Topraklama Nedir?
Topraklama; içerisinde veya kablolarında elektrik bulunduran tüm cihazların olabilecek ve rastlayabileceği kaçak tehlikesidir. Hayati bir risk taşıyan topraklama ölçümü meğer denilen hassas elektrik ölçüm aletidir. Topraklama olup olmadığı bu alet ile kısa sürede ortaya çıkmaktadır. Topraklama elektrik kaçağı sorununu ortaya çıkaran bir durum olduğu gibi, kaçak elektriğin herhangi bir iletkenle birlikte toprağa taşımasını sağlayan bir sistemdir. Topraklamanın olduğu bir yerde insan hayatı tehlikeye atılmamış, elektriğe bağlı olan cihazların kullanım ömrü riske atılmamış demektir.
Topraklama Çeşitleri Nelerdir?
Topraklama çişit olarak 3 farklı şekilde sınıflandırılabilir;
Koruma Topraklaması
Koruma topraklaması, bir elektrik kaçağı anında insanları ve diğer canlıları çarpmaya karşı korumak için yapılan topraklama çeşidi olarak geçmektedir. İnsanların temas etmesi beklenen bütün elektrikli aletler ve metal yüzeyler koruma topraklaması ile koruma altına alınmalıdır.
koruma topraklaması elektrik prizleri, elektrikli motorlar, elektrikli cihazların metal bölümleri gibi alanlarda yapılmalıdır.
Koruma topraklaması için ölçülen toprak direnci 5 ohm altında olmalıdır.
İşletme Topraklaması
Elektrik hattında bulunan elektrik devrelerinin meydana gelebilecek aşırı gerilimler sonucu işlevlerini yitirmesi riskine karşı yapılan topraklama türüne işletme topraklaması denir. İşletme topraklaması, elektrik tesisatında olması beklenen akım değerine göre yapılması gerekir. İşletme topraklaması yapılan bölgede topraklama direnci 2 ohm altında olmalıdır.
Fonksiyon Topraklaması
Fonksiyon topraklaması özel bir amaca veya ekipmana yönelik yapılan topraklama çeşididir. Yıldırıma karşı koruma, asansör sistemleri gibi özel topraklama sistemleri fonksiyon topraklaması olarak tanımlanır.
Fonksiyon topraklaması için topraklama direnç değeri 10 ohm altında olmalıdır.
Topraklama Olmazsa Ne Olur?
Aslında topraklamanın olmadığı alanlarda pek bir lüks gibi görünen topraklama ölçümü yapılması gereken bir sorumluluktur. Topraklama olmayan yerlerde ise kaçak elektrik söz konusudur. Bu da kanunen yasa dışı bir durumdur. Örneğin; bir apartmana sadece 2 adet elektrik kablosu girmektedir. Bunlar nötr ve faz hattı olmak üzere elektrik akımını sağlar ve cihazların çalışmasını sağlamaktadır. Bu iki kablonun da güçlü olması için 3. Bir kabloya ihtiyaç vardır. O kablo da topraklama kablosudur.
Topraklama Direnci Nedir?
Topraklama işlemi hem hayati bir gerekliliktir hem de kanunen zorunluluğu olan bir durumdur. Hayati tehlike arz eden topraklama direnci, her insanın yaşamında olması gereken bir yükümlülüktür. Topraklama direnci ise toprağın elektrik akımı sağladığı sırada yaşadığı tepkidir. Topraklama direncini topraklama ölçümü yaparak meğer cihazı ile ölçebilirsiniz.