Bebeklerde Diş Çıkarma Belirtileri Nelerdir?

bebeklerde diş çıkarma

Bebeklerde diş çıkarma belirtileri nelerdir? Bu süreçte neler yapılmalı, bebeğe nasıl yaklaşılmalı? Bebekte diş çıkarma ile ilgili olarak merak ettiğiniz tüm soruların cevabı yazımızın devamında. Hiç kuşkusuz ki diş çıkarma, annelerin en çok merak ettikleri hususlar arasında yer almaktadır. Bebek için oldukça zorlu olan bu sürecin beraberinde huzursuzluk ve ateş gibi belirtiler de eşlik ediyor.

Hal böyle olunca paniğe kapılan anneler, bebeklerinin bu süreci daha rahat atlatabilmelerini sağlamak için çareler aramaya başlıyor. Peki bebekte diş çıkarma belirtileri nelerdir? Bu süreçte bebeğe iyi gelen şeyler nelerdir? Beslenme nasıl ve ne şekilde olmalıdır? Diş eti kaşınmaları için neler yapılabilir? Tüm bu soruların cevabı için yazımızın devamını okuyun.

Bebeklerde Diş Çıkarma Süreci ve Belirtiler

Bebeklerin dişleri anne karnındayken, gebeliğin 3 ila 6. aylarında şekillenmeye başlar. Genellikle de doğumdan sonraki 7. ay itibariyle alt ön kesici dişlerle başlangıç yaparak çıkmaya devam ederler. Genetik faktörlere de bağlı olarak süreci farklı olan diş çıkarma dönemi, 6-30 arası dönemde belirli periyotlarla tamamlanmaktadır.

Diş çıkarma sürecinin başlaması, diş etinin açılmasından 3 ay önce kendini göstermektedir. Bu dönemin en yaygın belirtileri genel itibariyle hafif ateş, salya artışı, ağız çevresinde döküntü, uyku düzeninde bozulma, huzursuzluk, elleri ısırma ve iştahsızlık şeklinde sıralanabilir. Söz konusu belirtiler bebekte hasıl olduğunda ebeveynler özellikle bazı belirtiler konusunda dikkatli davranmalıdırlar.

Genel olarak en başta kendini gösteren belirti, salya artışıdır. Bu süreçte bebekte, ağız çevresinde kızarıklık ve döküntüye gibi problemler söz konusu olabilir. Bu durumun yaşanması halinde bebeğin yüzü sık sık yumuşak ve temiz bir bez kullanılarak uygun bir nemlendirici krem yardımı ile temizlenmelidir.

Ateş Varsa Dikkatli Olun

Bu süreçte 37 derece dolaylarında seyreden ateş normal kabul edilmektedir. Şayet daha yüksek bir ateşin söz konusu olması, bebeğin diş çıkarma sürecinde bağışıklıklarının azalmasına bağlı olarak gelişen viral bir enfeksiyon akıllara gelmelidir. Bu durumda muhakkak bir çocuk hastalıkları uzmanı ile iletişime geçilmeli, uygun bir tedavi yöntemine başvurulmalıdır.

Diş Çıkarma Döneminde Bebeğin Beslenmesi Nasıl Olmalıdır?

Bu süreç itibariyle bebeğin diş etleri son derece hassaslaşır, buna bağlı olarak iştah kaybı gelişebilir ve yemek yemek istemeyebilir. Bu durum da, kilo kaybına yol açabilir. Tüm bu nedenlerden dolayı bebeğinize yalnızca anne sütü ve mama takviyesi yeterli olacaktır. Endişeye kapılmamak ve bebeğinizi yemek yemesini sağlamak için zorlamamalısınız. Hazırlayacağınız soğuk meyve püreleri ve su, bebeğinizin hem ağrılarını hafifletir, hem  de sıvı ihtiyacını gidererek su kaybı yaşamasını önler. Yoğun salya problemlerinde bu salyaların bir bölümünü bebeğin yutuyor olması dışkıda yoğun bir forma yol açabilmektedir.

Diş Eti Şişliği

Diş çıkmadan önce aynı bölgede diş etinde şişme ve kızarıklık söz konusu olabilmektedir. Önce diş etinde beyazlama ve ardından da diş etinin patlayarak dişin çıkmasıyla seyreder. Dişin görülmesi ile birlikte bu bölgede kanama görülebilir. Normal kabul edilir ve kendi kendine iyileşmesi beklenir. İyileşmemesi durumunda mutlaka bir diş hekimine başvurulması şarttır.

Anneler Tarafından Yapılabilecekler

Anneler, diş çıkarma döneminde sıkıntı çeken bebeklerinin diş etine hafif basınç uygulayarak, temiz ve soğuk bir bez yardımıyla masaj uygulanabilir. Bununla birlikte diş kaşıyıcılardan da yardım almak mümkündür. Bu diş kaşıyıcıların plastik ve boya içermeyen olmasına dikkat edilmeli, soğuk olarak çocuğun eline verilerek dişlerini kaşıması sağlanmalıdır. Ancak kesinlikle buzlukta değil, buzdolabında bekletilmelidir. Buzlukta bekletildiği takdirde bebeğin dil, yanak ve dudaklarına yapışması gibi problemler yaşanabilmektedir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz