Melazma Lekeleri Nedir? Hamilelik Maskesi Tedavisi

malezma

Melazma lekeleri temel olarak gebelikle ilişkili olan ve hamilelik maskesi olarak adlandırılan bir cilt lekesidir. Melasma’ya gebelik ilişkisi nedeniyle gebeliğin maskesi de denir. Melama etkilenen kişinin yüzünde bronz renk değişikliği olarak görülür. Özellikle kadınlarda ve hamile kadınlarda görülür. Oral kontraseptiflerin veya hormon replasman tedavisinin (HRT) kullanımı bu hastalığa karşı daha savunmasız olmanızı sağlayabilir. Melasma hem Kuzey Amerika kökenli erkeklerde hem de kadınlarda sık görülür ve ağırlıklı olarak ön kollarında gelişirler. Diğer yandan Alman, Rus, Yahudi kökenli milletlerde her iki cinsiyette de yaygındır.

Hamilelik maskesi, melanin adı verilen insan renklendirici pigmentin etkisiyle oluşur. Melanin cildin koyu renklenmesinden sorumludur ve herhangi bir bölgedeki melanin üretimi çevresindeki diğer alanları aşarsa, bu alan daha koyu hale gelir. Melanin cildin epidermal tabakasında bulunan melanositler tarafından üretilir. Bu melanositler, melanosit uyarıcı hormon adı verilen bir hormon tarafından uyarıldıklarında melanin üretirler.

Kadın hormonlarından olan östrojen ve progesteron, cilt güneşe maruz kaldığında melanin pigmentlerinin üretimini uyarabilir. Bu, cilde daha fazla melanin eklenmesi anlamına gelir. Güneş ışığına maruz kalınan bölgelerde bulunan hafif kahverengi cilt tipinde olan kadınlar, özellikle bu durumun gelişmesine açıktırlar.

Bazı bilim insanları, stresin melanosit uyaran hormonun fazla üretimine neden olabileceğine inanıyor. Bazıları, aynı zamanda, bazı gen kombinasyonlarının bu durumu sağlayabileceğine inanıyor. Melazma insidansı da tiroid hastalığı olan hastalarda artış gösteriyor. Kadın hastalıkları olarak Melazma kolayca teşhis edilebilir, çünkü çoğu vakada deride açıkça görülebilir ve herhangi bir özel cihaz yardımı olmadan gözlenebilir. Tıbbi olarak, 400 nm dalga boyundaki bir ahşap lambadan teşhis konur. Ahşap lambanın altında aşırı melaninin üretildiği alanları tanımlamak çok kolaydır.

Hastanın Melasma’nın kozmetik renk değişikliğinin ötesinde herhangi bir başka belirtiye neden olmadığını anlaması önemlidir. Genellikle yanaklarda, dudakta ve yüzdeki diğer alanlarda koyu, düzensiz yamalar gibi gözükür. Melazmanın bir sonucu olarak oluşan koyu renkli lekeler kalıcı değildir ve genellikle doğumdan sonraki birkaç ay sonra veya oral kontraseptiflerin veya hormon replasman tedavisinin durdurulduğunda kaybolur.

Hamilelik Maskesi Nasıl Geçer?

Melazma durumunda özel tedaviler zorunlu değildir. Ancak siyah lekelerin kaybolmasını hızlandırmak için yapılabilecek birkaç tedavi mevcuttur. Tirozinaz önleyici kimyasalların kullanımı iyi bir yöntemdir. Tirozinaz, melanin üretiminde önemli bir rol oynayan bir enzimdir. Kimyasal hidrokinon, iyi bir tirosinaz inhibitörüdür ve% 2 ve% 4 konsantrasyonda kullanılabilir.

Kullanılan bir başka kimyasal madde, melanositlerin etkisini inhibe eden Azelaik asittir. Bu,% 20’lik konsantrasyonda kullanılabilir. Cilt hücresi sayısını arttırma kapasitesine sahip olan tretinonin olarak bilinen bir asit de kullanılır. Bu tedavi hamilelik sırasında kullanılamaz. Alfa hidroksiasitler ve glikolik asit gibi kimyasallarla yapılan yüz bakımı da karanlık noktanın daha çabuk kaybolması için kullanılır.

Lazer tedavisi de kullanılabilir. Ancak lazer tedavisinden önce lekelerin kökeninin epidermal veya dermal olup olmadığını belirlemek önemlidir çünkü bunlar dermal kaynaklıysa lazer tedavisi daha koyu hale getirebilir. Dermal melasma çoğu tedavide genellikle tepkisizdir.

Bu tedavilerin herhangi birini veya tümünü uygulasanız bile sonuçların kademeli olacağı ve tedavide güneş ışığından kaçınmanız önemlidir ancak büyülü bir etki beklememek isabetlidir. Elbette, lekelerin daha açık görünmesi için her zaman kozmetik malzemeleri kullanabilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz