Tırnak Yeme Alışkanlığı, Nedenleri ve Tedavisi

Tırnak yeme davranışı özellikle çocuklar ve gençlerde görülmekle birlikte, bazı yetişkinlerde korku, heyecan, stres gibi duygusal nedenlerle ara sıra ortaya çıkmaktadır. Zararsız gibi görünen bu alışkanlık özellikle çocuklar ve bağışıklık sistemi zayıf olan bireylerde ciddi rahatsızlıklara neden olabilir. Eller ne kadar sık yıkansa bile tırnağın dibindeki mikrop ve bakteriler tırnaklarla birlikte ağızdan vücuda alınırlar. Bu mikroplar ağız, boğaz, mide ve bağırsaklarda enfeksiyon oluşumuna neden olur. Ayrıca tırnak yeme alışkanlığı bulunan çocuklarda bağırsak paraziti görülme oranı daha fazladır.

Tırnak yeme alışkanlığı yediden yetmişe birçok insanın ortak problemi diyebiliriz. Bu alışkanlık tamamen psikolojiktir ve buna onikofaji denmektedir. Tırnak yeme alışkanlığı bazı insanlarda strese girince bazılarında heyecanlanınca bazıları ise artık tırnak yemekten alışkanlık kazandığından dolayı yemektedir.

Elbette tırnak yiyorsunuz diye ölecek değilsiniz ama bu küçük gözüken alışkanlık diğer hastalıklara davetiye çıkarabilmektedir. Çünkü günümüzün her anında ellerimizi kullanıyoruz ve tırnaklarımızın içi mikroplarla dolmaktadır. Tırnak yemeye başlayınca bu mikroplar midemizi doldurmakla diş eti sorunları, ağız içi enfeksiyonlarıyla karşı karşıya kalmamıza neden olabiliyor.

Mide ve bağırsaklarımızda parazit olmasına neden olabiliyor. Tırnak yemek sadece vücuda değil karşı tarafın sizin hakkındaki düşüncelerini de değiştirmektedir maalesef. Karşınızda ki kişi sizi çok stresli biri olarak düşünebilmektedir.

Tırnak Yeminin Nedenleri Nelerdir?

Tırnak yeme davranışının ilk ortaya çıkış nedeni psikolojiktir. Daha sonra bu davranış sürekli tekrar ettiği için kökleşir ve bırakılması zorlaşır. Bu davranışı dönemsel olarak incelemek sorunun ortaya çıkış nedenini anlamak için önemlidir.

Çocukluk döneminde; anneye karşı güvensizlik, emme bozuklukları, tuvalet eğitiminde yaşanan problemler, ilgi ve sevgiden mahrum kalma, otoriter anne baba davranışları, aile içi şiddet.

Ergenlik döneminde; karşı cinsle yakınlaşamama, arkadaşlık ilişkilerinde yaşanan problemler, ders ve sınav kaygısı, aile içi anlaşmazlıklar, kabul görememe.

Yetişkinlik döneminde; evlilik baskısı, stresli iş yaşamı, hamilelik dönemi sorunları, bebek büyütürken yaşanan stres, maddi zorluklar.

Yukarıda yazdığımız sorunları çok fazla yaşamamış veya bu sorunlarla başa çıkabilmeyi başarmış bireyler tırnak yeme davranışı ve diğer psikolojik sorunlardan daha az etkilenirler.

Tırnak yeme alışkanlığından nasıl kurtulurum?

Tırnak yeme alışkanlığından nasıl kurtulabilirim diye soranlara ise önerilerimiz eczanelerden losyonlar ve kremleri kullanabilirsiniz. Ya da renksiz bir acı oje alarak tırnaklarınıza sürerseniz ağzınıza götüreceğiniz anda acı bir tat alacağınızdan yemekten vazgeçmektesiniz.

Bir diğer tavsiye ise tırnak yiyeceğiniz anda başka bir işle uğraşmayı denemenizdir. Tırnak yediğinizde tırnaklarınızı deforme etmektesiniz yemeyi bıraktıktan sonra uzayan tırnaklarınızı keserseniz güç kazanacaktır.

Eğer çocuğunuz tırnaklarını yiyorsa ona kızma yerine dikkatlice incelemelisiniz onu acaba sadece sizin yanınızda yiyip başka bir yerde ve başka birinin yanında yemiyorsa dikkat çekmeye çalışıyordur. Yok her zaman yiyorsa acilen önlem almanız gerekmektedir.

Tırnak yeme davranışının ortaya çıkmasına engel olmak önemlidir. Psikolojik nedenlere bağlı olarak gelişen bu tür rahatsızlıkların gidişatı ve tedavisi kişiden kişiye farklılık gösterir. Her ne kadar tedavi sonucunda bu alışkanlık kaybolsa da sinir, stres, korku, kaygı gibi etkenler tırnak yeme alışkanlığının tekrar tetiklenmesine neden olabilir.

Tırnak yeme alışkanlığında tedavisinde alınacak önemler şunlardır;

Bu tür davranışların örnek alma yoluyla geliştiği gözlenmiştir. Çocuklar anne, baba veya kardeşlerde ki tırnak yeme alışkanlığını görerek edinebilirler. Bu yüzden aile ferdlerinin davranışlarına dikkat etmesi önemlidir.

Anne ve baba çocukta tırnak yeme alışkanlığı gözlemlerse başlarda bu davranışı görmezden gelerek söndürme yoluna gidebilir.

Çocukların korku ve şiddet içeren oyunları oynaması, filmleri izlemesi veya aile içi şiddete maruz kalma önlenmelidir.

Tırnak yeme alışkanlığı olan çocukların tırnakları sürekli kesilmelidir. Bu hareket hem tırnağın yenmesinin önüne geçer hem de bakteri ve mikropların tırnakta birikmesini önler.

Yaptığı hareketin yanlış ve zararlı olduğu nedenleriyle birlikte çocuklara ve gençlere anlatılmalı, bu konuda anlaşmaya varılmalıdır.

Özellikle aynı tırnaklar yeniyorsa buraya yara bandı yapıştırılabilir.

Tırnakların üzerine sarımsak, sirke gibi keskin kokulu ve sağlığa zararsız besinler sürülebilir.

Tırnak yeme davranışı üzerine gidilmediğinde daha ciddi sorunlara yol açabileceği unutulmamalıdır. Sağlıklı ve mutlu günler dileğiyle…

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz