Hamileliğin (Gebeliğin) 4. Haftası

4 haftalık hamilelik

Hamileliğin 4. Haftası

Embriyo hızla hücre sayısını arttırmakta ve yerini sağlamlaştırmaya çalışmaktadır. Embriyonun hücreleri genel itibariyle iki gruba ayrılmaktadır bu dönemde. İlk grup bebeği ve organlarını oluşturmak yönünde farklılaşırken, ikinci grup ise 12. haftadan sonra tek başına bebeğin beslenmesini üstlenecek plasenta ve göbek kordonunu oluşturmak üzere farklılaşmaktadır. Ayrıca bu hücreler gebelik hormonu olarak da bilinen HCG salgılarlar.

Son adet görmeden sonra muhtemelen bu hafta adet kanaması beklenecektir. Normalde kanaması olması gerektiğini düşünen kadın bu durumla karşılaşmayınca hamile olduğunun ilk belirtisiyle karşılaşmış olabilir. Tabiî ki emin olmak için bir takım testler yapılmalı çünkü bazı durumlarda hafif ya da normal kanamaların devam ettiği durumlarda olmuştur. Bunun sebebi; bazen rahime ekilen bazı hücrelerin damarları yırtması olarak anlatılır.

Bazen damla şeklinde bazen de normal adet düzeni gibi kanamalar görülebilir. Üstüne görme deyimiyle de anlatılan bu süreçte başka hamilelik belirtileri takip edilerek idrar ya da kan testi (bHCG) yapılması önerilmektedir. Bu dönemde yapılacak ultrason ile hamileliği saptamak mümkün olmaz. Görülebilecek tek şey rahim iç duvarında (bebeğin rahim içinde yerleşeceği yer) kalınlaşmadır. Bu normal bir süreçtir.

4. hafta da adet kesilmesi dışında daha birçok belirti ortaya çıkabilir. Halsizlik, yemek alışkanlıklarında gözlenen değişiklikler, kokulara karşı hassasiyet, idrar renginin koyulaşması, bulantı, kusma ve bunun gibi belirtilerde adet kesilmesine eşlik eder. Bu belirtilerin ana nedeni artan gebelik hormonu (HCG) ve östrojen – progesterondur.

Gebeliğin 4. haftasında görülen her belirti görünen cinsten değildir. Kadın vücudunda görünmeyen, annenin hissetmediği hatta uzmanların bile fark edemediği değişimler yaşanır. Bunların başında gebelik kesesinin (amniotik kese) sıvı ile dolmaya başlaması geliyor. Embriyo bu sıvının içinde gelişmeye başlar. Aynı zamanda amnio adı verilen bu sıvı bebeğin bir organının gelişmesini de sağlarken bir yandan da bebeği darbelere karşı korur. Hücrelerin şekillenerek oluşturduğu plasenta artık oksijen ve besin taşımaya başlamıştır bile.

Embriyo 4. hafta da 0,35 milimetre büyüklüğünde ve 150 hücreden oluşmaktadır. Üç karmandan oluşur. Bunlar;

Endoderm (iç tabaka): akciğer, karaciğer, sindirim sistemi

Mezoterm (orta tabaka): kalp, kas, kemik, böbrek, damar sistemi ve cinsel organlar

Ektoderm (dış tabaka): deri, sinir sistemi, cilt, göz ve saç dokuları oluşmaya başlar.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz