Yenidoğan Bebeklerde Balgam ve Hıçkırık

Bebeklerde balgam söktürücü bitkiler ve bebeklerde balgam söktürücü ilaçlar nelerdir? Balgam çocuklarda ve bebeklerde öksürük sebebidir. Kimi zaman bebeğin ateşi, halsizliği, burun tıkanıklığı olmamasına karşın balgam tam olarak atılmadığı için bebek öksürüğe devam eder. Bu durumda balgam söktürücü önlemler alınabilir.

Bebeklerde balgam söktürücü ilaçlar nelerdir?

Bir çok balgam söktürücü ilaç mevcuttur. Tıp dilinde ekspektoran adı verilir. Ancak bebekler çoğu zaman balgam söktürücü şurupların tadını beğenmezler ve kusma durumu görülür. Ayrıca her ilacın yan etkisi vardır, özellikle balgam söktürücüler midede mukoza tabakasını tahriş eder.

Mukolitik” balgam söktürücü olarak çocuğunuza kullanabileceğiniz bir ilaçtır.

Bebeklerde balgam söktürücü şifalı bitkiler;

Yan etkileri göz önüne alındığında bebekler balgam söktürücü ilaçlar vermek yerine şifalı bitkilere başvurmak daha doğru olacaktır. Ancak şifalı bitki kullanımında bazı anne-babalar yanlış bir anlayışla bitkilerin zararı olmayacağını her öneriyi uygulayabileceklerini düşünmektedirler. Bu da yanlıştır çünkü gerekli gereksiz bitkisel karışımlar, bebek için tehlikeli olabilmektedir.

Bu durumda güvendiğiniz ve zarasız olacağına kesin inandığınız bitkisel yöntemleri kullanmanızı öneririm.

Balgam söktürücü bitkiler

  • bala bir miktar limon suyu karıştırılarak kullanılır..(bir yaşından küçük bebeklere bal yedirilmez)
  • adaçayı, havuç ve enginar balgam söktürücü özellik taşır.
  • antepfıtığı ile bal karıştırılarak yedirilir.
  • İki kaşık çörek otu 1 bardak suda 5 dakika kaynatılır. ılıyınca içirilir.

Hıçkırık

Yenidoğan bebeklerin hıçkırması bazı anne ve babaları korkutsa da aslında bebek için çok olumlu bir durumdur. Çünkü bebeklerde hıçkırma bebeğin bazı organlarının gelişiminin yolunda olduğunu gösterir. Özellikle beslenme sonrası mutlaka hıçkırır. Yenidoğan bebekte hıçkırığın sebeplerini şu şekilde özetleyebiliriz;

  • Eğer beslenme sonrası hıçkırmışsa bu bebeğin yeterince doyduğunun bir göstergesidir.
  • Bebeğin özellikle mide gelişiminnde bebeklerde ara ara hıçkırık görülür. Bu midesinin büyüdüğünün bir göstergesidir.
  • Bebeğin kalp ve akciğerinin gelişminin bir götergesidir.

Yenidoğan bebeklerde hıçkırık bebek emdikten sonra görülebileceği gibi aniden de tutabilir. Her iki durumda endişe yersizdir. Bebeğin hıçkırığının geçmesi için bebeğe herhangi bir şey vermek çok doğru değildir. Çünkü verdiğiniz şey soluk borusuna kaçma riski taşır.

Bu sebeple eğer bebek uzun süre hıçkırırsa yapabileceğiniz en iyi şey bebeği bir miktar emzirmek olabilir.

Özet olarak bebeğin hıçkırması endişe edilecek bir durum değil aksine olumlu bir durumdur. Herhangi bir müdahele gerekmez.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz