Hamilelikte D Vitamini Eksikliği ve Belirtileri

hamilelikte d vitamini

D vitamini, bir grup yağda çözünür prohormondan elde edilen steroid bir vitamindir. Vitamin eksikliği hamilelikle ilgili sorunlara neden olabilmektedir. D vitamini gebelik sürecinde oldukça önemlidir. Bebek bekleyen anne adaylarının hamilelik boyunca hem kendi sağlıkları hem de bebeğinin sağlıklı gelişimi için önerilen miktarda D vitamini almaları gerekir. Gelişim için D vitamininde bulunan en önemli bileşikler D2 ve D3’tür.

Doğum öncesi vitaminlerin içinde yeteri kadar D Vitamini bulunuyor mu?

Doğum öncesi kullanılan vitaminlerin yeteri kadar D vitamini sunması olası değildir. D vitamini eksikliği ile ilgili yeni bir araştırmada, günlük 4000 IU D vitamini alan kadınların preterm (erken) doğum ve doğum enfeksiyonlarına yakalanma olasılıklarının düşük olduğunu bulunmuştur. Bu araştırmada, belirtilen seviyedeki D vitamini sadece anne adayı için güvenli değil aynı zamanda bebek içinde yararlı olduğu doğrulandı. Ayrıca araştırmacılar, tüm hamile kadınlar için bu günlük D vitamini dozunun tüketilmesini öneriyor.

Gebelikte D Vitamini Neden Gerekir?

Kşisel sağlık açısından faydalıdır. D vitamini bağışıklık fonksiyonu, sağlıklı hücre bölünmesi ve kemik sağlığı üzerindeki rolünü destekleyen kapsamlı araştırmalara sahiptir. D vitamini, kalsiyum ve fosforun absorbe edilmesi ve metabolizma için gereklidir. Birçok çalışma sonucunda ise düşük D vitamini seviyeleriyle belirli kanser tipleri, otoimün hastalıklar, nörolojik hastalıklar, insülin direnci ve kardiyovasküler hastalık riski arasında bir ilişki olduğunu gösteriyor. D vitamini sağlıklı kemik gelişimini destekleyerek bebeğinizin sağlıklı olması konusunda etkilidir. Eksikliği sonucunda da gebelik zehirlenmesi (preeklampsi) ortaya çıkabilmektedir.

D vitamini eksikliğine nelere sebep olur?

Şu anda Türkiye’deki nüfusun % 40-60’ı hamile kadınlar da dahil olmak üzere D vitamini eksikliğine sahiptir. Bu yaygın eksikliğin birçok sebebi vardır ve bu sorunu aşmak için D vitamini içeren gıdaların hangilerini olduğunu öğrenmeli ve tüketmelisiniz.

Bu gıdalardan bazıları yumurta sarısı ve somondur ancak çoğu D vitamini süt gibi gıdalar yoluyla alınmaktadır. Laktoza intoleransına sahip olmayan kişiler için % 75’i için, güçlendirilmiş süt ürünleri, D vitamini tüketiminin güvenilir bir kaynağı değildir.

Ayrıca, vücudun D vitamini üretebilme ve emme yeteneğini pek çok faktör etkilemektedir. Bu faktörlerden bazıları cilt pigmentasyonu, yaş, obezite, hava kirliliğidir. D vitamini aslında bir hormondur ve güneş ışığına ihtiyaç duyar.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz