Zeytin Ve Zeytin Ağacı Yaprağının Faydaları Nelerdir?

zeytin yaprağı

Anayurdu ülkemiz ve Akdeniz Havzası olan zeytin kış mevsiminde yaprak dökmeyen ve ağaç formunda gelişen bir bitkidir. 10 m’ye kadar boy atabilir. Dal ve sürgünlerinde karşılıklı dizili derimsi dokulu, elipsten mızrak biçimine kadar değişen ve kenarları düzensiz dişli yapakları vardır. Bu yaprakların üstü hafif parlak koyu yeşil renkli, altı ince beyaz tüylerle kaplı olup sanki gri renkli gibi göründüğünden zeytin ağaçları uzaktan gümüşi renkte gözükür.

Bitkinin yaz mevsiminde yaprak koltuklarından uzayıp salkımlar halinde açan beyazımsı yeşil renkli çiçekleri küçük ve gösterişsizdir. Bu çiçeklerinden oluşan meyveleri sonbahar mevsiminin sonlarına doğru uzunca oval biçimli koyu yeşil ve kara-mor alacalı renkte meyveler halinde olgunlaşır. Tek sert çekirdekli olan bu meyvelerin tadı pek acıdır.

Zeytin Ağacının Faydaları

1.Zeytin ağacının çiçekleri ruhsal ve duygusal yönden kendini bitkin hisseden kişilere yardımcı olur. Öyle ki, bu durumdaki insanlar kendilerini günlük yaşamın mücadelesini veremez durumda bulurlar. Burada zeytinin sağladığı deva, kişilerin kilitlenmiş enerji gücünü açmaya; akıl, beden ve ruhsal yönden eski kapasitelerini bulmaya yarar.

2.Ayrıca zeytin ağacının yaprakları yüksek tansiyona karşı etkilidir.

Zeytin Ağacı Yaprağının Faydaları Nelerdir?

Zeytin meyvesinin her derde deva olduğu gibi Zeytin yaprağı da çok eskilerden beri tıbbi alanda insan sağlığı için kullanılmaktadır. Araştırmacılara göre zeytin ağacı, ağaç çeşitleri arasında en eski türden olduğuna doğrulamış ve bugüne kadar zeytin ağacı üzerinde çeşitli araştırmalar yapmışlardır.

Bir çok hastalığa şifa olan zeytin ağacı meyvesinin yanı sıra yapraklarının da yararı çoktur. Gelelim şimdi şifalı Zeytin Yaprağı faydalarına,

Zeytin Yaprağı, içeriği bakımından güçlü bileşenlere sahip olduğu için tıbbi olarak kullanım alanı geniştir. Örnek verecek olursak, tansiyon problemine, şeker hastalığına, tüberküloz, soğuk algınlığı ile grip, sarılık türleri (Hepatit A,B,C), menenjit, aids ve daha bir çok hastalığa iyi gelmektedir.

Ayrıca zeytin yaprakları çok güçlü bir antibakteriyel ve anti mantar özelliğine sahiptir. Kullanılması durumunda insan vücuduna enerji kazandırmaya yardımcı özelliği mevcuttur.

Dipnot: Zeytin yaprağını faydalı kılan en önemli ayrıntı ise içerdiği oleuropin adında bir maddedir. Bu maddenin etkisiyle zeytin ağacının çevresel etmenlere karşı dayanaklılığı artar ve ömrü uzun olur. Glikozitler arasında oleuropein maddesi de yer almaktadır. Glikozitlerin, hücre duvarını koruma ve bağışıklık sistemini güçlendirme etkisi vardır.

  • Kronik yorgunluğu geçirir
  • Sinir sistemini rahatlatır ve moralini düzeltir
  • Kötü kolesterol seviyesini düşürür
  • Tansiyonu düşürür
  • Damarları rahatlatır ve kan akışını artırır
  • Eklem ağrılarını giderir
  • Bağışıklık sistemini güçlendirir ve bakteri saldırılarına karşı korur
  • Enerji verir
  • Erken yaşlanmayı önler
  • Kan şekerini düşürür,şeker hastalarına faydalıdır
  • (Nisan yağmuru suyu ile yeni zeytin yaprağını kaynatıp içerek insülin kullanan hastalardan insülini bıraktığını söyleyenler vardır.) Fakat doktor kontrolünde kullanılması çok iyidir. Aşırısı zararlıdır.

Zeytin Yaprağı Çayı Nasıl Hazırlanır?

Klorsuz içme suyunu(1/2 Lt.) öncelikle kaynatalım ve kaynayan suyun içerisine yaklaşık 20-25 tane kadar zeytin yaprağı koyun. 1-2 dakika daha kaynattıktan sonra 10 dakika kadar demlenmesi için müsaade edin. Demleme işleminden sonra tatlandırmak için bardağınızın içerisine limon suyu yada 1 tatlı kaşığı bal ekleyebilirsiniz.

Zeytin Ağacının Tedavide Kullanımı

1. durumda zeytin ağacının çiçekleri yazın açtığında saplarıyla toplanır. Bunlar su dolu kap içine baş aşağı konulur ve su kaynatılır. Daha sonra ateşten indirilen kabın içindeki suya beş-altı damla konyak damlatılır. Ilıtılan bu dekoksiyondan günde iki kez bir çay fincanı içilir.

2. durumda zeytin ağacının körpe yaprakları her mevsimde toplanarak ve iyice kaynatılarak elde edilen dekoksiyon günde iki-üç kez birer çay fincanı olarak içilir.

Zeytin Yaprağı Çayının Zararları ve Yan Etkileri

Zeytin yaprağı çayının bilinen yan etkisi yoktur. İlaç kullanan tansiyon ve şeker hastaları bu bitki çayını doktora danışmadan içmemelidirler. Ayrıca hamilelere, emziren annelere, küçük çocuklara ve bitkiye özel alerjisi olanlara zeytin yaprağı çayı yasaktır.

Hastalara şifa olacak olan bu tarifimizi mutlaka çevrenizle paylaşın ve sağlıklarına katkıda bulunun.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz