Yeni Doğan Bebek Nasıl Yıkanır?

yenidoğan bebek yıkama

Yeni doğan bebekler pek fazla kirlenmezler. Çok fazla suyla temas, onların hassas ciltlerinin kurumasına neden olabilir. Bebeğinizi her gün yıkamanız ya da ona banyo yaptırmanız gerekli olmadığı gibi zararlı bile olabilir. Bezini her değiştirdiğinizde poposunun temizliğine azami dikkati gösterdiğiniz taktirde, başlarda haftada iki kez banyo yaptırmanız yeterli olacaktır.

Ayrıca küçük bebekler çok çabuk ısı kaybettiklerinden, banyosu sadece üzerindeki kirleri silmeye ya da soyulan derilerini temizlemeye yetecek kadar sürmelidir. Bebeğinizin (eğer varsa) saçını da her banyoda şampuanlamanız gerekmez. Sadece gerekli olduğu zaman saçına şampuan kullanın.

Çoğu bebek kısa zamanda suyla oynamayı sever ancak bebeğiniz başta banyo yapmaya itiraz ederse buna da şaşırmayın. Hem sizin için hem de bebeğiniz için banyoyu eğlenceli ve güvenli kılmak için aşağıdaki tavsiyeleri değerlendirebilirsiniz:

Bebeğinizin göbek bağı düşmediyse;

Bebeğinizin göbek bağı henüz düşmediyse, yumuşak bir bebek süngeri ve ılık su ile çabucak onu temizleyebilirsiniz. Sonrasında bebeğinizi bir havluya sarın ve uzuvlarını tek tek kurulayın. Böylece, mümkün olduğunca kuru tutmanız gereken göbek kordonunun kalıntısını fazla ıslak bırakmamış olursunuz.

Göbek bağı düştükten sonra, bebeğiniz ilk banyosuna hazır demektir. Bebek küvetini 8-10 cm. yüksekliğinde ılık su ile doldurun ve bebeğinizin başı ve vücudunun her zaman kollarınızla güvenle desteklendiğinden emin olun.

Bebeğinize her zaman sıcak ve cereyansız bir odada banyo yaptırın ve banyodan hemen sonra onu sarmak için kuru ve temiz bir havluyu hazır tutun.

Bebeğinizi yumuşak bir bez veya sünger ile ya da sadece ellerinizle temizleyebilirsiniz. Vücudunun diğer kısımlarını temizlerken karnının üzerine sıcak ve ıslak bir bez koyarak bebeğinizin sıcak ve rahat olmasını sağlayabilirsiniz. Bebeğinizin her yerini sırayla silin, gördüğünüz soyulmuş deri parçalarını süngerle temizleyin. Kulaklarının arkasını, el ve ayak parmaklarının aralarını, kollarının altını temizlemeyi ihmal etmeyin ve özellikle kirin toplandığı boynundaki ve uyluklarındaki deri boğumlarının arasını temizlemeye dikkat edin.

Banyo yaptırırken gözünüzü bebeğinizden bir saniye bile ayırmayın. Banyosu süresince vücudunu ve başını destekleyin ve güvende olmasına dikkat edin, çünkü kolaylıkla suyun içine kayabilir. Bir bebeği ya da küçük bir çocuğu asla banyoda tek başına bırakmayın. Eğer odadan çıkmanız gerekiyorsa, çocuğunuzu da yanınıza alın.

Bebeğiniz temizlendiğinde, beklemeden onu küvetten çıkarın ve havluyla sarın. Başının üst kısmının da havluyla örtülmüş olmasına dikkat edin ve tamamıyla kuruyuncaya kadar havlusunu çıkarmayın.

Bebeğinizin kıyafetlerini yıkamakla ilgili olarak şu püf noktasına dikkat edin; bebeğinizin kıyafetlerini yıkarken yumuşak bir toz ya da sıvı deterjan kullanın ve herhangi bir sabun artığının bebeğinizin hassas cildini tahriş etmemesi için yıkama programının sonunda fazladan bir kez daha durulama yaptırın.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz