Herpes zoster olarak da bilinen zona, varicella zoster virüsünün neden olduğu bir enfeksiyondur. Hastalık Kontrol Merkezleri’ne (CDC) göre, her yıl sadece Amerika Birleşik Devletleri’nde yaklaşık bir milyon zona örneği ortaya çıkıyor.
Varisella zoster virüsü aynı zamanda suçiçeğine de neden olur. Bir kişi suçiçeği geçirdiğinde, virüs tedaviden sonra bile vücudun sinir dokularında uykuda kalır. Zona, virüs tekrar aktif hale geldiğinde ortaya çıkar. Virüsün yeniden aktifleşmesine neyin sebep olduğu henüz bilinmemektedir.
Suçiçeği geçiren herkes zona olabilir. Yaşlılar ve bir yaşından önce suçiçeği geçirenler daha yüksek risk altındadır. Ayrıca zayıf bağışıklık sistemi olan ve kanser, lenfoma, HİV ve lösemi gibi sağlık sorunlarından muzdarip olan insanlarda zona riski daha yüksektir.
Ana özelliği ağrı ve yanma hissi veren kırmızı deri döküntüsüdür. Döküntü genellikle vücudun bir tarafındadır ve çoğunlukla gövde, kalça veya yüzdeki küçük lekeler halinde ortaya çıkar. Kızarıklık çok kaşıntılı olabilir ve kabarcıklara dönüşebilir. Zonanın diğer belirtileri baş ağrısı, ateş, vücut ağrısı, yorgunluk ve ışığa karşı duyarlılıktır.
Yaklaşık üç ila dört hafta içinde kendi kendine temizlenebilir. Zona tedavisinde çok etkili antiviral ilaçlar vardır. Zona rahatsızlıklarını hafifletmek ve muhtemelen iyileşme sürecini hızlandırmak için bazı doğal ev ilaçlarını da kullanabilirsiniz.
Soğuk Su
Soğuk su, kabarcıklardaki acının kontrolüne yardımcı olabilir. Ayrıca kaşıntı ve tahrişi hafifletebilir.
Bir havluyu soğuk suda ıslatın, fazla suyu sıkın ve yavaşça kabarcıkların üzerine yerleştirin. 20 dakika bekletin ve sonra alın. Ağrı azalıncaya kadar tekrarlayın.
Ayrıca, ağrıyı hafifletmek için serin bir banyo yapabilirsiniz. Birkaç dakika etkilenen bölgeyi soğuk suya daldırın ve sonra cildinizi tamamen kurulayın.
Not: Buz paketleri veya çok soğuk su kullanmayın. Ayrıca, virüsün yayılmasını önlemek için kullanılmış havluları yıkadığınızdan emin olun.
Yulaf Ezmesi
Yulaf ezmesinin tahriş edici ve yatıştırıcı özellikleri, zona ile ilgili tahriş, ağrı ve sürekli kaşıntıda açısından rahatlama sağlar.
Ilık suyla doldurulmuş bir küvete iki fincan ince toz halinde yulaf ezmesi dökün. Bunu banyo suyunda 10 ila 15 dakika bekletin. Bu sakinleştirici banyoyu, durumunuzda iyileşme olana kadar günde iki veya üç kez yapabilirsiniz.
Ayrıca, bir çorba kaşığı kabaca öğütülmüş yulaf ezmesi ve sudan da macun yapabilirsiniz. Macunu etkilenen bölgeye uygulayın, kendi başına kurumaya bırakın ve sonra ılık suyla yıkayın. En az bir hafta boyunca günde birkaç kez tekrarlayın.
Elma Sirkesi
Elma sirkesi, zona için başka etkili bir ilaçtır. Yaraları kurutmaya ve kaşıntıyı durdurmaya yardımcı olur. Doğal bir dezenfektan ve antiviral olması sebebiyle, aynı zamanda kurtarma işlemini hızlandıracaktır.
Eşit miktarda elma sirkesi ve suyu karıştırın. Çözeltiye pamuk batırın ve etkilenen bölgelere yerleştirin. Kendi kendine kuruyana kadar açıkta bırakın. Zona tamamen iyileşene kadar günde birkaç kez tekrarlayın.
Ayrıca, bir bardak ılık suya bir çay kaşığı bal ve bir çorba kaşığı elma sirkesi ekleyebilirsiniz. Bu çözeltiyi günde üç kez bir veya iki hafta yemekle birlikte için.
Aloe Vera
Yatıştırıcı ve serinletici özelliklerinden dolayı aloe vera, zona için mükemmel bir ev ilacı olarak kabul edilir. Etkilenen cildi rahatlatabilir, ağrı ve kaşıntıyı azaltabilir ve iyileşme sürecini hızlandırabilir.
Etkilenen alana yeni çıkarılan aloe vera jeli uygulayın, dairesel hareketlerle hafifçe ovalayın.
Yaklaşık 30 dakika bekletin ve sonra soğuk suyla yıkayın. Ayrıca soğuk bir banyo da yapabilirsiniz.
Bu yöntemi yaklaşık bir hafta boyunca günde iki veya üç kez uygulayın.
Meyan Kökü
Meyan, zona tedavisinde yardımcı olan çeşitli antiviral ve bağışıklık sistemini güçlendirici bileşikler içerir.
Bir macun yapmak için bir çay kaşığı meyan kökü tozuna biraz su ekleyin. Bu macunu etkilenen alana uygulayın, kendi başına kurumaya bırakın ve ardından ılık suyla durulayın. Bu yöntemi bir veya iki hafta boyunca günde iki veya üç kez uygulayın.
Ayrıca meyankökünden güçlü bir çay hazırlayabilir, soğumaya bırakabilir ve daha sonra pamuk kullanarak kabarcıklar üzerine uygulayabilir ve kurumasını bekleyebilirsiniz. İyileşme görene kadar bunu günde üç veya dört kez yapın.
Sarımsak
Sarımsak, en güçlü antiviral yiyeceklerden biridir ve zona için mükemmel bir evde tedavi yöntemidir.
Beş diş sarımsak ezin ve etkilenen bölgeye uygulayın. Beş dakika bekletin ve sonra ılık suyla yıkayın. Bunu bir veya iki hafta boyunca günde birkaç kez yapın.
Ayrıca günde üç ila dört diş çiğ sarımsak da yiyebilir veya bir hafta boyunca günde iki kez 1000 mg sarımsak kapsülü de alabilirsiniz.
Bal
Bal, zona ile ilgili kabarcıkları tedavi etmek için iyi bir ilaçtır. Balın iyileştirici ve cildi canlandırıcı özellikleri, ağrının ve tahrişin giderilmesinin yanı sıra kabarcıkların temizlenmesine yardımcı olacaktır.
Bir bandajın üzerine bal uygulayın ve etkilenen bölgeye koyun. Alanı kaplamak için ne kadar bandaj gerekiyorsa kullanın. Her birkaç saatte bir taze balla yenileyin. Durumunuz düzelene kadar devam edin.
Ayrıca, daha hızlı iyileşme ve bağışıklık sisteminizi güçlendirmek için günlük bir çorba kaşığı bal yiyin.
Saf Hindistan Cevizi Yağı
Saf Hindistan cevizi yağı, antienflamatuvar ve antiviral özelliklere sahiptir.
Biraz saf Hindistan cevizi yağını hafifçe ısıtın. Bu yağı etkilenen cilde uygulayın ve alanı gazlı bezle kaplayın. Birkaç saatte bir değiştirin. Durumunuzda iyileşme fark edinceye kadar ilaç tedavisine devam edin.
Ayrıca günlük diyetinize iki veya üç yemek kaşığı Hindistan cevizi yağı eklemeyi deneyin. Günde bir çorba kaşığı alarak başlayabilir ve miktarı kademeli olarak artırabilirsiniz. Bu, vücudunuzun hızlı iyileşmesine yardımcı olmak için harika bir yoldur.
Limon Otu
Bu bitki antiviral özelliğine veren polifenollere sahiptir. Limon balsamı, kabarcıklar ve kızarıklıklardan kaynaklanan acı ve rahatsızlıklardan kurtulmanıza yardımcı olabilir.
İki ila dört çay kaşığı limon otunu 5 ila 10 dakika boyunca bir bardak kaynar suda demlemek suretiyle bir limon otu çayı yapın.
Çayın soğumasını bekleyin.
Bir top pamuğu çaya batırın, etkilenen bölgeye solüsyonu uygulayın ve tamamen kuruyana kadar açık bırakın.
Rahatlama sağlanana kadar süreci günde en az dört kez tekrarlayın.
Deniz Tuzu
Deniz tuzu antiseptik özelliklere sahiptir. Daha hızlı iyileşme için kabarcıkların çabuk kurumasına yardımcı olacaktır.
Bir buçuk bardak suya bir çorba kaşığı deniz tuzu karıştırın. Karışımı etkilenen bölgeye uygulamak için bir top pamuk kullanın. Bunu, kabarcıkların iyileşmesine yardımcı olmak için bir hafta boyunca günde üç veya dört kez yapın.
Ayrıca, yarım litre içme suyuna bir bardak deniz tuzu ekleyebilir ve her gün 30 dakika boyunca içinde bekleyebilirsiniz.
Bu yöntemlerle birlikte, aşağıdakiler dahil olmak üzere bazı ihtiyati tedbirleri uygulamanız gerekir;
İltihaplı cildi temiz ve kuru tutunuz.
Kabarcıkların mümkün olduğunca havaya maruz kalmasını sağlayın.
Etkilenen bölgeye kalamin losyonu veya capsaicin krem uygulayabilirsiniz.
Havlunuzu veya başka bir eşyanızı başkalarıyla paylaşmayın.