Sayılar gerçekten de uğursuz olabilir mi? Ya da lanetli, Bu sayılar kime ne yapmış ki uğursuz ve lanetli olarak kabul görmüş. Bizim ülkemizde de en çok bilinenlerden bir tanesi, 13 sayısının uğursuz olduğu inancı. Hatta daha önceki makalelerimden bir tanesinde 23 sayısının laneti konusunda sizlere bilgiler vermiştim. Bu gün de sizlere dünya üzerinde pek çok ülkede yaygın olan ve inanılan uğursuz sayılar konusunda bilgi vermek istiyorum.
Uzak Doğunun Uğursuz Rakamı 4
Tayvan, Çini, Japonya ve Kore’de 4 rakamı kesinlikle uğursuzdur. Sebebi ise oldukça ilginç. Bu uzak doğu ülkelerinin dilleri birbirine yakındır ve 4 rakamının okunuşunun ölüm kelimesinin okunuşu ile çok benziyor olmasıdır. Hatta bu inanç bu ülkelerde o kadar yer etmiş ki, hiç bir apartmanda, otel odasında ve asansörlerde 4 rakamı bulunmaz. 3 rakamından sonra direkt olarak 5 rakamına geçilmektedir. anlamına gelmektedir. Ölümü görmezden gelmenin ölümden kaçmak olmadığını bilmelerine rağmen 4 rakamını hayatlarından çıkarmış olmaları ilginç.
Hindistan’ın Uğursuz Rakamı 8
Hindistan için uğursuz rakam 8 rakamı. Bunun sebebi de numarelojiye dayanmaktadır. Ülkede meydana gelen doğal afetlerden tutun da, kazalara veya felaketlere varan tüm olayların bir şekilde 8 rakamı ile bağlantılı olması 8 rakamının Hindistan’da uğursuz olarak kabul edilmesine neden olmuş. Olayların tarihleri içerisinde 8 rakamı olmasa bile bu sayıları toplayıp bir şekilde 8 rakamına ulaşan Hintliler 8 rakamının lanetli olduğuna inanıyor.
Tüm Dünyanın Uğursuz Rakamı 13
Tüm dünyanın bildiği ve pek çok insanın inandığı 13 rakamının uğursuzluğu, Hıristiyanlığa dayanıyor diye bilinse de İskandinav ve Yunan mitolojisinde de 13 rakamı uğursuz olarak kabul edilmektedir. Hıristiyanlarda 13 rakamını uğursuz kabul edilmesinin nedeni Hz. İsa’nın yakalanıp çarmıha gerilmesinden önceki son yemeğinde masada bulunan 13. kişinin yani Yahuda’nın onu ele vermesidir. O yüzdendir ki Hristiyanlar’da da bir çok otelde, asansörde ve 13. kat ve 13 numaralı odalar yoktur.
İskandinav mitolojisinde 13’ün uğursuz sayılmasının nedeni de Hıristiyanlarınkiyle benzer bir sebeptendir. Tanrı Loki’nin diğer 12 tanrının katıldığı bir şölene 13. olarak gitmesiyle eğlence bozulmuş ve bu olay İskandinav halklarının en gözde tanrısı Balder’in ölümüyle sonuçlanan bir kavgaya yol açmıştır.
Yunan mitolojiside 13’ün uğursuz sayılmasının nedeni de; tanrıların evi Olimpos Dağı’nda 12 tanrı oturur. Yunan mitolojisine en son katılan tanrı Dionysus için Hestia isimli tanrıça Olimpos’tan ayrılarak insanlar arasında yaşamaya başlar. Böylece, Olimpos’taki tanrı sayısı kötü kabul edilen 13’e ulaşmaz.
İtalya’nın Uğursuz Rakamı 17
17 numarası İtalyan kültüründe uğursuz kabul edilmesinin sebebi de aslına bakarsanız inançtan çok paranoya. 17 sayısı Roma rakamlarıyla XVII şeklinde yazılmaktadır. Fakat bilinmeyen bir neden ile İtalyanlar bu yazım şeklini biraz değiştirip “VIXI” anagramını elde etmişlerdir.
VIXI, yazımı Latince’den İtalyanca’ya çevrildiğinde “Öldüm, sayısını hayatlarından çıkarmak amacıyla pek çok yerde kullanmamayı tercih ediyorlar. Hatta durumu o kadar abartmışlar ki, İtalyan havacılık şirketi Alitalia Havayolu’nun Boeing uçaklarında da 17 numaralı koltuk yoktur. Ayrıca Renault‘un R17 modelini İtalya’da R177 olarak satışa sunmuştur.
Afganistan’ın Uğursuz Rakamı 39
Makalenin sonunda, en komik sebeple uğursuz ilan edilen 39 rakamından bahsetmek istiyorum. Afgan dilinde 39 sayısının okunuşu mort gow şeklindedir. Türkçeye çevirdiğimizde ise tam olarak ölü inek anlamına gelmektedir. Buraya kadar her şey normal gibi. Ama, Afganistan’da ölü inek sözü kadın tacirleri için kullanılmaktadır. Bu sebeple de 39 numaralı plaka, ev, posta kutusu vb. her şey sizin bir kadın satıcısı olduğunuzu ima ettiği için toplumdan bu sayı neredeyse çıkarılmıştır, çünkü kimse o şekilde anılmayı istememektedir.
Bu durum Afganistan’da o boyutlara gelmiş ki eğer evin kapı numarası, arabanın plakası 39 sayısını içeriyorsa evi, arabayı satacak kimse bulanamadığı için, insanlar ev ve arabalarını yok fiyatına satmak zorunda kalıyor.