Siyah Fasülyenin Faydaları Nelerdir?

Siyah fasulye, herkesin mutfağında bulunması gereken bir besindir. Ve son derece yüksek bir protein kaynağıdır. Ayrıca doyurucu lifler, hastalıkla mücadele için antioksidanlar ve sayısız vitamin ve mineraller içerdiği için siyah fasulyenin besin gücünden faydalanmak kolaydır.

Araştırmalar, siyah fasulyeyi; iltihaplanmadan, kalp rahatsızlığından, kilo alımından, şeker hastalığından, bazı kanserlerden ve tipik batı diyeti uygulayan insanlarda sıkça görülen vitamin eksikliklerinden korumakla bağlantılı olarak ilişkilendirdi. Sağlığa olan faydaları, çok yönlülüğü ve yüksek besin içeriği ile mükemmel bir besin öğesidir.  Bir fincan pişmiş siyah fasulye aşağıdaki besin içerikleri bulunur:

  • 227 kalori
  • 15 gram protein
  • 15 gram lif
  • 0 yağ
  • Günlük ihtiyacın % 64’ü kadar folat
  • Günlük ihtiyacın % 40’ı kadar bakır
  • Günlük ihtiyacın % 38’i kadar manganez
  • Günlük ihtiyacın % 35’i kadar vitamin B1 Thiamine
  • Günlük ihtiyacın % 30’u kadar magnezyum
  • Günlük ihtiyacın % 24’ü kadar fosfor
  • Günlük ihtiyacın % 20’si kadar demir

Kardiyovasküler Sağlığın Geliştirilmesine Yardım Eder

Siyah fasulye kalp sağlığını çeşitli şekillerde korur; en önemlileri iltihabı azaltır. Yüksek seviyelerde fitobesin, özellikle de delphinidin, petunidin ve malvidin olarak adlandırılan flavonoidler içerir. Bu çalışmalar lipid (yağ) metabolizmasını kontrol altına almaya ve kolesterol atılımına pozitif katkıda bulunmaya yönelik sonuçlar göstermiştir.

Sağlıksız kolesterol düzeylerini dengelemeye yardımcı olan ve kalp hastalığına karşı mücadele etmeye yardım eden çözünür lif bakımından son derece yüksektir. Araştırmalar, özellikle fasulye ve bakla kaynaklı diyet lifinden yüksek bir beslenme düzeninin kalp hastalığı, kalp durması ve inmeye karşı koruyucu olduğunu bulmuştur.

Lif, atıkları ve toksinleri vücuttan atarken, inflamasyonu azaltmaya yardımcı olur ve atardamarı tehlikeli oluşumlara karşı korur. Aslında, araştırmalar, her gün sadece bir porsiyon siyah fasulye tüketiminin, kalp krizi olasılığını azaltmaya ve kötü (LDL) kolesterolü dengelemeye yardımcı olabileceğini gösteriyor.

Ek olarak, sağlıklı bir kardiyovasküler sistemin korunması için önemli iki mineral olan folat ve magnezyum bakımından yüksektir. İçerisindeki yüksek lif içeriği, özellikle kalp gibi yaşamsal organların çevresinde aşırı yağ oluşumunu önleyebilir.

Kansere Karşı Koruyan Yüksek Antioksidan Seviyelerine Sahiptir

Siyah fasulye içerisinde bulunan önemli flavonoid ve fitokimyasal bileşikler, antioksidan ve antienflamatuar gibi hareket ederek çeşitli kanser türlerine karşı korunmada yararlı olmaktadır. Bu özellikle kolon kanseri için geçerlidir. Bazı kaynaklar, siyah rengine de atıfta bulunarak, antioksidanlar bakımından en iyi kaynak olduğunu savunur.

İçerisinde bulunan antioksidanlar, serbest radikaldeki hasar veya oksidatif stresle mücadele etmeye yardımcı olurlar. Vücutta aşırı derecede serbest radikal oluştuğunda ve serbest radikal hasarına karşı koymak için yeterli antioksidan bulunmazsa; hastalıkların gelişmesi daha olasıdır.

Antioksidanlar parlak renkte meyve ve sebzelerde yüksek miktarlarda bulunur, ancak aynı zamanda fasulye ve diğer baklagillerde de bulunur. Araştırmalar, bu muhteşem besinin yüksek antioksidan bileşiğinin DNA hasarını ve gen mutasyonunu önlemeye yardımcı olabileceğini ve kanserli hücrelerin gelişme riskini azalttığını göstermiştir.

Yüksek Miktarda Lif İçerir

Fasulye en yüksek lifli gıdalardan biridir ve herkesin düzenli olarak tüketmesi gerekir Siyah fasulye, yüksek diyet lifi seviyesi (fincan başına yaklaşık 15 gram) ile birlikte, karmaşık karbonhidratların ve proteinlerin kombinasyonu nedeniyle çok faydalıdır. Lif de dahil olmak üzere içinde bulunan makro besin maddeleri, yemekten sonra tokluk hissi vermek için çalışırken, aynı zamanda kan şekeri düzeylerini kontrol etmeye yardımcı olur.

Hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalar, iştahı kontrol etmeye yardımcı olduğunu ve sağlıksız vücut yağlarında belirgin azalmalara neden olduğunu göstermiştir. En iyi sindirim sağlığını korumak için, tüm yetişkinler, bütün gıdalardan en az 30 gram lif elde etmeyi amaçlamalıdır.

İçindeki lif ve protein, glikozu (şekeri) fasulye nişastasından yavaş yavaş kan akışına bırakmaya yardımcı olur. Lif, vücuda besin maddelerini emmeye ve asitleri kan dolaşımına salmamıza yardımcı olur; bize yakıt temin eder, sindirim sistemini temizler, karaciğere işlerlik kazandırır ve vücutlarımızda zararlı atıklar, patojenler, sağlıksız kolesterol ve ekstra şeker birikmesini önler.

Tüm gıda ve bitki kaynaklarından yeterli miktarda lif tüketmek, sindirimi ve emilimi doğru bir şekilde uyarır, sağlıklı bir metabolizmayı destekler ve vücudumuzdaki elektrolitleri dengeleyebiliriz.

Sindirimi Geliştirir

Yüksek lif içeriği, zehirli oluşumlardan uzak tutarak sindirim sistemini geliştirmeye yardımcı olur. Lif, sindirim sistemi için bir süpürge gibi davranır, atıkları sindirim kanalından geçirmeye çalışır, böylece bağırsak florasının bakterileri dengede kalabilir.

Bu; kabızlık, irritabl bağırsak sendromu (İBS) ve benzeri istenmeyen sindirim sorunlarını önler. Siyah fasulye, kolon sağlığının korunması ve kolon kanserinin sindirim sistemi içindeki oksidatif hasarı bloke etme kabiliyeti nedeniyle sindirimi korumaya yardımcı olmaktadır.

İçerisindeki lif aynı zamanda vücudun doğal olarak tercih edilen pH seviyesinin korunmasına yardımcı olur ve asitliği ve alkaliliği dengeler. Baklagiller, vücut üzerinde alkalileştirici bir etkiye sahiptir. Yüksek miktarda et, süt ve işlenmiş yiyecek nedeniyle en modern diyetlerde yaygın olarak görülen yüksek asidite seviyesine karşı koyarak, pH düzeylerini dengelemeye yardımcı olur. Ayrıca vücuttaki toksinleri ve istenmeyen bakterileri temizlemek için sindirim fonksiyonunun iyileştirilmesine ve genel sağlığın iyileştirilmesine yardımcı olabilir.

Kan Şekeri Düzeylerini Dengelemeye Yardımcı Olur

Siyah fasulyede bulunan nişasta, vücudun bir çok temel fonksiyonu için kolaylıkla kullandığı, glikoz denilen doğal şekerler içerir. “Hızlı” veya “basit” karbonhidratlar, nişasta gibi karmaşık karbonhidratların tersini yapmak eğilimindedir; yüksek şeker, aynı anda kan dolaşımına bırakıldığından, kan şekeri seviyelerini hızla yükseltir.

Yanlış karbonhidrat tüketmek nihayetinde enerji seviyelerinde aşırı ve hızlı yükselmelere yol açar, çünkü basit karbonhidratları tükettikten sonra ani bir “şeker yüksekliği” yaşarsınız. Bu, düşük enerji seviyeleri ile sonuçlanır ve birçok endişeye ek olarak, vücuda kronik stres getirir.

Yanlış rafine edilmiş karbonhidratlar yemek, kan şekeri ve insülin düzeylerini yönetirken potansiyel sorunlara yol açar. Bu uzun vadede şeker hastalığına veya metabolik sendroma neden olabilir.

Esansiyel Vitaminler ve Mineraller İçerir (Folat, Bakır, Magnezyum, Fosfor, B Vitaminleri)

Siyah fasulye sayısız vitamin ve minerallerin mükemmel bir kaynağıdır. Aslında magnezyum, demir, folat, fosfor ve B vitaminleri bakımından çok yüksektir.

Siyah fasulye gibi antienflamatuvar içeren gıdalar ve yüksek besleyici diyetler; fibromiyalji, sızdıran bağırsak sendromu, metabolik sendrom ve daha birçok yaygın hastalıkları önlemeye yardımcı olabilir.

Magnezyum bakımından zengin gıdalar, hücresel sağlık ve vücudumuzdaki 300’den fazla biyokimyasal işlev için gereklidir. Ne yazık ki, sadece Amerikalıların yaklaşık % 80’inde bir magnezyum eksikliği olabilir. Vücudunuz pek çok farklı fonksiyon için magnezyuma ihtiyaç duyar ve özellikle yüksek magnezyum içeren gıdalar tüketmiyorsanız, magnezyum hızla düşebilir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz