Yeni Doğan Bebeklerde Göz Çapaklanması Nasıl Meydana Geliyor?

Anne ve babada ilk bebek heyecanı uyandırır. Ama her ne kadar sağdan soldan kulak misafiri olduğumuz bilgileriniz ile sorunların üstesinden gelmeye çalışsanız da, konu kendi bebeğiniz olduğunda endişelenebilir ve çekinebilirsiniz. Yeni doğan bir bebekteki ilk tanıştığınız sorunlardan biri olan sarılık ile başlar sorunlar ile yüzleşmeniz. İshal ve ateş derken çeşitli sorunlar ile karşılaşırsınız.

Göz Çapaklanması Nasıl Meydana Geliyor?

Göz çapaklanması sorunu da bebeğinizin ilk haftalarında karşılaştığı sorunlardan biri olabilir. Daha doğrusu yetişkinlerde de oluşabilen bu sorunun gözyaşı kanalının tıkanmasından kaynaklandığını söyleyebiliriz. Bilindiği gibi gözyaşı gözün, kendi çukurunda rahat hareket etmesini sağlar. Buradaki işlevini gördükten sonra gözyaşı kanalları yolu ile burun içine akar. İşte, bu noktadaki bir tıkanıklık çapaklanma şeklinde tarif edilir.
Diğer bir deyişle, bebek doğduğunda normal olarak gözyaşı kanalı ile burun arasında bulunan zar eriyerek kaybolur. Şayet bu zarın varlığını koruması durumunda, gözyaşı buruna akamıyor ve birikerek gözde çapaklanmaya neden oluyor. Bu durumda dahi 5-8 ay civarında kendiliğinden iyileşebiliyor. İstatistiklere göre sezeryan doğumlar ile meydana gelen bebeklerde daha sıklıkla görülüyor.

Belirtileri Nelerdir?

Çapaklanma yeni doğan bir bebekte bu sorunun yanı sıra;

  • Gözde sulanma
  • Gözde kızarıklık
  • Gözün iç tarafında şişliklere yol açabilir.

Kirpiklerin birbirine yapışması sonucu bebeğin rahat bir şekilde gözünü açamaması. Buna bağlı olarak yenidoğanın huysuzlanması.

Anne ve Baba Olarak Ne Yapabiliriz?

Bu tıkanıklık gözyaşı kesesine masaj yapılarak giderilebiliyor. Masaj ayrıca gözün de rahatlamasını sağlıyor. Masaj hareketleri ile, yukarıda belirtilen zara basınç yapılarak yırtılması sağlanıyor ve tıkanıklığın giderilmesi amaçlanıyor. Bu işlem, tek bir parmakla ve bebeği incitmeden yapılmalıdır.

Yanı sıra evde de birtakım uygulamalar yapabilirsiniz. Bunlar arasında şunları sıralaya biliriz;

Çapaklanmış göz kaynatılmış ve sonrasında soğutulmuş su (sudaki mikropların ölmesi açsından yapılır) ve steril bir yumuşak bez, tülbent yada tercihen pamukla bebeğin gözünü aşağıya doğru silin.

Yatış pozisyonu olarak ise bebeğinizi çapaklı göz yukarıda olacak şekilde yatırınız, yatak ve yastık yüzlerini sık sık (bulaşmayı önlemek için) değiştiriniz.

Doktora götürdüğünüzde bebeğinize ilk etapta günde 3 – 4 defa uygulayabileceğiniz antibiyotikli damlalar yada kremler verilebilir. Şayet sorun yine devam ederse tıbbi cerrahi müdahale (%5 – 10) de seçenekler arasında yer alıyor.

Bebeğin gözyaşı kanalından çelik sonda geçirilerek de bu sorunun üstesinden gelinebiliyor. Söz konusu bir yenidoğan olduğundan genel anestezi ile bebeğe müdahale edilmektedir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz