde 2 veya 3 fincan sinirliot ile hazırlanan çayı içmelisiniz. ( Çayın tarifini yazımızın devamında bulabilirsiniz.)

Parazit düşürme etkisinden faydalanmak için ilk olarak damar otunun yapraklarını dövün. Ardından bu dövülmüş yaprakları yutun.

Mide ağrılarını gidermek için faydalanacak iseniz yapmanız gereken yalnızca taze sinir otu yapraklarını direkt olarak yemek.

Eğer rahim kanseri tedavisinde kullanmak isterseniz hazırlayacağınız çay ile rahmin yıkanması gerekmektedir.

Damar tıkanıklığı tedavisinde sinirliot bitkisini kullanmak için taze yaprakları ile hazırlanmış çayını içmeniz gerekmektedir.

Sinir Otu Çayı Nasıl Hazırlanır?

1 su bardağı suyun içerisine 1 tatlı kaşığı ince kıyılmış damar otunu ekleyin. Karışımı 2 dakika kaynatın. Ardından ocağın altını kapatın ve 10 dakika demlenmeye bırakın. Demlendikten sonra süzerek tüketebilirsiniz.

Akne, Sivilce ve Siyah Nokta Tedavisinde Kullanımı

Sinir otu bitkisinin yaprakları sivilce, siyah nokta ve akne gibi ciltteki lekelerinin giderilmesinde kullanılır.

Nasıl Yapılır? Sinirli otun yapraklarını havan yardımıyla ezerek suyunu çıkartın. Elde edeceğiniz sinir otu suyu ile cildinize kompres yapın. 30 dakika bekledikten sonra durulayabilirsiniz. Özellikle ciltteki sivilcelerin hızlı bir şekilde geçmesini sağlayacaktır.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz