Sonbaharın gelmesiyle birlikte grip aşısı yaptırsam mı sorusunu daha çok duymaya başladık. Ülkemizde mevsimlerin durumuna göre grip aşısı Ekim ve Kasım aylarında yapılmaktadır. Ama grip aşısıyla ilgili çok farklı görüş ve açıklamalar bulunduğu için herkesin kafasında aynı soru işaretleri mevcut. Bu yazımda kimler grip aşısı yaptırmalı, grip aşısının ticari yönü, risk grubunda olan kişiler, grip mikrobu, grip aşısının yan etkileri gibi en çok merak edilen konulara değineceğim.
Grip Mikrobu ve Yapısı
Grip mikrobu Influenza diye adlandırılan bir çeşit virüstür. Bu virüs protein yapısına göre Influenza A, B veya C şeklinde adlandırılır. İnsanlar için en büyük riski Influenza A virüsü oluşturmaktadır. Virüsler yapısı itibariyle antibiyotiklerden etkilenmezler. Ayrıca mutasyonla genetik yapısı sürekli değiştiği için bu sene yapılan aşı ve vücudun ürettiği antikorlar bir sonraki sene etkili olmamaktadır.
Grip ve Soğuk Algınlığı Aynı Hastalık mı?
Grip virüsü vücuda girdikten sonra 1-3 günlük bir kuluçka süresinden sonra hemen kendini gösterir. Yüksek ateş, boğazda yanma, burun akıntısı, kuru öksürük, halsizlik, kas ağrısı gibi belirtiler hem gribin hemde soğuk algınlığının ortak belirtileridir. Fakat gribin etkileri daha ağır olmakla birlikte risk grubunda ki kişilerde ölüme kadar varan tehlikeli sonuçlar doğurabilmektedir.
Kimler Aşı Olmalı?
Sağlık Bakanlığı özellikle risk grubunda olan kişilerin mutlaka grip aşısı olması gerektiğini söylüyor. Risk grubunda yer alan kişiler;
- Astım hastaları
- Şeker hastaları
- Kalp ve böbrek yetmezliği ve hastalıkları bulunanlar
- 6 ay ile 3 yaş arasında ki çocuklar
- Bağışıklık yetmezliği olanlar
- 65 yaş üstündekiler
- Gribi önceki senelerde çok ağır geçiren kişiler
grip aşısı yaptırması tavsiye ediliyor. Ayrıca hastane, okul gibi hastalığın kolay yayılacağı ortamlarda bulunanlarda aşı yaptırabilirler.
Risk gruplarının dışında kalan ve bağışıklık sistemi güçlü bireylerin aşı yaptırmasına gerek yoktur.
Grip Aşısının Yan Etkileri
Grip aşısı 6 aydan küçük bebeklere ve güçlü yumurta alerjisi olan kişilere yapılmaz. Aşının içerisinde ölü virüsler bulunduğundan yapılan kişide grip belirtileri görülmez. Aşı yapılan bölgede ağrı, kızarıklık, şişme, kas ağrıları ve kişide hafif ateş görülebilir. Bu yan etkiler 1-2 gün içerisinde ortadan kalkar.
Grip Aşısının Ticari Boyutu
Belkide grip aşısı yaptırmalı mıyım sorusunun bu denli çok tartışılmasının temel sebebi, aşının ticari boyutunun ön plana çıkmasıdır. Dikkat ederseniz birçok aşı piyasada bulunmasına rağmen onların durumunu tartışmıyoruz. Çünkü birçok aşı bir kere yaptırıldığında koruması ömür boyu sürmektedir.
Grip aşısında ise durum farklıdır, aşı her sene yaptırılmak zorundadır. Ayrıca diğer aşıların kişileri hastalıktan koruma oranı %90’ın üzerinde iken, grip aşısında bu koruma oranı %50 civarındadır. Buda demek oluyor ki aşı yaptıran her iki kişiden biri hastalığa yakalanmaktadır.
Ayrıca bazı grip virüslerinin laboratuvar ortamında mutasyona uğratılarak hastalığın yayılması sağlandığı söylentiler arasında. Tabi hastalığı üreten firma diğer firmalardan önce aşıyı ürettiği için piyasadan yüklü miktarda para topladığı da varsayımlardan biridir.
Konuyla ilgili yeterli bilgilendirme yaptığımızı düşünüyoruz.Bu bilgiler ışığında aşı yaptırıp yaptırmamak tamamen sizin kararınız. En doğru kararı vermeniz dileğimizle.