Yumurtlama Nedir?
Adet kanamasının ilk günü yeni bir adet döngüsünün başlangıcı demektir. Bu aşamada beyin dokusunun derinlerinde yer alan “hipotalamus” adlı bölgeden salgılanan bir hormon, hipotalamusa yakın yerleşimli hipofiz adı verilen salgı bezinden folikül uyarıcı başka bir hormon salgısını başlatır. Bu hormonun etkisiyle yumurtalıklardan birinde yeni bir yumurta hücresi “folikül” adı verilen bir kesecik içinde olgunlaşmaya başlar.
Olgunlaşma tamamlandığında, olgun folikül içinde üretilen yüksek miktarlarda östrojen hormonu etkisiyle bir yandan rahim iç tabakası gelişmeye başlar, bir yandan da hipofiz bezinden bir başka hormon salgılanır. Bu hormon, yumurta hücresini barındıran folikülü çatlatır ve yumurta hücresini serbest bırakır. Yumurta hücresinin serbest kalmasına yumurtlama (ovulasyon) denir.
Yumurtlama testi, gebe kalmak isteyen, bebek sahibi olmak isteyen anne adayları için çok önemli bir konudur. Gebelik oluşması için ilk şart sağlıklı bir yumurta ve bunu dölleyecek spermin varlığıdır. Bu yüzden hamile kalmak için ne zaman cinsel ilişkiye girmeliyim sorusunun cevabı çok önemlidir.
Gebe Kalmak İçin Ne Zaman Cinsel İlişkiye Girmeliyim?
Hamile kalma şansınızı artırmak için, yumurtlamanın olduğu günlerde cinsel ilişkiye girmeniz gerekir. Genellikle adetin 12, 14, 16, ve 18. günü girilen gün aşırı düzenli ilişkiler yumurtlamayı (ovulasyon) yakalamada en uygun günler olduğu bilinmektedir. Bu günlerde cinsel ilişkiye girmek, gebe kalma ihtimalini yükseltmektedir. Genellikle yumurtlama beklenen adet gününden 14 gün önce oluşur.
Sperm hücreleri genital kanalda 5 güne kadar canlı kalabilir, yumurta hücresi ise yumurtlamadan sonra yalnızca 12-24 saat yaşayabilir. Bu nedenle yumurtlama olduğu anda spermlerin yumurta hücresini, follop tüpü içinde (kanalda) bekliyor olmaları veya kısa zamanda oraya ulaşmaları gerekir. Uzmanlar, verimli günlerden birkaç gün öncesinde sperm sayısının azalmaması için cinsel perhizde bulunulması ve verimli günlerde gün aşırı ilişkiye girilmesini öneriyorlar.
Düzenli, Düzensiz Adet Periyodunda Yumurtlama (ovülasyon) Testi Ne Zaman Yapılır?
Öncelikle adet döngünüzün süresini belirlemeniz önemli. Bu süre, adet kanamanızın ilk gününden bir sonraki adet kanamanızın başlamasına kadar geçen gün sayısıdır. Eğer adet döngünüzün süresi düzensizse son 3 ay içindeki en kısa adet döngünüzü seçin. Mesela, adetiniz 25 günde bir oluyorsa, son adet kanamanızın başlamasından itibaren sayın ve 9. günde yumurtlama testi yapmaya başlayın.
Ya da adet döngünüz 28 günde bir ise yumurtlama testine başlama günü, 12. gün olacaktır. Test sonucunda pozitifi, yani yumurtlama işaretini görene kadar her gün yeni bir test uygulamanız gerekir.
Yumurtlama (ovülasyon) Testi Nasıl Yapılır?
Yumurtlama testi, Luteinizan Hormon (LH) seviyesinin yükselmesini tespit ederek çalışır. LH-pikini (ovülasyondan önceki gün ve ovülasyon günü) takip eden ilk 24-36 saat içinde cinsel ilişkiye girildiğinde hamile kalma olasılığı en yüksek seviyededir.
Bir kaba aldığınız idrarınızdan test çubuğuna idrar pipeti ile beş damla kadar damlatın.
5-6 dakika kadar bekledikten sonra, test çizgisi kontrol çizgisiyle eşit veya ondan daha yoğun belirginlikteyse hamile kalmaya en uygun periyot demektir.
Test çizgisi görünmezse veya kontrol çizgisinden daha az belirginlikteyse henüz hamile kalmaya en elverişli zamanda değilsiniz demektir.
Test sonucu 5 dakika içinde değerlendirilmelidir. Pozitif sonuç birkaç gün boyunca aynı kalsa da negatif sonuç hatalı bir pozitif sonuca dönüşebilir.
Yumurtlama (ovülasyon) Testi Koruyucu Amaçlı Kullanılabilir Mi?
Hayır, 72 saat olan spermin ömrünü ve yumurtlama riskini tam belirleyemeyeceğiniz için koruyucu olarak kullanılamaz.
Yumurtlamanın Gerçekleştiğini Nasıl Anlarsınız?
Her sabah ölçeceğiniz beden ısınızı devamlı olarak takvime kaydettiğiniz sürece, beden ısısının hafif yükselme yaptığı günün yumurtlama gününüz olduğunu anlayabilirsiniz. Yumurtlamanın gerçekleştiğini göğüslerinizde hassasiyet, karnınızda ve kasıklarınızda ağrı, rahatsızlık hissi ve vajinal akıntıların artması ile de fark edebilirsiniz.
Yumurtlama Günleri Nasıl Hesaplanır?
Yumurtlama bir sonraki adet kanamasının başlangıcından 14 gün önce olur. 28 günde bir adet gören bir kadında yumurtlama 14’üncü günde gerçekleşir. 35 günde bir adet gören kadında (35-14=21) 21’inci günde, 25 günde bir adet gören birinde ise (25-14=11) 11’inci günde gerçekleşir. Tarihi hesaplamak için adet kanamanızın ilk gününden itibaren geriye doğru saymanız gerekir.
Yumurtlama gününü hesaplamak, hangi günlerde cinsel ilişkiye girerseniz hamile kalma olasılığınız olduğunu gösterir. Ya da istenmeyen gebelikleri önlemek için, bu günlerde ilişkiye girmemek ya da korunarak ilişkiye girmek gerektiğine işaret eder.