5 Aylık Bebek Gelişimi

Her ay düzenli olarak  kilo alan bebeğiniz bu ay  sonuna doğru yaklaşık olarak doğum ağırlığının iki katına ulaşmış olmalıdır. Bebeğinizin kilosu arttıkça ve dayanıklılığı geliştikçe fiziksel hareketlerinde ciddi değişiklikler göze çarpacaktır.

Bunlardan en sık görüleni bebeğin yüz üstü yatarken kollarınınn üzerinde kalkmaya çalışmasıdır. Bebek bu hareketi sık sık yapmaya çalışır, böylece aslında boyun ve sırt kaslarını da geliştirmiş olur.

Beş aylık bebekler artık kolaylıkla yana dönebilmektedirler. Yine beş aylık bebekler bacaklarını daha rahat hareket ettirebilmektedirler. Örneğin bacaklarını göbek hizasına kadar rahatlıkla kaldırabilirler.

Oturmaktan hoşlanırlar ve oturmak istediklerini belli ederler. Bebek arabasına oturtup gezdirmenizden çok hoşlanırlar. Büyük bir merakla etrafı seyreder keşfe çıkarlar.

Sabahları daha erken uyanırlar. Hatta her sabah sizi onlar uyandırmaya başlarlar. Aynada kendi görüntülerine bakmaktan çok hoşlanırlar.

Hareketli oldukları için bakımları daha da zorlaşır ama anneler bunun üstesinden rahatlıkla geleceklerdir.

Beş aylık bebekler mama sandalyesine oturabilir, ancak bunun için henüz erkendir çünkü mama sandalyesine 6. ayda ihtiyacı olacaktır.

Bebekler 5. aylık olduklarında artık herşeyi tatmak isteyeceklerdir. Bu sebeple yenilip yenilmeyeceğini bilmeselerde  herşeyi ağızlarına götürmeye başlarlar. Yine bu dönemde bebeklerde parmak emme hatta ayak parmaklarını emme davranışı görülebilir. Bunun sebebi emmeye olan isteklerinin artmasıdır.

5 aylık bebekte fiziksel olarak görülen gelişmelerden biride nesneleri iki elleriyle tutabilmeleridir. Elleriyle tutuğu nesnenin düşmesi sonucunda düşen nesneyi ararlar.

Konuşma girişimleri artar. Önceki ayda olduğu gibi tek heceli sesleri çıkarmaya devam eder. Ancak önceki aya göre çıkarabildiği sesler elbette artış gösterecektir. Eğer bebeğinizde ses çıkarma, duyduğu sese tepki verme gibi bir davranış görülmüyorsa doğum sonrasında yapılmış olsa dahi tekrardan bir işitme testi yapılması önemlidir. Çünkü erken müdahale bir çok sorunun kolay atlatılmasında son derece önemlidir.

Ay sonularına doğru yabancılardan korkma, yadırgama belirtileri görülebilir. Yüzü az da olsa tanıdık gelenlere daha kolay ısınabilirken bazı kimselere karşı aşırı tepki verebilirler.

Bu ayda artık evi bebeğe göre dizayn etme zamanı gelmiştir. Çünkü her ne kadar emekleme dönemine gelinmemişse de bebeğiniz oturduğu veya yattığı yerden elinini uzanabileceği şeyleri alabilir. Örneğin sıcak bir bardağa dokunabilir, eviniz sobalı ise elini bir anda sobaya uzatabilir.

5 Aylık bebek gelişimi dönüm noktaları

Çevresindekilerin dikkatini çekme girişimlerinde bulunabilir, bu amaçla güler, sesler çıkarır.

Tepkilerini daha açık ortaya koyar, örneğin elinden bir şey alınırsa ağlar vermek istemez..

Yabancılara tepki verir, bu artık çevresindekileri iyice tanımış olduğunun göstergesidir.

Taklit yeteneği gelişmiştir, sesleri ve hareketleri sıksık taklit eder.

Destekli oturabilir, çünkü artık kafasını rahatlıkla tutmaktadır.

Yüz üstü yatarken ellerinin üstüne kalkabilir.

Vücudunu sağa sola döndürebilir.

Ayağını ağzına götürmek ister, ayak parmaklarını emmeye çalışır

İki eliyle biberonunu tutabilir.

Çıkardığı ses sayısı artar. Da, ba, la, ma gibi sesleri çıkarır.

Nesneleri ağzına götürmek ister

Elinden düşen bir nesneyi takip eder, bulmaya çalışır.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz