Kabızlığa İyi Gelen Bitkiler Nelerdir?

kabızlık

Kabızlık, her yaştan insanı etkileyen çok yaygın bir sindirim bozukluğudur. Tıbbi olarak haftada üç veya daha az bağırsak hareketi yaşamak olarak tanımlanır. Şiddetli kabızlık durumunda, haftada bir bağırsak hareketi yaşanır. Dışkının bağırsak geçmesi zorlaştığı için oluşur çünkü kolondaki besinlerden fazla su emilmesi, dışkıları çok kuru ve sert hale getirir. Bu, bir kişinin boşaltım için çok fazla zorlanmasına neden olabilir. Diğer belirtiler karın şişliği ve ağrısı, mide krampları, bulantı, anormal şekilde küçük veya büyük dışkı, mide asidi, iştahsızlık, kötü nefes kokusu, baş ağrısı, depresyon, akne ve ağız yaralarıdır.

Kabızlığın başlıca nedenleri; lif tüketiminde azalma, az su içmek, düzensiz dışkılama alışkanlığı, fiziksel aktivite eksikliği, gebelik, yaşlanma, beslenme rutininde değişiklikler, karın kaslarının zayıflığı, hemoroid, stres, bazı ilaçlar, fazla müshil kullanımı ve belirli hastalıklardır.

Bu sorun, rahatsızlığa neden olmanın da ötesinde çok sinir bozucu olabilir. Sindirim sisteminizin işlevselliğini geliştirmek ve kabızlığı tedavi etmek için birçok doğal tedavi yöntemi bulunmaktadır. Bu yöntemlerin uygulanması çok kolaydır ve etkileri çok güçlüdür.

Limon

Sadece yiyeceklere tat vermek veya limonata yapmak için değil, aynı zamanda kilo vermek, cilt bakımı, sindirim, göz bakımı, peptik ülser, solunum bozuklukları vb. gibi birçok sorun için de kullanılmaktadır. Limon ya da daha özel olarak limon suyu, kabızlığı tedavi edebilir. Bu evde deneyebileceğiniz en basit ve en etkili tedavilerden biridir.

Limon yağında bulunan flavonoidler sindirim sistemini uyarır ve sindirim suyu, safra ve asitlerin salgılanmasını artırır ve böylece bağırsaktaki dışkı harekete geçer. Limondan gelen fazla asitler, sindirim sistemini yıkayarak ve temizleyerek boşaltım sistemini temizler. Limonun lif içeriği kabızlığı azaltır.

Yarım limon suyunu, bir bardak ılık suya ekleyin. Ayrıca bir tutam kaya tuzu ya da yarım çay kaşığı sofra tuzu ve biraz bal ilave edebilirsiniz. Bu besleyici limon suyunu sabahları aç karnına için. Ayrıca akşamları bu lezzetli içecekten bir bardak tüketebilirsiniz. Kabızlığı tedavi etmek için birkaç gün içinde bu yöntemi uygulayın.

Alternatif olarak, kabızlıktan kurtulmak ve boşaltım sisteminizi temizlemek için birkaç gün boyunca bir tutam tuz ile birlikte 1 veya 2 yemek kaşığı taze sıkılmış limon suyu yutun.

İncir

İncir lif bakımından çok yüksektir ve doğal bir müshil olarak davranır. Antosiyaninler ve polifenoller bakımından zengindir. Gastrointestinal ve enflamatuvar bozukluklar için geleneksel tıpta kullanılır. Kronik kabızlıktan muzdarip olanlar diyetlerinde incir tüketmelidir. Kabızlık tedavisinde hem taze hem de kuru incir kullanılabilir. Taze inciri yıkayın ve kabuğuyla birlikte yiyin. Kabuk, yüksek miktarda lif ve kalsiyum içerir. İncir kabuğunun hayvan deneylerinde kabızlığa karşı etkili bir tedavi olduğu gösterilmiştir.

İki ila üç badem ve kuru inciri birkaç saat suda bekletin.

Bademleri soyun ve tüm malzemeleri birlikte öğütün.

Bu macunu bir çorba kaşığı balla birlikte gece tüketin.

Hint Yağı

Müshil ve bir uyarıcı olarak hint yağı, kalın bağırsakları uyarır ve bağırsak hareketini geliştirir.

Hint yağının kimyasal bileşenleri flavonoidler, yağ asitleri, amino asitler, terpenoidler, fenolik bileşikler, fitosterollerdir. Bu bileşikler yağın , antienflamatuvar, antioksidan ve hepatoprotektif etkilerinden sorumludur.

Kastor bitkisinin farklı bölümleri, karın hastalıkları, artrit, kas ağrısı, kabızlık gibi sorunlarda tıbbi uygulamalar için kullanılmaktadır. Hint yağı sadece şiddetli kabızlık vakaları için alınmalıdır. Hint yağı aynı zamanda cilt ve saç bakımına da yarar sağlar ve kozmetik endüstrisinde kullanılır.

Aç karnına bir ila iki çay kaşığı hint yağı yutun. Tadını güzelleştirmek için portakal suyu gibi bir meyve suyu ile alabilirsiniz. Birkaç saat içinde durumunuzda büyük bir iyileşme göreceksiniz.

Not: Hint yağı, büyük dozlarda alındığında zehirli olabilir. Bağırsak hareketini uyarırken abdominal kramplara neden olabilir. Yan etkilere neden olabileceğinden, bu ilacı uzun süre kullanmamalısınız.

Bal

Bal, hafif bir müshil olarak davrandığı için kabızlığı hafifletmekte oldukça faydalıdır. 1995 yılında Amerikan Klinik Beslenme Dergisi, sağlıklı gönüllülerde görülen laksatif etkisinin, vücuttaki fruktozun emilimini azaltmasına bağlı olduğunu bildirmiştir. Kabızlığı tedavi etmenin yanı sıra sorunu önleyebilirsiniz. Ham ve organik bal tercih etmelisiniz.

Günde iki kez iki tatlı kaşığı bal tüketin.

Ayrıca bal ve limon suyunun her birinden bir çorba kaşığı alıp ılık suyla karıştırabilir ve her sabah aç karnına içebilirsiniz.

1 yemek kaşığı balı 1 yemek kaşığı organik ve katkısız elma sirkesi ile karıştırın. Sindirim sistemini sindirime hazırlamak için yemeklerden 15 ila 30 dakika önce alın.

Keten Tohumu

Keten tohumu birçok tıbbi özelliklere sahiptir ve lif ve omega-3 yağ asitlerinin en zengin bitki kaynaklarından biridir. Ayrıca fenoller, E vitamini ve K vitaminleri, magnezyum ve potasyum gibi mineraller bakımından da zengindir. Keten tohumu hem antienflamatuvar hem de antioksidan özelliklere sahiptir ve aynı zamanda yatıştırıcı olarak işlev görür.

2015 yılında yayınlanan bir makale, keten tohumunun kabızlık ve ishal için etkili bir tedavi olduğunu göstermiştir. Keten tohumlarının müshil özelliği, hafif veya çok ciddi kabızlık durumlarının tedavisinde çok yararlı olabilir.

Bir kahve değirmeni içinde 1 yemek kaşığı keten tohumunu öğütün. Toz haline gelmiş keten tohumunu 1-2 bardak su ile karıştırın ve içmeden önce 15 dakika dinlendirin. Yatmadan önce her gün bu suyu için. Sabah, bağırsak hareketiniz daha iyi olacaktır.

Alternatif olarak, bir bardak su ile iki veya üç yemek kaşığı keten tohumu yiyebilirsiniz.

Not: Keten tohumu yediğinizde, karın rahatsızlığına neden olabileceğinden lütfen çok fazla su için.

Kuru Erik

Geleneksel bir çare olarak kabul edilmektedir. Bunun yüksek lif içeriğine bağlı olduğu varsayılmaktadır. Kuru eriklerde bulunan çözünmez ve çözünebilir lifler, dışkıdaki su miktarını artırır, sindirim salgılarını ve bağırsak hareketini uyarır. Kuru erik içinde bulunan şeker alkolü sorbitol ve diğer fenoller ince bağırsak tarafından zayıf bir şekilde emilir ve laksatif bir etkiye sahiptir. Kabızlık eğilimi varsa, düzenli olarak kuru erik yiyin.

2011 yılında yapılan ve yayınlanan bir araştırma çalışması, kuru eriğin mevcut standart psyllium tedavisinden daha güvenli, lezzetli ve daha etkili olduğu sonucuna varmıştır.

Kuru erik yoksa günde 3 ila 4 kez taze olarak, kuru erik varsa 1 ila 2 adet tüketin.

Ilık badem sütü içine 2 ila 3 adet kuru erik atın blenderdan geçirin ve kabızlıktan kurtulmak için geceleri için.

3-4 kuru eriği doğrayın ve her gün bir fincan çırpılmış yoğurt ile birlikte yiyin.

Ispanak

Ispanak, özellikle kabızlık çekiyorsanız, sindirim sistemi için gerçekten yararlıdır.

Lif, oksalik asit, kalsiyum ve fosfor açısından zengindir. Diğer sebzeler arasında ıspanak yüksek vitamin içeriğine sahiptir. Çiğ ıspanak, tüm bağırsak sistemini temizleyebilen ve yeniden yapılandırabilen çeşitli bileşenlere sahiptir.

Kabızlıktan kurtulmak için diyetinize ıspanak eklemelisiniz. Çiğ veya pişmiş olarak yiyebilirsiniz. Şiddetli kabızlığınız varsa, günde iki kez yarım bardak çiğ ıspanak suyu ve yarım bardak su karışımı kullanın. Birkaç gün içinde çok rahatlayacaksınız.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz