Suda doğum yapmak; Fransa da çok yaygın olan bir yöntemdir. Ülkemizde yavaş yavaş yaygınlaşmaya başlayan suda doğum nasıl olur? Sıcak su dolu olan bir fanusun içinde gerçekleşmesi olayıdır. Suyun içinde doğum yapmak çok rahat bir yöntemdir.
Suda doğumu savunan merkezler suyun sakinleştirici ve kas gevşetici etkilerinin doğumu kolaylaştırdığını ileri sürmektedir. Bu merkezlerde bazı gebeler doğum eylemini (doğum öncesi rahim ağzının açıldığı ve ağrıların olduğu dönem) suda yaşarken doğum için dış ortamını seçmektedir. Bazı gebeler ise doğumu da suyun içinde gerçekleştirmektedir.
Suda doğumu gerçekleştiren merkezler suda doğumun doğumu kolaylaştırdığını ve fetal komplikasyonları azalttığını iddia etmektedir. Ancak suda doğumun su dışında doğuma üstün olduğunu gösteren hiçbir bilimsel veri yoktur. Karşılaştırmalı inceleme yapılan araştırma sayısı da sınırlı sayıda merkezde uygulanması nedeniyle yeterli değildir.
Anneye Faydaları Nelerdir?
Uzmanların açıklamalarına göre su gebeleri rahatlatır ve böylelikle kaslar gevşer doğum daha kolay gerçekleşir. Sıcak su olmasının nedeni de suyun kaldırma kuvveti olduğu için annenin hareketinin artmasına yardımcı olur. Buna bağlı olarak da annenin vücutta kan dolaşımı hızlanır rahim kasıldıkça anne adayı ağrıyı çok fazla duymaz. Suda doğum yapan bayanın stresinin azaldığı da tespit edilmiştir. Sıcak su kadını rahatlatır ve bebeğin daha çabuk gelmesini sağlar. Normal doğuma göre daha az ağrı hissettirir ve kaslar daha çabuk gevşer.
Suda doğumu uygulayan merkezler suyun rahatlatıcı etkisinin gebenin enerjisini arttırdığını ve doğum eyleminin hızlandırdığını ifade etmektedir. Suyun kaldırma gücü nedeniyle gebenin hareket kabiliyeti artmakta, kan dolaşımı hızlanmakta ve rahim kasılmaları etkin olabilmektedir. Bunun sonucunda gebenin duyduğu ağrı azalır ve bebeğe iletilen oksijen artar.
Gebenin kaygı ve korkusunun azalması kan basıncının artmamasını sağlar. Su gebenin vücudunda üretilen, mutluluk hormonu olarak bilinen endorfin gibi etki göstererek stresi azaltır. Su perinenin elastik olmasını sağlayarak doğuma bağlı zorlanmayı azaltır.
Bebeğe Faydaları Nelerdir?
Bebeğin anne karnındaymış hissi verir. Sıcak su stresi azalttığı için bebeğin rahat bir şekilde anne karnında çıkmasını sağlar. Bebekler anne karnında da su içinde olduğu için bebek daha rahat eder. Sıcak su doğum yapmadan önce bile hamile bayanları rahatlatır. Su da doğum yapmanın riskli olduğunu düşünen bayanlar tam tersine daha rahat bir doğum için ideal bir yöntemdir. Amniotik kese içindeki benzer ortamı sağlar. Doğuma bağlı stresi azaltarak bebeğin sıkıntıya düşme olasılığını azalttığını iddia edilmektedir.
Suda Doğumun Riskleri Nelerdir?
Suda doğum son 20 yılda popüler olmakla birlikte yaygın değildir. Annenin kan dolaşımına suyun girmesi sonucu teorik de olsa su embolisi olasılığından bahsedilmektedir. İngiltere’de yapılan bir çalışmada olası su aspirasyonu ifade edilmiştir. Bebeğin doğum kanalından çıktıktan sonra akciğerlerine su soluması olasılığı vardır.
Bu durum doğumdan hemen sonra suyun içinde sıkışmasıyla olur ve bebek suyu nefes olarak alır. Normalde bebek kanaldan doğduktan sonra hava ile solunum yapar ve ardından göbek kordonu kesilir. Bu nedenle suda doğumda bebek su yüzeyine çıkarıldığında göbek kordonu kesilmelidir ve kordonun bebek sudan çıkmadan ezilmemesine dikkat edilmelidir.
Suda Doğum Hangi Durumlarda Uygulanmaz?
Erken doğum yapacak kişiler su da doğum yapamaz. bebeğin kilosu fazla ise su da doğum yapılamaz. Anne birde fazla gebeliği var ise enfeksiyon riskine karşı su da doğum yapılması uygun görülmez. Bebeğin ters gelmesi durumunda da su doğum yapılmaması gerekir risk teşkil edebilir. Doğum önceli belli kontroller yapılmalı yukarı da saydıklarım dışında problem yok ise suda doğum yapılması uygundur.
- Herpes varlığında
- Makat gelişinde
- Çoğul gebelik, annede enfeksiyon ve kanama varlığında
- Erken doğum eyleminde
- Amniotik sıvıda mekonyum varlığında
- İri bebek olması durumunda
- Preeklampside uygulanmaz.