Sokratesin Savunması Özeti – Platon

sokratesin savunması kitap

Felsefe Tarihi’ ne yön vermiş üç büyük filozoftan Platon yani Eflatun, Sokrates’ in öğrencisi, Aristo’ nun ise hocasıdır. İdea kavramı ile tanınan Platon, matematik biliminden çok etkilenmiş ve beslenmiş bir felsefecidir.

Sokrates’ in Savunması

Platon Sokrates’ in Savunması’ nda, Sokrates’ i bilgiye yönelik derin düşünceler içinde bırakırken, hocasını biraz daha fazla tanımamızı sağlıyor. Eserinde Sokrates’ i kendisine yönelik yapılan tüm suçlamaların karşısına erden sahibi ve gerçek bir bilge olarak çıkartırken, bu kez hocasının düşünce ve ruh dünyasına daha derinden bakıyor.

Sokrates’ in Savunması Kitap Özeti

Sokrates’ i derin düşüncelere iten olay, Tanrı sözcüsünün yeryüzünde Sokrates’ ten daha bilgin insan bulunmadığını halka açıklaması ile başlıyor. Bilgisine o derece güvenmeyen Sokrates, buradan yola çıkarak ‘kimse bilgili değildir’ tezine varıyor.

Aslında bu Sokrates için her ne kadar yeni bir bilgiye ulaşmış olsa da pek de iyi olmuyor. Çünkü o dönemde kendisine felsefi çıkışları sebebi ile düşmanlık edenlerin sayısı artıyor.  Sokrates, Atinalılar tarafından ahlaksızlıkla ve yeni neslin kafasını karıştırarak onları yanlışlara yöneltmekle suçlanıyor.

Bu suçlamaların eski Atina’ da din üzerinden olması ve Sokrates’ in din, Tanrı üzerindeki düşüncelerini esas alması ayrıca dinin ahlak ve ahlaki yozlaşma ile bir arada değerlendirilmesi  oldukça ilgi çekicidir. Bu düşmanlık tırmandıkça Sokrates’ in idam cezasına çarptırılmasına tanık oluyoruz.

Mahkeme kararından idam cezasına ve ölüm fikrine yönelik düşüncelerine bakılırsa Platon, tüm bu düşmanlıklar ve kararlar karşısında hocasına yönelik ’bilgelik’ vasfını ön plana çıkartmak istiyor. Sokrates’ in idam  cezasını büyük bir soğukkanlılıkla karşıladığı ve karar karşısında Platon’ un kızgınlığı satır aralarında gözler önüne serilir.

Sokrates, tüm bu suçlamalar karşısında savunma yapmaktadır. Bu savunmalar, kendilerini suçlayanlara karşı, cezasının onanması üzerine mahkemede yapılır. Ayrıca Sokrates’ in karar karşısında ilk tepkilerine de Platon özellikle yer verir ve bu tepkilerin olgunca olması gözlerden kaçmamaktadır. Ancak suçlayıcılara yönelik belirli isimler vermemekte, fakat yer yer yaptığı diyaloglarda kimi isimlere dikkat çekmektedir.

Dönemin  Atina demokrasisi hakkında bilgi de alınabilecek eserin sonunda Sokrates, büyük bir bilgelikle ölüme gidecektir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz