Akut Bronşit Hakkında Bilgiler

bronşit

Bronş geçişleri (nefes borusunu akciğerlere bağlayan geniş hava yolları) enfeksiyonu ve iltihaplanmasıdır. Bronşlar sizi öksürtse de, bu zatürre gibi bir akciğer enfeksiyonu değildir. Bununla beraber, akut bronşit iyileşmezse, zatürreye çevire­bilir. Akut bronşit, genellikle virüsten kaynaklanan üst solunum yolları enfeksiyonu (burun, sinüsler, kulaklar veya boğazı da kapsayan) ile başlar. Bakteriyel enfeksiyon, bazen viral enfeksi­yonu takip eder.

Bebekler, küçük çocuklar, yaşlı insanlar, sigara içenler ve akciğer ya da kalp hasta­lığı olanlar, üst solunum yolları enfeksiyonuna karşı daha hassas­tırlar. Belirtiler ısrar ederse veya sık aralıklarla nüksederse (genel­likle sigara içenlerde oluşur), duruma kronik bronşit denir.

Belirtileri Nelerdir?

Öksürük bronşitin ana belir­tisidir. Kuru bir öksürük veya balgam (sputum-mukoza birikimi ile cerahate benzer madde, enfeksiyonla mücadele eden beyaz kan hücresi içerir) üretimi de bronşit belirtisidir. Balgam yeşil-sarı renkliyse bakteriyel enfeksiyon olması ihtimali vardır. Yorgunluk, hınktık solunum, boğaz ağrısı , düşük ateş ve ciğer­lerde huzursuzluk, diğer sık karşı­laşılan belirtilerdir. Nefes daralması da hissede bilirisiniz. Enfeksiyonun temizlenmesine rağmen, birkaç hafta boyunca kuru öksürük devam eder zira hava yolu zarı henüz tahriş olmuş durumdadır.

Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Akut bronşit, antibiyotik kullan­madan 4-5 gün içinde geçer. Ateşiniz varsa aspirin veya aspirin muadili kullanın. Dinlenin ve balgam inceltmek ve öksürüğü kolaylaştırmak üzere çok sıvı için günde 8, 12 bardak arası.

Nemli hava ve sıcak solumak da ifrazatı çıkarmaya yardımcı olur. Nemlendirici ya da buhar makineniz yoksa, banyoda sıcak bir duş alın veya lavaboya sıcak su koyun ve buharı içinize çekerken başınıza bir havlu örtün. Sigara içiyorsanız, en azından hastalığınız süresince bırakın. Atabileceğiniz en önemli adım, sigarayı tamamen bırakmaktır.

Ateşiniz 3 günden fazla sürerse veya aspirinle bile düşmeyen yüksek ateşiniz varsa ya da üşüme ve titremeleriniz oluyorsa, dokto­runuzu arayınız. Nefes daralması, öksürüğün daha da kötüleşmesi ve kanlı ve kötü kokan mukoza üreti­mini fark ederseniz, yine doktoru­nuzu arayınız. Bebeklerdeki, yaşlı insan­lardaki, ve kronik hastalardaki (özellikle kalp ya da akciğer hastası olanlar) akut bronşit belirti­leri derhal doktora bildirilmelidir.

Doktorunuz size fiziki bir muayene yapacak, stetoskopla göğsünüzü dinleyecek, balgam örneği alıp mikroskop altında bakterileri inceleyecektir. Bakteriyel bir enfeksiyon şüphesi varsa ve geçecek gibi durmuyorsa, hap şeklinde bir antibiyotk yazılabilir. Bazı akut bronşit vakalarında, solunum yoluyla alman ve hava yollarını açmaya yarayan, bronşları genişleten ilaçlar kullanılır. Dokto­runuzdan, reçeteye bağlı olmayan balgam sökücü ve öksürüğü durduran ve böylece uykunuzu rahatlatan ilaçlar önermesini isteyiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz