Yenidoğan Bebeklerde Kusma Neden Olur?

Yeni doğan bebeklerin hemen hemen her davranışları anne ve babalarda endişe uyandırır ve acaba normal mi, değil mi sorusunu akla getirir. Özellikle yenidoğan bebeğin hıçkırması, yeni doğan bebeğin uykusu, yenidoğan bebeğin ağlaması ve yanidoğan bebeğin kusması anne babalarda bir enişe oluşturur. Aslında çoğunlukla normaldir.

Yeni doğan bebeklerde kusma nedenleri nelerdir?

Yenidoğan bebeklerde kusma öncelikle beslenme kaynaklıdır. Hemen hemen bütün bebekler anne sütü aldıktan sonra ara sıra mutlaka kusarlar. Bu kusmalar çoğunlukla sızıntı şeklindedir ve  bebek herhangi bir zorlanma emaresi göstermeden ağzındaki sıvıyı dışarı atar gibi kolaylıkla kusarlar. Bu durum kusmanın endişe edilmeyecek bir kusma olduğunu gösterir.

Yeni doğan bebeklerde kusmanın diğer nedenleri

Ancak çok düşük bir oran olsa da yenidoğan bebeklerde kusmanın nedenleri bazen bir sıkıntı işareti olabilmektedir. Bunlar şu şekilde sıralanabilir.

  • Bebeklerde reflü
  • Bağırsak tıkanıklığı
  • Bağırsaklarda darlık
  • Mide darlığı
  • Bağırsakların kısa olması
  • Yemek borusu ve midenin birleştiğibölümde kapanıklık.

Bu tür rahatsızlıklarda kusma sırasında bebekte ciddi zorlanma görülür. Sadece bebeklerde reflü zaman zaman kolayca gerçekleşebilmektedir.

Eğer bebeğinizde şiddetli kusma, fışkırma şeklinde kusma, zorlanarak kusma, içinin kalması şeklinde kusma, kusmanın yanında renginin solması, ağlama ve huzursuzluk, varsa doktora başvurulmalı ve kusmanın sebebi öğrenilmelidir.

Bebek doğduktan sonra ilk gün ve ikinci gün içinde şiddetli kusmalar görülürse bebekte bir sindirim rahatsızlığı ihtimalini  akla getirmelidir.

Yenidoğan bebeklerde kusma için önlemler

Öncelikle bebek çok fazla emzirilmemelidir, çünkü bebekler doyduklarını bilmezler.

Emzirdikten sonra hemen yatırılmamalı, bir süre kucakta bekletilmeli ve gazı çıkarılmalıdır.

Bebek kustuğunda kusmuğunun soluk borusuna kaçmaması için bebek yavaşça yana çevrilmelidir.

Beslenmeden hemen sonra bebek yalnız bırakılmamalıdır. Genelde kusmalar beslenme sonrası gerçekleşir.

Eğer kusma şiddetli ise, süreklilik arz ediyorsa, kusma sırasında güçlük görülüyorsa, kusmuğunda kan veya yaşil safra varsa ciddi bir sorun olabilir. Bu durumda bir doktora başvurmak gerekir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz