Tiroid Hormonu Bozukluğu ve Tedavisi

tiroid hormonu hastalığı

Tiroid bezi, gırtlak bölgesinde yer alan triiyodotironin (T3) ve tiroksin (T4) hormonlarının salgılanmasından sorumlu bir iç salgı bezidir. Tiroid bezinin bu hormonları az veya çok salgılaması insan vücudunda bir çok sorunun ortaya çıkmasına neden olur. Bu yazımda tiroid bozukluğunun belirtileri, hormonlarının eksikliği ve fazlalığının vücuda etkileri ile hastalıklarının tedavi yöntemlerinden bahsedeceğim.

Tiroid Bozukluklarının Belirtileri Nelerdir?

Tiroid hormonlarının az salgılanmasına hipotiroidi, fazla salgılanmasına ise hipertiroidi adı verilir. Her iki durumun insan vücudunda ki etkileri farklı olacağından bu iki farklı durumu ayrı ayrı incelemek gerekir.

Hipotiroidinin Belirtileri: Yorgunluk, sürekli uykuya dalma isteği, kilo alma, depresif ve üzgün ruh  hali, cinsel isteksizlik, el ve ayaklarda üşüme.

Hipertiroidin Belirtileri: Uykusuzluk, çok yemek yemeye rağmen kilo verme, panik atak, terleme, kalpte çarpıntı, sinirlilik.

Tiroid hormonu dengesizlikleri gebe kalmayı zorlaştırırken, hamilelerde bebeğin büyüme ve zihinsel gelişimine olumsuz etki etmektedir.

Sorunum Tiroid mi, Kesin Olarak Nasıl Öğrenebilirim?

Sorunun kesin tespiti için bir dahiliye veya endokrinoloji uzmanına görünmek gerekir. Yapılan basit bir kan testi, kesin sonuç verecektir. Kanda ki hipofiz bezinden salgılanan TSH hormonu ile serbest T3 ve T4 değerleri tiroid bozukluğunuzun olup olmadığını gösterecektir.

Hipofiz bezinden salgılanan TSH, vücutda tiroid hormonlarına ihtiyaç olduğunu gösterir. Buna bağlı olarak T3 ve T4 hormonlarının salgılanması gerekir. T3 ve T4 değerleri arttıkça TSH miktarı düşer.

Kanda bulunması gereken ortalama TSH, T3 ve T4 değerleri aşağıdaki aralıkta olmalıdır. Kan değerlerinizi inceleyerek durumunuzu kontrol edebilirsiniz.

  • TSH miktarı 0.57 ile 5.6 mlU/L
  • T3 miktarı 2.3 ile 4.2 pg/mL
  • T4 miktarı 0.88 ile 1.72 ng/dL

Hipotiroidi Nasıl Tedavi Edilir?

Hipotiroidin kanda ki tiroid hormonlarının yetersizliğinden kaynaklandığını söylemiştik. Bu durum tiroid bezinin işlevini tam anlamıyla yerine getirememesinden kaynaklanır. Kandaki hormon miktarını dengelemek için ilaç tedavisi olarak levotiroksin kullanılmaktadır. Bu ilaç tiroid hormonlarının laboratuvar ortamında sentetik olarak üretilmesi sonucu elde edilir. Tedavi edici özelliği bulunmaz.  Eğer tiroid bezi işlevini tekrar kazanamazsa ilaçın yaşam boyu kullanılması gerekir.

Hipertiroidi Nasıl Tedavi Edilir?

Hipertirodin, tiroid bezinin çok fazla hormon salgılaması sonucu oluştuğundan bahsetmiştik. Bu durumun önüne geçmek için tiroid bezinin çalışmasının engellenmesi gerekmektedir. Bunun için genel olarak kullanılan 2 yöntem bulunmaktadır. Radyoaktif iyot tedavisi ve cerrahi yöntem. Radyoaktif iyot tedavisi ile işaretlenmiş iyot atomları tiroid bezinin yapısını bozarak çalışmasına engel olur. İkinci yöntem ise ameliyat ile tiroid bezinin tamamen çıkarılmasıdır. İki yönteminde çeşitli yan etkilerinin görülmesi olasıdır.

Tiroid Hormonlarını Dengeleme Yöntemleri

Tiroid bezi genetik bir faktör, enfeksiyon veya fiziksel nedenlerle bozulmadığı takdirde kişinin yaşantısına bağlı olarak hormonlar dengelenebilmektedir. Aşağıdaki önerilere dikkat ederek tiroid hormonlarınızın uygun seviyelere çekilmesini sağlayabilirsiniz.

  • Tiroid bezinin düzgün şekilde çalışması için dengeli beslenme önemlidir.
  • Yeşil sebzeler ile meyve tüketin.
  • Çok fazla karbonhidrat, şeker, yağ ve tuz kullanmayın.
  • Dozunda iyotlu tuz kullanın.
  • Kiloluysanız zayıflamaya çalışın.
  • Alkol ve sigara kullanmayın.
  • Spor yapın.
  • Stresli yaşam tarzından uzak durun.

Bu yazımda guatr ve tiroid kanseri gibi diğer tiroid bezi hastalıklarına değinmedim. Başka bir yazıda bu konuları daha derin açıklamaya çalışacağım. Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz