B12 Vitamini Nedir? Faydaları Nelerdir?

Kobalamin olarak adlandırılan ve içeriğinde yüksek oranda kobalt minerali barındıran B12 vitamini, suda çözünerek, karaciğer, böbrek ya da dokularda depolanmaktadır. Vücudun zararlı maddeler yoluyla aldığı radikallerle savaşarak, nöronların gelişmelerinde yardımcı olan bir bileşiktir. Kobalamin olarak da adlandırılır.  Mide mokozasında yer alan faktörler yolu ile emilimi gerçekleşebilmektedir. Midede emiliminin gerçekleşememesi vitsamin eksikliğine yol açmaktadır.

B12 Eksikliğinde Görülen Rahatsızlıklar Nelerdir?

Besinler yoluyla yeterince alınamaması ya da vitaminin bağırsaklarda enziminin sağlıklı yapılamaması  durumunda  ya da  mide ülseri, bağırsak parazitlerinin etkisiyle ortaya çıkan B12 vitamin eksikliği,kansızlığa yol açmaktadır. B12 vitamin eksikliği bedende rutin bir şekilde yavaş yavaş gelişmekte ve ilerlemektedir. Bu sebeple çoğu zaman başlangıç aşamasında açık belirti vermemektedir.

Sindirim yolları hastalıklarında, kabız ve ishal sorunlarında, iştahsızlık ve kronik kilo kaybında , ergenlik ve bebeklik çağı büyüme, gelişme sorunlarında, migren tarzı baş ağrılarında endikedir. Ayrıca kobalamin eksikliğinin kronik ağız kuruluğu, kaşıntılı göz hastalıkları, ciltte sebepsiz ve rahatsız edici kaşıntılar, Uykusuzluk, yorgunluk gibi sağlık sorunlarına yol açtığı bilimsel çalışmalar tarafından ortaya konulmuştur.

B12 Vitamini Hangi Besinlerde Bulunur?

Kırmızı ve beyaz ette, özellikle balık eti ile yağında bol miktarda B12 vitamini bulunmaktadır. Süt ve süt ürünleri, soya sütü, yoğurt, maya B12 vitamini açısından zengin gıdalardır. Ayrıca yoğurdun suyu dökülmemelidir çünkü son derece zengin bir kobalamin kaynağıdır.

B12 Vitamini Neye İyi Gelmektedir? Faydaları nelerdir?

Günlük olarak sağlıklı ve dengeli bir beslenme B12 vitamin ihtiyacını büyük oranda karşılamaktadır. Bu bedenin sağlıklı gelişmesi ve dengeli bir şekilde tüm işlevlerini sürdürmesi için gereklidir. Her şeyden önce B12 vitamini sindirim sisteminin enerji üretiminde rol oynamaktadır. Sindirim sisteminin düzenlenmesinde etkilidir, mide, bağırsak hastalıkları ile savaşmaktadır. Alkolizm, kan hastalıkları ve kanser, çölyak gibi ciddi hastalıkların tedavisinde aracı rol oynamaktadır.

Yapılan araştırmaların büyük çoğunluğunda  B12 vitamininin, kalp-damar hastalıklarının önlenmesine, ayrıca çocukluk çağı astımlarının iyileştirilmesinden kısırlık gibi cinsel işlev bozukluklarına karşı bedenin korunmasına kadar geniş yelpazede olumlu etkilerinin olduğu rapor edilmiştir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz