Bebeklerde 16. Ay Gelişimi

Algı ve davranış açısından dış dünyaya karşı tamamı ile açık olan 16 aylık bebek gelişimi esnasında öğreneceği sesli veya görsel ögeleri daha çabuk kavramaya başlar. Ev içinde, televizyonda, dış dünyada ve kitap benzeri yazılı kaynaklarda gördüğü tüm eşya, bitki, hayvan gibi varlıkları merak eder ve isimlerini duyduğu kadarı ile tekrar etmeye çalışır

Yürüyerek çevreyi gezmesinin yanı sıra merdiven tarzı yükseltilere tırmanmaya gayret eden bebek, birkaç kez düşme tehlikesi geçirmesi ile birlikte emekleme yolu ile kendini güvene alabilir. Bu durumda ailenin bebeği merdiven tarzı noktalarda yürümeye zorlamaması gerekmektedir. Kendi kas yapısı ve neyi yapıp yapamayacağı konusunda bilgi sahibi olan bebek, hazır olduğunda emeklemeyi bırakarak ayakta inip çıkmaya başlayacaktır.

Oyuncakları arasında bulunan ince ve küçük parçaları yakalayıp birbirinden ayırmaya başlar. Düzen duygusu yetişmeye başlayan bebek, oyuncakları arasında renk ve şekillere göre ayırım yapabilir. Eğer yaşanılan ev üst düzey intizama sahip ise düzelttiği eşyaların bozulmasından hoşlanmaz ve bunu ses veya hareketleri ile belli eder. Herhangi bir eşyayı elinde taşıyarak odalar arasında gezebilir. Bu durum vücut dengesini ayarlaması konusunda en etkin antrenman özelliği taşıdığından ailenin asla elindekini almaması ve hatta bu duruma teşvik etmesi gerekmektedir.

Baş ve işaret parmağının ince eşyaları rahatlıkla kavrayabilmesi sebebi ile 16 aylık bebek gelişiminin bu evresinde kalem ve kâğıt ile tanışabilir. İkili arasındaki bağı kısa sürede anlayacak olan bebek öncelikle karalama yolunu tercih ederken, zamanla çizgi ve daire gibi şekilleri de denemeye başlar. Analitik ve geometrik zekâsı daimi bir ilerleme sürecinde olduğundan dolayı, çevresindeki insanların kıyafetleri ve eşyaları arasında şekilsel bağlar kurabilir. Çok sevdiği bir kıyafetinin üzerindeki yuvarlak desenlerden hoşlandığı için, yine yuvarlak desenlere sahip farklı bir giysiye de sempati duyabilir.

16 aylık bebek gelişimi esnasında ailenin en fazla önem göstermesi gereken konulardan biri ise yüksek sesle konuşmamak ve kulağa hoş gelmeyen kelimeleri sarf etmemektedir. Yüksek sesin tınısı bebeğe daima korku ve endişe vereceğinden dolayı, ev içindeki ruh halini oldukça olumsuz yönde etkileyebilmektedir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz