Taze üzüm veya kuru üzüm şeklinde tüketilen üzümün saymakla bitmeyen faydaları bulunmakta ve üzüm birçok hastalığa iyi gelmektedir. Çünkü içinde bulunan B, C, E vitaminleri kalsiyum, potasyum, fosfor, magnezyum, demir ve kükürt mineralleri sayesinde yaklaşık olarak 1 kg üzüm 1,15 litre sütle, 400 gram etle veya 1,2 kg patatesle eşdeğer besin değerlerine sahiptir. Ayrıca beyaz üzümde hiçbir besin maddesinde bulunmayacak kadar çok sayıda ve farklı çeşitte antioksidan bulunmaktadır. Şimdi öğle yemeğinden sonra tüketeceğimiz 200 gram üzümün vücudumuza nasıl etki ettiğine beraber bir göz atalım.
Stresi ve Yorgunluğu Engeller
Üzümün en hızlı en iyi gelen faydası yorgunluğu ve stresi yarım saat içinde yok etmesidir. Gün içinde tüketeceğiniz yarım salkım üzüm yorgunluğunuzu çok hızlı bir şekilde üzerinizden atmanızı sağlayacaktır. Kronik yorgunluk rahatsızlığı olan kişilere doktorlar günde bir bardak üzüm suyu içmelerini tavsiye etmektedirler.
Kanseri Engellemektedir
Üzüm güçlü bir antioksidan olan lycopen maddesini yoğun şekilde içinde barındırmaktadır. Bu madde vücudumuzda hücre ölümlerine sebep olan serbest radikalleri yok etmektedir. Genel olarak bütün meyve ve sebzelerde antioksidan bulunmasına rağmen özellikle üzüm antioksidan yönünden tüm meyve ve sebzelerden daha zengin olduğu için prostat ve meme kanserini önleyici özelliğe sahiptir.
Yemekten Sonra Üzüm Yemek Sindirime İyi Gelir
Genel olarak yemeklerden hemen sonra tatlı tüketmek önerilmemesine rağmen üzüm bu kuralın dışında bir istisna olarak tutulmaktadır. Çünkü; taze üzümde bulunan asit türü doğal salya arttırıcı işlevi görmektedir. Üzümde bulunan sialogogue maddesi ağızda salya miktarının artmasına ve sindirimi kolaylaştıran pitlayin enziminin sindirilmesini sağlamaktadır. Bu enzim midede bulunan yiyeceklerin daha hızlı şekilde öğütülmesini sağlayarak biyokimyasal sindirimi arttırmakta ve hazımsızlığı engellemektedir. Bu sebeple yemekten sonra üzüm yemek mideye iyi gelmektedir.
Kolestrole İyi Gelmektedir
Üzümde bulunan OPC bileşiği kan yağlarının ve kolestrolün serbest radikaller aracılığıyla oksitlenmesini engellemekte ve kolestrol oluşumuna engel olmaktadır. Taze beyaz üzümün kabuklarında ise reservatrol denen bir madde bulunmaktadır. Reservatrol kötü huylu kolestrolü düşümekte ve damar sertliğini önlemektedir. Aynı zamanda OPC bileşimi kılcal damarların kırılganlaşmasını engelleyerek esneklik kazanmasını sağlamaktadır.
Esneklik kazanan ve kolestrolden kurtulan kılcal ve toplar damarlarda kan sirkülasyonu arttığı için damarların yağ bağlama özelliği son bulmakta ve kalp damar hastalıkları riski üzüm tüketimi sayesinde ciddi oranda azalmaktadır. Ayrıca damarlardaki kan sirkülasyonu arttığı için cildimize akan oksijen miktarında artış görülmekte ve cildimiz daha dinç ve temiz bir görünüme kavuşmaktadır.
Taze Üzüm Kalp Ritminin Düzelmesini Sağlamaktadır
Günlük 200 gram taze üzüm tüketimi kalp ritim bozukluklarını tedavi edici bir özelliğe sahiptir. Kalp ritminin düzelmesi için tüketilen beyaz taze üzümün faydalarından yararlanabilmek için beyaz üzüm kürü denen formül kuralların dışına çıkmadan uygulanmalıdır.
Kalp Ritmi Bozukluğu Olan Kişiler Bu Sorunlarından Kurtulmak İçin;
Sadece beyaz taze üzüm tüketmelidirler, kuru üzümün kalp ritmine faydaları bulunmamaktadır. Günlük en fazla 250 gram beyaz üzüm tüketilmelidir. Daha fazla yersem daha fazla fayda eder diye düşünmek yanlıştır. Beyaz üzüm aynen bir ilaç gibi düzgün oranda tüketildiğinde kalp ritmi tedavisine iyi gelmektedir.
Enfeksiyonlara İyi Gelir
Üzüm enfeksiyonlara bağlı iki rahatsızlığa oldukça iyi gelmektedir.
Üzümün Kalp Romatizmasına Faydalıdır
Üzüm tüketmek kalp kapakçıklarında enfeksiyon görülme olasılığını düşürmektedir. Kalp kapakçıklarında görülen iltihaplanma enfeksiyona sebep olarak kalp romatizmasına ve ciddi kalp rahatsızlıklarına dönüşebilmektedir.
Faranjite İçin Faydalıdır
Üzüm suyu içmek bademcik enfeksiyonuna bağlı faranjite iyi gelmektedir.
çok faydası bulunuyor.