Yarasa gübresinin cazibesinden dolayı, yarasaların bilinmeyen yönleri ile pek ilgilenilmez iken, şimdi gündeme geldiği gözlenmekte. Bunun sebebinin o küçücük hayvanın çıkarmış olduğu dışkının bu kadar zamandan sonra ne kadar değerli olduğunun tespit edilmesi.
Bütün dünyada organik tarımın ön plana çıkmasından sonra bazı arayışlara girilmesi gayet doğal. Burdada ne var ne yok araştırılmalı ortaya çıkarılmalı. Organik tarımda sebzeler kimyasallardan uzak tutularak yetiştirilmeli. Diye düşünen bilim adamları , organik tarım çalışması yaparken verimin artmasında en büyük etkenlerden bir tanesininde yarasa gübresi olması, bu küçük hayvanlar ve dışkısının gündeme gelmesine sebep olmuştur. Halbuki yarasa gübresi Amerika’ da çok eski yıllardan beri kullanılmış ve yararlılığı tespit edilmiştir.
Yarasa beslenirken kesinlikle yerde değil havada uçarken beslenir, dolayısıyla havada uçan sinek ve diğer haşereleri yer bunlarında % 15 – 20 sini sindirir gerisini dışkısıyla dışarı atar. Dolayısıyla yarasa gübresi, azot – fosfor – potasyum – mağnezyum – demir – bakır – mangan-çinko – sodyum yönünden zengindir.
Bunun yanı sıra yarasa gübresinde mikro organizma sayısı fazla olduğundan gübre kalitesi yüksektir. Yarasa gübresindeki besleyici organizmalar sayesinde kullanıldığı yerlerde verimi % 100 arttırmaktadır. Yıllarca mağaralarda kalan yarasa gübresi hiçbir karışım olmadan işlenerek doğal olarak kullanılır.
Yarasa Gübresinin Faydaları;
İşlenmiş yarasa gübresi her yerde rahatlıkla kullanılabilir, kokusuzdur. Özellkle organik tarımda sorun yaşanmaz idealdir.
Kısa sürede etkisi gözle görülebilir. Organik tarımda bitki kökleri yapraklarındaki değişim hemen fakedilir.
Yarasa gübresi diğer gübrelere göre daha az miktarlarda dahi daha fazla verim sağladığı görülmüştür.
Yarasa gübresi kullanılan yerlerde öbür gübrelere göre % 50 ila % 120 arasında daha fazla verim sağladığı görülmüştür.
İsrail deki toprak kalitesinin çok kötü olmasına rağmen tarımdaki verimin yüksek olmasının sebebinin yarasa gübresi olduğu söylenmektedir.
Yarasa gübresinin doğal olmasından dolayı yetiştirilen ürünler, diğer gübrelerle yetiştirilen ürünlere göre lezzet farkı vardır.
Yarasa gübresinin faydalarını ana başlık olarak böyle sıralayabiliriz.
Yarasa Gübresinin Özellikleri;
Yarasa gübresi %100 doğaldır.
Yarasa gübresi organik tarımda kullanılır.
Az miktarda bile yüksek verim sağlar.
Mağaradan çıkan 1 ton yarasa gübresinden 400 – 450 kg civarında işlenmiş yarasa gübresi oluşur.
Önemli not : Yarasa Kuduz virusu taşıyıcısı olduğundan, gübrenin işlenmesine dikkat edilmelidir. Ham gübreyi kullanmamak veya kullanırken dikkat etmek gerekmektedir. Hiç olmasa el değmeden bir müddet güneşte bekletilmelidir.
Anadolu, dünyada yarasa gübresi bakımından önemli bir rezerv konumundadır. Yarasalar ekseriyetle güneş battıktan sonra avlanmaya çıkar karanlıkta avlanır. Işığı sevmezler, gündüzleri yuvalarından dışarı çıkmazlar. Bundan dolayıdırki Mağaralar ve Eski harebe yapıların loş ve karanlık ortamını yuva olarak seçerler. Anadolu ’ da mağara bakımından çok zengin konumdadır. Dolayısıyla yarasalar için Anadolu ’ da ortam gayet müsayittir.
Yarasa için özel not: Yarasayı diğer canlılardan ayıran en büyük özelliği yarasa kuş gibi uçar uçarak beslenir. Yarasa uçan memeli bir hayvandır.
Yarasa gübresi ekseriyetle gündüzleri yuvalandıkları yerin tabanında birikir.