16 Haftalık Hamilelik (Gebelik)

Hamilelikte 16. hafta

16 Haftalık Hamilelikte anne ve bebekte görülen değişiklikler anlatılmıştır. Gebeliğinizin 16. haftasında bebeğinizin boy ve kilo hesapları yapılarak siz anne adaylarının bilgilenmesi sağlanmıştır. Aşağıda yer alan sağlık makalemiz Hamilelikte 16. Haftayı anlatmaktadır.

16 Haftalık Hamilelik Belirtileri ve Hamilelik Şikayetleri

%50Göğüslerde Ağrısı Ve Hassasiyet
Kadınların %50 inde karşılaşabileceği bir belirti olarak göğüs ağrısı ve hassasiyet
%53Yorgunluk
53% deneyimi kadınların yorgunluk belirtisi
%53Baş Ağrısı
Deneyim ve Gözlemlerde Kadınların % 53 ‘nde Baş Ağrısı gibi şikayetler

Hamileliğin 16. Haftası Doğuma 174 Günlük Geri Sayım

Gebeliğinizin 16. Haftası, Hamileliğinizin 109. günü ve Doğuma 174 Gün Kaldı. Sizi guzelbilgiler.com Olarak Tebrik Ediyoruz. Sitemizde Mevcut Hafta Hafta Hamilelik Gebelik Konularımızı Takip Ederek Bebeğinizin Hafta Hafta Nasıl Geliştiğine Şahit Olacaksınız, Ayrıca Hamileliğinizle ilgili Bilmeniz gereken Hususları ve Size vereceğimiz Tüyolarlada Hamileliğinizi Daha Rahat ve kolay Geçirmenizi Sağlayacağız.

Gebeliğin 16. haftasında bebeğiniz yaklaşık 12 cm. uzunluğunda ve 85 gr. ağırlığındadır.

16 Haftalık Bebeğinizin Tahmini boyutu küçük Avokado kadardır. Bebeğinizin Tahmini Boyu: 13 cm.Bebeğinizin Tahmini Ağırlığı: 43 gr. 

16 Haftalık Bebek Gelişimi

Bebeğiniz önümüzdeki haftalarda hızlı bir gelişim içine girecektir. Gebeliğin 16. haftasında bebeğiniz başını düz tutacak şekilde güç kazanmıştır. Bebeğinizin göz ve kulakları bulunacakları son lokasyona doğru hareket eder ve bebeğinizin enerjisi kendisinin dolaşım sistemine odaklanmıştır. Bu haftada bebeğinizin kalbi her gün yüksek oranda kan pompalar! Bazı bebekler saçsız bir şekilde doğsa bile gebeliğin 16. haftasında bebeğinizin kafasında saçlar belirmeye başlar. Doğumdan kısa bir süre sonra bebeğinizin saç ve hatta göz rengi değişebilir. Birçok bebek doğumdan sonra sarı saçlara sahipken bunlar kısa sürede dökülür ve yerini kahverengi saçlar alır. Kahverengi gözlü bebeklerde göz renkleri doğumdan bir iki ay sonra maviye dönüşebilir! Bebeğiniz sizi şaşırtmaya doğum sonrasında da devam edecektir. Gebeliğiniz hafta hafta ilerlerken, bebeğinizin bacakları uzamaya başlar.  

16 Haftalık Anne Vücudundaki Gelişmeler

Gebeliğin 16. haftasında artık daha belirgin bir hale gelen ufak bir karnınız vardır. Belinizi özlemeye başlıyor olabilirsiniz fakat belinize doğumdan kısa bir süre sonra tekrar kavuşacağınızı unutmayın. Birçok kadın gebeliğin bu dönemini, karnınızın çok büyük olmadığı fakat hafif belirgin olduğu anları sever. Gebeliğin bu haftasında artık hamilelik kıyafetlerine ihtiyaç duymaya başlıyor olabilirsiniz. Bu elbiseleri her ne kadar bir iki haftaya kadar henüz tam doldurmayacak olsanız da, gebelik kıyafetleri giymek size daha fazla konfor verebilir. Hamilelik kıyafetleri, Small, Medium, Large ve Ekstra Large boylarındadır.

16 Haftalık Anne Vücudundaki Değişimler

Birçok kadın gebeliğin en güzel anının bebeklerini içlerinde hissetmeye başladığı an olarak belirtmekte. Gebeliğin 16. haftasında, karnınızda ufak bir çırpınma hissedebilirsiniz. Bu his gaz olabilir fakat birçok durumda bebeğinizin ‘merhaba’ demesidir. Gebeliğin bu haftasında bebekler rahimde yeterli yer olduğu için hareket etmekten hoşlanırlar. Bunun sonucunda alt karın bölgesinde çeşitli olağandışı hisler hissedebilirsiniz. Gebeliğin ikinci trimester döneminde, doktorunuz Alfa feto protein ya da AFP testi yaptırmanızı isteyebilir. Bu test, fetal idrarından gelen proteini ölçen bir testtir. Test sonucu bebeğinizde potansiyel bir problemin olup olmadığını gösterebilir. Örneğin yüksek seviyede bir AFP testi, bebeğinizin belli başlı merkezi sinir sistemi ve omurilik problemlerinin riskini taşıdığını gösterir. Yüksek AFP görülen bebeklerin bazıları Down Sendrom riski taşır. Yüksek AFP sonucu çıktıysa, paniklemeyin. Bu hiçbir anlam taşımıyor olabilir.

Test sonuçlarında hatalı pozitif sonuç alınabilir. Ancak bir çok durumda problemin var olup olmadığını doğrulamak için doktorunuz amniyosentez ya da ultrason önerecektir. Amniyosentez, bebeklerde kromozomal problemlerin ya da genetik doğum defektlerinin olup olmadığına bakar. Test sırasında doktorunuz rahminize ince bir iğne sokarak amniyon sıvısını test etmek için çeker. Çok az da olsa düşük, akıntı ya da komplikasyon riski vardır. Bu testi yaptırmaya karar vermeden önce doktorunuzla görüşmelisiniz.

Hamileliğin 16. Haftasında Bebek (fetal) Hareketleri 

Gebeliğin 16 ile 22. Haftaları arasında, bebeğinizi karnınızın içinde hissetmeye başlıyor olacaksınız. Bu hafif ilk tekmeler karnınızda balık tutmaya ya da kelebeklerin uçması gibi hissedilir. Hatta bazı kadınlar bu tekmeleri karın guruldaması ya da gaz ile karıştırır. Daha önceden gebe kalmadıysanız, bebeğinizin hareketlerini fark edebilmeniz birkaç haftayı alabilir. İlk kez gebe kalan kadınlar, gebeliğin 18 ile 22. haftalarına kadar bebeğin ilk tekmelerini hissetmezler. İkinci kez anne olan kadınlar ise ilk fetal hareketlerini daha erken (muhtemelen gebeliğin 16. haftası itibari ile) hissetmeye başlar. Gebeliğin 16. haftasında, bebeğinizin tekmelerini takip etmek için henüz erken olabilir. Fetal hareketleri bu haftada henüz çok güçlü değildir.

Bebeğiniz aslında hareket ediyor, tekme ve yumruk atıyor olacak fakat bunların hepsini henüz hissetmiyor olacaksınız. Bebeğinizin hareketleri daha düzenli ve daha güçlü hale gelince, bu hareketlere daha fazla dikkat etmek istiyor olacaksınız. Fetal hareketlerde düşüş ya da değişiklik yaşarsanız, doktorunuza hemen haber verin. Bu, bazı sağlık probleminin belirtisi olabilir. Bebeğinizin hareketleri daha güçlü hale gelene kadar gebeliğin tadını çıkarın. İkinci trimester döneminde rahatlayın ve bu dönemden keyif alın.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz