Siyah Sarımsağın Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir?

Aslında karamelize edilmiş bir sarımsak şeklidir, ancak üretmek kolay değildir. Son zamanlarda batıda yaygınlaşan bu sarımsak, yüzyıllardır diğer ülkelerde de mevcuttur. Öncelikle kabuksuz sarımsağı uzun süre ısıya ve neme maruz bırakarak yapılır, hem de bazen 40 güne kadar! Bu, sarımsaktaki bazı bileşiklerin parçalanmasına, özellikle sarımsağa böyle acılı bir tat veren içeriğin parçalanmasına neden olur.

Zamanla bu bileşikler bozulduğunda, pişmiş et veya soğanı andıran daha lezzetli bir tada sahip olur, ancak düzgün bir şekilde hazırlandığında ortaya çıkan tatlı bir element de vardır. Geleneksel sarımsaktan bazı besin farklılıklarına sahiptir ve yüksek kaliteli pişirme uygulamalarında yaygın olarak kullanılmaktadır.

Ürünün üretimindeki zorluk ve sonraki maliyeti nedeniyle bir baharat rafında bulunabilecek en yaygın bileşen değildir, ancak bir takım benzersiz sağlık faydaları sağlar. İnsanlar siyah sarımsağı kendi başına tüketebilir, toz haline getirilir, yağ içine konur, sebze yemeklerine katılır ve sosların içine koyulur.

Siyah sarımsağın lezzeti, beyaz sarımsak ile kıyaslandığında oldukça nötr olabilir, bu nedenle çoğu yemekte etkili olması için oldukça büyük bir miktara ihtiyaç vardır. Isıtma işlemi aynı zamanda içerisindeki allisin konsantrasyonunu artırır ve ayrıca sarımsak aktif bileşeni olan allisin’in biyoyararlanımını geliştiren S-Allyl cysteine (SAC) seviyelerini yükseltir.

Kanseri Önlüyor

Sarımsakları kararttığınızda oluşan S-Allyl cysteine (SAC) bileşeni, vücudunuzdaki kanserli hücrelerin oluşumunu doğrudan etkiliyor ve beyaz sarımsaktan bile daha etkilidir. Bu durum, egzotik bir diyetle sağlığını artırmaya çalışan insanlar için bu özel malzemeyi daha da önemli hale getiriyor.

Oluştuğu aylık fermantasyon süreci, süper bir sarımsak yaratmaya katkıda bulunur. Yeni sarımsağın doğal bir bileşeni olan ve amino asidi sistein maddesinin bir türevi olan S-Allyl cysteine (SAC)  bileşeni, siyah sarımsakta çok daha fazla konsantrasyonda bulunmuştur ve bildirilen raporlara göre, kolesterolü düşürmeye ve kanser riskini azaltmaya yardımcı olduğu düşünülmektedir.

Şeker Hastalığını Tedaviye Yardım Eder

Normal sarımsaktan daha yüksek konsantrasyonda allisin içeriği ile birlikte siyah sarımsak, kan şekeri seviyelerinin düzenlenmesinde daha etkili olur. Bu bitki içerisindeki aktif içerikler, diyabetik hastalar ve bu durumun gelişme riski yüksek kişiler için önemli olan insülinin vücuda salınmasını yavaşlatmaya yardımcı olabilir.

Enfeksiyondan Koruma Sağlar

Beyaz sarımsağın aktif bileşeni olan allisin içinde antimikrobiyal, antibiyotik ve antifungal ajanlar içerir. Siyah sarımsakta S-Allyl cysteine (SAC) içeriği, allisin emilimine yardımcı olur ve bu da enfeksiyonlara karşı artırılmış koruma sağlayabilecek şekilde daha kolay metabolize olmasına yardımcı olur.

Hastalıklardan Koruma Sağlar

Sarımsak antioksidanlardan bakımından yüksektir. Siyah sarımsağın geleneksel sarımsağın antioksidan özelliklerinin iki katına sahip olduğu bulunmuştur. Antioksidanlar, hücreleri hastalığa karşı koruyor ve yaşlanmayı yavaşlattığı düşünülüyor. Çünkü siyah sarımsak çok güçlüdür, antioksidanların artmış seviyeleri, serbest radikal hasarına karşı koruma sağlar, kronik hastalıkları engellemek için ideal bir besindir. Serbest radikaller, kalp rahatsızlığına, Alzheimer hastalığına, dolaşım sorunlarına, romatoid artrite ve diğer kronik hastalıklara yol açan hücrelere zarar verir.

Kardiyovasküler Sağlığı Geliştirir

Vücudumuzda bulunan amino asitlerden biri olan homosistein, kan damarlarının duvarlarına gerçekten zarar verebilir ve kalp-damar sağlığını tehlikeye atabilir. Araştırmalar, siyah sarımsağın kandaki homosistein seviyelerini düşürmede çok iyi olduğunu ve daha sonra kalp sağlığımızı korumamıza yardımcı olduğunu buldu.

Bağışıklığı Artırıyor

Sarımsak bağışıklık sistemi üzerindeki etkisi ile ünlüdür ve aynı şey siyah sarımsak için de geçerlidir. Bağışıklık sisteminin gücünü artırdığı ve birçok yaygın bakteri ve viral enfeksiyonu önlediği bilinmektedir. Özellikle sindirim sistemi ve solunum sistemlerinin temizlenmesi için iyidir.

Kronik Hastalıklardan Korur

Allicin diyetinize ekleyebileceğiniz en güçlü antioksidanlardan biridir ve siyah sarımsak pişmemiş kuzeninden daha yüksek konsantrasyonlara sahiptir. Kronik hastalıklara ve oksidatif strese karşı savunmalarınızı artırmak istiyorsanız, haftalık diyetinize bu baharatı eklemelisiniz.

Dolaşım Sağlığını İyileştirir

Sarımsak, hidrojen sülfür üreterek artan dolaşımla bağlantılıdır, ancak sülfürik bileşiklerinin kan basıncını düzenlemeye yardımcı olduğu ve vücudun ekstremitelerine kaynak ve oksijen verilmesini sağladığı bilinmektedir.

Libidoyu Artırır

Bazı kültürler geleneksel olarak erkeklerde seks becerisini uyarmak için hem beyaz sarımsak hem de siyah sarımsak kullanmışlardır ve bu bitkinin içinde bulunan antioksidanların metabolizma artırıcı özellikleri, kan akışı, enerji seviyeleri ve cinsel aktivite için kritik olan diğer faktörleri etkileyebilir.

Diğer Özellikleri

Siyah sarımsak üretilmesi için gereken fermantasyon, keskin kokusunu ve güçlü lezzetini azaltır ve böylece bazı insanlara siyah olanı, daha lezzetli ve cazip gelir. Antioksidanlar, siyah sarımsağın tadını kurutulmuş bir baharata kıyasla, daha tatlı ve hafif yapıyor. Geleneksel sarımsak, dondurularak kurutulmuş sarımsak kapsülleri kullanan insanlarda rahatsız edici nefes kokusuna neden olabilir. Siyah sarımsak, beyaz sarımsağın güçlü kokusundan yoksundur ve koku verici etkileri olmaksızın büyük miktarlarda tüketilebilir.

Siyah Sarımsak Nasıl Üretilir?

Bu besin maddesini evde yapabilirsiniz, ancak birtakım profesyonel ekipmana ihtiyacınız olacak, çoğu insanın mağazalardan siyah sarımsak satın almasının nedeni budur. Bu amaçla, sıcaklık ve nem koşullarını ayarlayabileceğiniz bir pirinç pişirme makinesi kullanabilirsiniz. Bir fermantasyon tenceresi daha da iyidir, ancak çoğu kişinin mutfağında bulunmayan iki üründen bahsediyoruz.

1: 6-8 diş sarımsak alın ve iyice yıkayın. Kabuğunu hiçbir şekilde çıkarmayın.

2: Kuruduktan sonra, 60° C ve % 70 nemde 10 saat kalacak şekilde fermantasyon tenceresine yerleştirin.

3: İlk turdan sonra sıcaklığı 71° C ve % 90 nem oranına yükseltin.

4: Son olarak, ayarı 200 saat boyunca % 95 nemde ve 80° C olarak değiştirin.

5: İçinde kararmış olan sarımsakların dişlerini çıkarın.

6: Siyah sarımsağı, yemeklerde kullanılmak üzere hazırlayın.

Ancak bunu yapmak çoğu kişinin işine gelmeyeceği için, hazır satın alabilirsiniz.

Uyarı: Konular bilgilendirme amaçlı eklenmiş olup doğru tedavi için lütfen doktorunuza danışın.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz