Yer Elması Bitkisinin Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir?

Yer elması, çiğ, pürüzsüz ve aromatik olduğunda tatlı ve gevrektir. Şaşırtıcı olan şu ki, mevsimlik sebze gibi daha sıradan bir sebze değildir. Yer elması, sadece organik yetiştiricilere değil, gıda maddelerinin pestisit ile kaplanmasını istemeyen tüm tüketicilere satılan ve hastalıklara direnç gösteren topraklarda kolayca büyüyor. Havucun basit şekerinden daha karmaşıktır fakat kerevizden de daha zariftir.

Patatese benzeyen yumrular birçok yönden tüketilebilir. Piştiğinde tatlı ve hoş bir tada sahiptir. Ev bahçelerinde yetişir, isteyen her kişi bu mucize yumrunun faydalarından kolayca yararlanabilir. Adı yanıltıcı olmasına rağmen, yumrudan elde edilebilecek faydalar elma ile aynı değildir. Ancak yine de bu kök bitki pek çok sağlık faydası sunar.

Kuzeydoğuya özgü olan yer elması (Helianthus tuberosus), ayçiçeği ailesine aittir. Kudüs enginarı olarak da bilinen, son derece besleyici ve etli yumruları için yetiştirilmiş sağlıklı bir kök sebzedir. Açık kahverengi ve beyazdan mor ve kırmızı renge değişen kök derisi, yemeden önce iyice temizlenmesi koşuluyla güvenle yenilebilir.

Yer elması çiğ veya pişmiş yenilebilir ve çorbalara ve salatalara ek olarak güzel bir sağlık katkısı yaparlar. Yer elması yemenin sağlığa olan faydaları hakkında daha fazla bilgi edinmek için okumaya devam edin. Aşağıdaki yazıda yer elmalarının en önemli sağlık yararları ve beslenme özelliklerine genel bir bakış sunmayı amaçlıyoruz.

Yer Elmasının Prebiyotik Etkileri Vardır

Yer elması, tıbbi özellikleri nedeniyle bir dizi sağlık yararı almış prebiyotik bir lif türü olan bol miktarda inulin içermektedir. Bu sağlık etkilerinin birçoğu, inulin’in bifidobakterilerin büyümesini teşvik etme kabiliyetine atfedilebilir. Doğal olarak bağırsaktaki zararlı bakterilerle savaşan, kabızlığı önleyen ve bağışıklık sistemini güçlendiren bifidobakteriler kalın bağırsakta bulunur. Dahası, kanıtlar, bifidobakterilerin bazı kanserojenik enzimlerin bağırsak konsantrasyonlarını azaltmaya yardımcı olduğunu gösterir.

Tiamin Nedeniyle Sindirim Sistemi İçin Çok Sağlıklıdır

Yer elmasının 100 gramlık porsiyonunda 0,2 miligram tiamin vardır. Tiamin bir B vitamini konseptidir. Bu, tiamin için önerilen günlük değerin yaklaşık % 13’üne karşılık gelir. Tiamin, aynı zamanda B1 vitamini olarak da bilinir, bir dizi bedensel işlevle ilgilidir. Sinir sisteminin ve kasların düzgün işleyişi için çok önemlidir. Karbonhidrat metabolizması için de olduğu gibi midede hidroklorik asit üretimi için de gereklidir.

Hidroklorik asit eksikliği, enzim pepsin’in aktivasyonunu inhibe ederek protein sindirimini bozabilir ve mide ağrısına neden olabilir. Ayrıca, midede düşük asit seviyeleri, midede bakteriyel aşırı büyüme riskini artırır; bu da, ishal veya vitamin ve minerallerin yararlandığı sağlık emiliminin azalmasına neden olabilir. Yaşlandıkça doğal hidroklorik asit seviyesi azalır ve bu nedenle özellikle yaşlı insanlar bol miktarda yer elmasını ve hidroklorik asit üretimini teşvik eden diğer yiyecekleri yemek isteyebilir.

Kan Şekerini Dengeler

Glisemik değeri 50 olan yer elması orta derecede bir GI yiyeceği olarak kabul edilir. Glisemik indeks (GI) gıda ve içecekleri kandaki glikoz seviyesini artırma becerilerine dayanarak sınıflandırır. Yüksek glisemik indeks derecesine sahip gıdalardaki karbonhidratlar basit şekerlere çabucak parçalanır ve kan şekeri seviyelerinin keskin bir şekilde yükselmesine neden olur. Bu artışı, ardından kan şekeri seviyelerinde ciddi bir düşüş izliyor.

Kanıtlar, yüksek glisemik indeksli gıdaları yemenin dalgalı kan şekeri seviyelerinin dalgalanması, yorgunluk, kalp rahatsızlığı, değişmiş ruh hali, aşırı gıda istekliliği, insülin direnci ve diyabet gibi geniş kapsamlı sağlık sorunları riskini önemli ölçüde artırabileceğini düşündürmektedir. Buna karşın, yer elması gibi düşük ve orta derecede glisemik gıdalar yavaş yavaş sindirilirler ve kan şekeri seviyelerinde hızlı dalgalanmalara neden olmazlar.

Yer elması gibi düşük ve orta derecede glisemik gıdalar, kan şekeri seviyelerine nazik etkileri nedeniyle, yeme isteği duyulmasını önleme, ruh hali değişikliklerini önleme, yorgunlukla mücadele etme, polikistik over (PCOS) semptomlarını yönetme, diyabet kontrolü geliştirme ve hatta kalp rahatsızlığı ve inme riskini azaltabilir.

Ayrıca, düşük veya orta glisemik indeks değerli yiyecekler yemek başarılı bir kilo verme stratejisi olabilir! Yiyeceklerimizdeki karbonhidratlar kan glikoz düzeylerimizin yükselmesine neden olduğunda, vücudumuz insülin adı verilen bir pankreas hormonunu salarak tepki verir. İnsülinin biyolojik amaçlarından biri, vücudun karaciğer, kas ve yağ hücreleri tarafından daha sonra enerji kullanımı için saklanabilen kan şekeri alımını uyarmaktır. Kan şekeri seviyeleri yükseldikçe, özellikle vücut yağı şeklinde daha fazla enerji depolanır.

Yer Elması Mükemmel Bir Potasyum Kaynağıdır

Yer elması, yüksek potasyum içeriği ile ünlü muzlardan bile daha fazla potasyum sağlar. 100 gramlık ham yer elmasında 429 miligram potasyum vardır, muzda ise bu önemli mineral 358 miligramdır. Potasyum iyi sağlık için çok önemlidir ve özellikle sağlıklı bir kalp ve düzgün işleyen kaslar için önemlidir.

Dahası, yer elmasını ve diğer potasyum bakımından zengin gıdaları tüketmek kemiklerin sağlığını iyileştirir ve hatta osteoporoz gelişme riskini azaltabilirsiniz. Yer elması ve muz gibi potasyum içeren gıdalar, çok miktarda tuzlu yemek yiyen insanlar için de faydalıdır. Çünkü potasyum tuzun olumsuz sağlık etkilerinin bazılarına karşı koyabilir.

Saç Sağlığını Geliştirir

Yer elması saç sağlığını teşvik eden; demir, bakır ve C vitamini gibi besleyici maddeler bakımından iyi bir kaynaktır. Çiğ yer elmasının 100 gramlık porsiyonu, günlük demir alımının beşte birini sağlar. Yemekle alınan demir, saç foliküllerini sağlıklı tutmak için saçlara oksijen taşır. Kanıtlar, tükenmiş demir depolarının menopoz öncesi kadınlarda saç dökülmesinin en yaygın nedenleri arasında olduğunu göstermektedir.

Demire benzer şekilde bakır da saç dökülmesini önler ve saç büyümesini artırır. Ek olarak, bakır bazen saç incelme tedavisinde kullanılır ve saç rengini yoğunlaştırdığı ve saç dökülmesini önlediği düşünülür. Kolajen sentezi için C vitamini gereklidir. Kolajen saç foliküllerini güçlendirerek ve kafa derisindeki kan damarlarını sağlıklı tutarak sağlıklı saçlara katkıda bulunur. Yer elmasındaki C vitamini gıdalardaki demir emilimini de teşvik eder.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz