Yeni Doğan Bebek Bakımı Nasıl Yapılır?

Yeni doğmuş bebek bakımı özellikle yeni anne olmuş kadınların aklına en çok takılan sorunlardan biridir. Yeni doğmuş bebeğin ilk haftalarda emzirme düzensizdir ve her istediğinde emzirmeniz gerekir. Her iki göğsü de eşit emzirmeye dikkat edin. Parantez içinde belirtme gerekirse her zaman eşitlik gerçekleşmez. İlk 10 dakikadan sonra gelen süt daha yağlı olup bebekte doygunluk hissettirir. Ve tek göğsü emmesi bu nedenle yeterlidir. Ortalama günde 10-13 kere emmesi ve ilk 4 ay gece beslenmesi gayet normaldir.

Bebeğin İdrar ve Dışkı Durumu

Bebeğinizin dışkı sayısı ile aylarda fazla olması normaldir. Anne sütüyle beslendiği için dışkısı cıvık ve yeşil renkte olup daha sonra altın sarısına dönecektir. Mama ile beslenen dışkıları kıvamlı ve sıklığı daha azdır. Parantez içinde mama ile beslenen bebeklerin kabız olma durumu vardır. İdrar durumu yeni doğmuş bebeklerde 7 -9 arası normaldir.

Dip not emzirilen bebeğe su vermek gerekmez.

Bebeğin Altını Değiştirme

Bebeğinizin altını sık değiştirin. Beslenme öncesi altını kontrol edin ve kirli ise mutlak değiştirin, beslenmeyle bağırsak hareketleri artacaktır. Beslenme sonrası da altını değiştirmeniz gerekebilir. Bebeğinizin cildi çok narin ve hassadır. Altı ıslak ve kirli kalırsa enfeksiyon ve pisik yapabilir. Pişik için kremler kullanarak cildini rahatlatabilirsiniz. Yeni doğmuş kız bebeklerde altları önden arkaya doğru temizlemek gerekir. Bebeğinizin altını ıslak pamuk ile silebilir veya çok kirli ise yıkayabilirsiniz.

Göbek Bakımı

Göbek kordonu hakkında öncelikle yazılardan çok doktora veya bu alanda uzman kişilerden destek alın önemli bir konudur. Bu sebepten ötürü bu konu hakkında yazı yazarak siz okuyucularımı yanlış yönlendirmek istemeyiz. Her bebeğin doğumsal sıkıntıları olabilir veya alerjik durumları söz konusu olabilir destek için lütfen doktorunuza başvurun.

Bebeğin Tırnak Bakımı

Bebeğin tırnağını, ona özel bir bebek tırnak makası ile kesebilirsiniz. Uzamış tırnaklarıyla bebek, yüzünü ve gözünün kornea tabakasını çizebilir. Bebek tırnak makasıyla tırnağın keskin ve sivri köşeleri de ince bir törpüyle yumuşatın. Bu işlemi yaparken yanınıza bir yardımcı almalısınız.

Bebekte hapşırık ve hıçkırık

Hapşırık, genze kaçan damlacıkları temizlemek üzere bir reaksiyon, hıçkırık ise solunum kası olan diyaframın uyarılması sonucu ortaya çıkan bir reflekstir. Hıçkıran bebek kısa süre ile emzirilirse bu refleks yavaşça kaybolur.

Bebeğin yatma pozisyonu

Bebeğinizi sırtüstü yatırın. Son yıllardaki araştırmaların sonuçlarına göre sırtüstü yatış en güvenli yatma şeklidir. Bebeğin başını uyurken her iki yana çevirebilirsiniz. Bebek uyanıkken yüzükoyun yatırarak kollarının kuvvetlenmesine yardımcı olabilirsiniz. Yastık ve kuştüyü yorgan kullanmayın. Yorganını göğüs hizasına kadar örtün, başına çekmeyin. Bebeği fazlaca ısıtmayın. Yatağında yumuşak oyuncaklar bırakmayın. Bu önlemler SIDS denilen nedensiz beşik ölümlerini önlemek amacıyla tüm dünya bebeklerine önerilmektedir.

Bebeğin oda ısısı

Sizin rahat ettiğiniz oda ısısında bebeğiniz de rahat edecektir. Zamanında doğan bebekler için 21 derece uygundur. Eğer klima kullanıyorsanız, bebeğin üzerine üflememek koşuluyla bebeği odada tutabilirsiniz. Unutmayın, bebek, kapı veya pencerenin aralanmasıyla, çok soğuk olmayan bir ortamda hemen üşümez. Üşüse de hasta olmaz.

Aşırı ısıtma, beslenmeye isteksizlik ve uyku haline neden olur. Bebeğin elleri ve burnu soğuksa, ortam ısısı yetersiz demektir. Bu durumda vücut ısısına da bakılabilir. Üzerine bir battaniye örtülerek bebek ısıtılmalıdır. Devamlı soğuk olan bebekler iyi büyüyemezler.

Bebeğinizin ilk kontrolü

Taburcu olduktan bir hafta sonra yapılır. Bundan sonraki kontrol ve aşılar için doktorunuza danışınız.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz