Tüp Bebek Tedavisi Zor Mu?

tüp bebek tedavisi

Anne adayının adetinin ilk günlerinde yumurtalık uyarılması ile tüp bebek tedavisi başlar ve embriyonun transferi ile bu tedavi süreci sonlandırılır. Bu aşamalar ise yaklaşık üç haftalık bir süreçte tamamlanır. Bu süreçte anne adayının belirli zaman aralıkları kontrolleri ve tedavileri yapılır. Baba adayına ise yalnızca yumurta toplama gününde sperm elde etmek için gerek duyulur. Tüp bebek tedavisinin süreci, kişilere uygulanan yöntemlere ve basamaklara göre değişkenlik gösterebilir.

Kişilerin tüp bebek tedavisine başvurma nedenleri ve bu tedavilerin ne kadar süreceği, hangi yöntemin uygulanacağı gibi etkenler bu süreci etkileyebilirken normal şartlarda 1–2 hafta arasında tedavinin süreci değişebilmektedir. Tedavi dönemi boyunca anne adayının sık sık tedavi merkezinde olması gerekir. Baba adayının ise yalnızca meniden sperm alınacağı gün merkeze uğraması yeterli olacaktır. Tüp bebek tedavisinde uygulanan hiçbir aşamada hastanede kalınmaz. Tedavi yapılırken doktorun belirlediği aralıklarla kontrollere gelmek ve tedavi olmanın ardından hastalar evlerine dönebilir.

Tüp bebek tedavisine ülkemizde, ilk olarak 1995 yılı civarında başlanmıştır. İlk tedaviden bu zaman kadar geçen 20 küsür senede ise tüp bebek tedavisi için neredeyse her yeni gün, bir yeni gelişmeye imza atılmış ve tüp bebek tedavisi gelişmelere en açık tedavi olarak tıp alanında yerini almıştır. Tüp bebek tedavisi bir yardımcı üreme yöntemidir. Kısırlık problemi olan anne ve baba adayının bir sene boyunca korunmasız ve düzenli olarak girilen cinsel ilişkiye rağmen hamilelik sağlayamadığı durumlarda tüp bebek tedavisine başvurulur.

Tüp bebek tedavisi anne ve baba adayının elde edilen yumurtaların vücut sıcaklığında ama vücut dışında bir alanda döllendirilmesi işlemidir. Döllenmiş olan bu yumurtalar yeniden anne rahmine transfer edilir ve orada döllendirilir.

Tüp Bebek Tedavisi Çok Zor Mu?

Bu tedavide kadın ve erkek üreme hücresi vücut ısısına uygun bir ortamda 2 gün bekletilir. Bu süre içerisinde yumurtaların yaklaşık olarak %50’sinde döllenme meydana gelir. Döllenen yumurtalar son olarak hastanın rahmine yerleştirilir. Bu işlemin gerçekleştirilmesinin ardından kadınların yarısında gebelik gözlenmektedir fakat bu gebeliklerden bazıları düşük riski altında olabilir ve ya düşük olabilir.

Tüp bebek tedavisi iki şekilde uygulanabilir. Bir tanesi kısa tüp bebek tedavisidir. Bu tedavi en kısa sürede tamamlanan tüp bebek tedavidir. Yaklaşık olarak 15 günlük bir sürede gerçekleşir. Bunun dışında uzun protokollü bir tüp bebek tedavi yöntemi de vardır. Yaklaşık olarak 3 hafta sürmektedir. Esasında tüp bebek tedavisinin belirli bir süresi yoktur. Bahsettiğimiz süreler, çiftlere fikir vermek içindir. Çünkü tüp bebek tedavisinin bitiş süresi hastaya özgü olabilir.

Yani her kişiye yapılan tedavi yöntemi aynı olmaz ya da bazı hastalar tedavinin tüm aşamalarından geçmek zorunda kalırken, bazıları ise çok ileri olmadığı takdirde son aşamadan başlayabilir. Bu sebepler dolayısıyla tüp bebek tedavi süresi değişkenlik gösterebilir. Fakat gene de bir fikir oluşturmak adına süre verilir ise, 10 gün ile 15 gün arasında tedavi tamamlanır diyebiliriz.

Tüp Bebek Tedavisinin İptal Edildiği Durumlar;

Tüp bebek tedavisinin başarıya ulaşamama ihtimali de mevcuttur.

Tedavi başladıktan sonra yumurtalıklardan istenilen yanıt alınamayabilir. Bu durumda tedavi iptal olabilir.

Erkek tarafından ise spermlerde hareketli bir sperm saptanmazsa tedavi iptal edilebilir.

Tedavi amaçlı kullanılan ilaçlar ile yumurtalıklardan olumlu yanıt alınamaz ise tedavi gene iptal olabilir.

Erkekten alınan spermlerin sayısı ve hareketliliği yeterli olmaz ise tedavi olması söz konusu olabilir.

Tüp Bebek Tedavisinde Cinsiyet Seçmek

Tüp bebek tedavisinde cinsiyet belirleme uygulaması Türkiye’de yasal olarak mümkün değildir. Ancak, tüp bebek uygulamalarında cinsiyet belirlemek mümkün olmaktadır. Cinsiyeti belirleyebilmek için ilk önce tedavi sürecine başlamak gerekir. İlk önce yumurta hücrelerini arttırmak adına çeşitli ilaçlar uygulanır ve yumurta sayısı arttırılır. Uygulanan ilaçların derecesi için anne adayının yaşı göz önüne alınır ve o şekilde doz ayarlaması yapılır. İlaç kullanım süresi yaklaşık bir buçuk haftadır.

Yumurta hücrelerinde istenilen olgunluğa erişildikten sonra çatlatma iğneleri yapılır ve sonrasında yumurtalar toplanır. Bu ağrısız bir uygulamadır. Yumurta toplama uygulaması genel ya da lokal anestezi ile gerçekleşir. Yumurta toplama uygulaması ile beraber baba adayından sperm elde edilir ve yumurtalar ile birleştirilerek embriyo oluşmasına yardım edilir.

Oluşturulan embriyoların gelişimi takip edilir ve 3. Günü PGT uygulaması ile cinsiyet seçimi yapmak mümkün olur. Cinsiyeti belirlenmiş embriyolar 2 gün ardından anne adayının rahmine aktarılır ve tedavi sonlandırılır.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz