Stres Nedir? Strese Sebep Olan Durumlar Nelerdir? Stresle Nasıl Başa Çıkılır?

İnsan ilişkileri asla belirli bir çizgi üzerinde devam etmez. Kimi zaman oluşan baskıların sonucunda insanlar çok kötü duygular içerisinde bulunmaya başlamaktadır. Stres en kısa yollu olarak insanların psikolojik olarak zorlanma durumu olarak bilinmektedir. Çok çeşitli nedenlerden olayı oluşan kötü durumlar stresle beraber pek çok olumsuz durumu da beraberinde getirmektedir.

Günümüzde pek çok olay stres kaynaklı olmaya başlamaktadır. Bu olayların müdahalesi zamanında yapılmadığı takdirde sorunlar içinden çıkılamaz derecede büyümeye başlayacaktır. Aslında son derece psikolojik olarak ortaya çıkan bu sıkıntı çok kısa süreler içerisinde kişilerin vücutlarında da çok çeşitli sorunların oluşmasına neden olmaktadır. Bu sorunların ilki bağışıklık sisteminin çökmesine neden olmasıdır.

Stresle birlikte kişiler kendilerini nedenini anlamadığı bir şekilde yorgun hissetmeye başlar. Meydana gelen bu yorgunluk sonucunda da insanlar da aşırı bir sinirlilik durumu meydana gelebilmektedir. Stres kaynaklı oluşan vücut değişimleri sindirim sistemine ve mideye de ciddi zararlar vermektedir. Ayrıca eğer kişilerin bünyelerinde herhangi bir hastalık varsa, stresten dolayı bu hastalığın seyrinde ciddi bir artış seyretmiş olacaktır.

Oldukça tehlikeli olan stresin tamamen yok edilmesi neredeyse imkansızdır. Zaten sıfır stres demek de belirli sorunların oluşması anlamına gelecektir. Stresin belirli dozlarda olması oldukça normaldir. Çünkü stres eğer dozunda oluşmuşsa kişilerin performansında olumlu bir artış meydana getirecektir. Ancak denetleyemeyecek olan stresin başa getireceği sıkıntılardan kurtulmak için de gerektiği zamanlarda psikolojik destek almak gerekmektedir.

Strese Sebep Olan Durumlar Nelerdi?

Günümüzde strese sebep olan en büyük neden insanların ikili ilişkilerinden dolayı ortaya çıkan sıkıntılar,

Günlük yaşamda insanın ihtiyacını karşılama noktasında fonksiyonu bulunan maddi ve manevi sıkıntılar,

İnsanların çalışmak zorunda olduğu iş yerinde meydana gelen sıkıntılar veya işe bağlı olarak gelişen nedenler,

Evli olan bireylerin kendi arasında yaşadığı problemler,

Kişilerin yaşadığı çevreden dolayı kaynaklanan fiziksel durumlar(ses, gürültü, trafik vb)

İnsanların yaşadığı sağlık problemlerinden dolayı vücudun verdiği tepkiler,

Bu tarz nedenler stresin kaynağını oluşturmakla birlikte vücudun bu tepkilere karşı aniden vücut içerisinde salgıladığı hormonlar sonucunda kan basıncı otomatik olarak artarak kişinin huzursuz olmasına neden olur. Stres kısa sürdüğü zaman çok fazla etki etmemektedir.

Ama uzun süreçlerde ise, stres hormonu olarak ifade edilen adrenalinin salgılanması ile birlikte kişi çok ciddi bir şekilde rahatsızlanmaya başlayabilir.

Stresle Başa Çıkmak

Denetlenemeyen stresin getireceği zararlardan kurtulmak için öncelikle kişiler kendi başlarına çeşitli çalışmaları yapmaları gerekir. Bu çalışmaların ilki ve en önemlisi kişilerin istedikleri zamanlarda rahatlamaya çalışmaktır. Strese girildiği an bunu fark edip o andan uzaklaşmaya çalışmak gerekir. Böylelikle insanların zihinleri bulunulan baskı ortamından da uzaklaşmış olunur.

Ancak stresle kişiler kendi kendilerine baş edemiyorlarsa çeşitli profesyonel yöntemlerle bu durumun üstesinden gelmeleri gerekmektedir. Yapılacak olan terapiler ile birlikte insanların sahip oldukları stres duygusu tamamen yok olmayacaktır ancak en zor zamanlar da bu durumla başa çıkılması için gerekli olan her şeyin yapılması sağlanacaktır.

Dövüş ya da Kaç Tepkisi

Kaynağı ne olursa olsun, stres, dövüş ya da kaç tepkisi diye bi­linen hormonal bir reaksiyonu tetikleyebilir. Bu tepkide, beyin, böbreküstü bezlerine, onların adrenalin ve noradrenalin hor­monları salgılamalarına yol açan sinyaller gönderir. Bu hormonlar kasların gerilmesine, kalp atışları­nın hızlanmasına ve kan basıncı­nın artmasına ve nefes alıp veriş­lerin hızlanmasına yol açar.

Cildinize daha fazla kan gider ve terleme artar. Topluluk önün­de konuşma gibi stresli bulduğu bir durumla karşılaşan her birey, vücudun durum karşısında verdiği otomatik tepki olarak, bu özellik­leri kendinde gözlemleyecektir.

Dövüş ya da kaç tepkisi, ilk olarak hayvanların tehlike karşısın­da verdikleri tepkiden ortaya çık­mıştır. Biz insanların, bir tehlikeye fiziksel olarak verdikleri tepki -dövüş ya da kaç- ile de geliş­miştir. Ancak bugün, çoğumuz, atalarımızın karşılaştıkları kadar yaşamı tehdit eden durumlarla sık sık karşılaşmıyoruz. Dövüş ya da kaç tepkisi, fiziksel bir tehlike ile hayatın günlük stresleri arasında ayrım yapmaz.

Bazı insanlarda, gerçekten tehlike unsuru içermeyen durum­larda, sık sık dövüş ya da kaç tep­kisi vermek, stresten kaynaklanan sağlık sorunlarına yakalanma riski­ni artırmış olur.

Bu tepkinin zararlı yönlerini kontrol etmenin yollarını bulmak ve modern hayatın getirdiği stre­sin, sağlığınız ve esenliğiniz üze­rindeki olumsuz etkilerini ortadan kaldırmak önemlidir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz