Terlemenin Faydaları Nelerdir?

terleme

Güneş çarpmasının belirtilerinden birinin “terleyememek” olduğunu biliyor musunuz? Terlemek vücudun termostatının çalıştığının göstergesidir. Yazın yeterince su içmiyor ve üzerine de terlemiyorsanız, güneş çarpmasından etkilenmeniz çok olası.

Birçok kişi terlemekten kaçınmaya gayret etse de terlemenin vücut için sağlık ve güzellik açısından pek çok yararı var. Cildimiz vücudumuzun en büyük organı olarak diğer organlar kadar önemli rollere sahiptir.

Terlemenin Faydaları

  • Vücudumuzun ısısını muhafaza etmesine ve fazla ısınmamızı engellemeye,
  • Gözenekleri temizleyerek siyah nokta ve akne oluşumunu önlemeye,
  • Toksinlerin atılmasına böylelikle toksin fazlalığı nedeniyle oluşan hastalıkların önlenerek bağışıklık sistemini desteklemeye,
  • Kan dolaşımını iyileştirmeye,
  • 37 derece ısının üzerinde yaşayamayan virüs ve bakterileri öldürmeye,
  • Stres atmaya ve gevşeme sağlamaya yardım eder.

Yeni araştırmalar düzenli olarak sauna (bizim kültürümüzde de hamam) kullanımının kardiyovasküler nedenler de dâhil herhangi bir nedenle ölüm riskini azalttığını gösteriyor. Saunanın kalp ve vücut üzerinde egzersiz yapma gibi bir etki oluşturduğu ve bu nedenle yararlı olduğu düşünülüyor.

Sauna egzersizle birlikte kullanıldığında sinerjetik bir etkiyle büyüme hormonuyla birlikte BDNF (beyin türevli nöropatik faktör) seviyelerinde artışa neden oluyor, bu da yeni beyin hücreleri oluşumunu tetikliyor. 2010 yılında yayımlanan bir çalışmaya göre daha fit olan insanlar daha fazla terliyor, egzersiz sırasında daha çabuk terlemeye başlıyorlar ve fit olmayanlara göre daha fazla terliyorlar.

Modern tıp terleyerek toksin atma konusunu hafife alsa da bu konu çok eski zamanlardan beri kullanılan bir yöntemdir. The Journal of Environmental and Public Health (Çevre ve Halk Sağlığı Dergisi) dergisinde yayınlanan bir sistematik değerlendirmeye göre terle birlikte arsenik, kadmiyum, kurşun, cıva, BPA gibi maddeler atılıyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz