
Mide bulantısı, uzmanların tanımına göre kusacakmış gibi olma halidir. Bulantı tek başına bir hastalık değil, bazı hastalıkların belirtisidir. Birden bire ortaya çıkabileceği gibi bir şey yedikten sonra da ortaya çıkabilir. Oldukça rahatsız edici bir durumdur. Bir besin, ilaç veya hastalık mide bulantısına sebep olabilir. Mide bulantısından en çok şikayetçi olduğumuz durumlardan biri sabah mide bulantısı hissi ile uyanmaktır.
Mide Bulantısı Bir Çok Nedene Bağlı Oluşabilir
Herhangi bir besin tükettikten sonra aniden ortaya çıkan kuvvetli bir mide bulantısı oluşursa, gıda zehirlenmesi olasılığını dikkate alın. Ayrıca ishal, mide ülseri, gastrit, migren, fazla alkol ve sigara tüketimi, iç kulaktan kaynaklanan rahatsızlıklar, kemoterapi, duygusal hezeyanlar, kafa içinde yüksek basınç mide bulantısına neden olabilir. Sabahları oluşan bu mide bulantısı eğer sürekli devam ediyorsa acilen bir hekime başvurmalısınız. Çünkü bu durum kalp krizinin bile habercisi olabilir. Kalp krizinin en belirgin göstergesi mide bulantısıdır. Bulantı deyip geçmeyin.
Hamilelikte Sabah Bulantıları;
Bulantının en çok görüldüğü zamanlardan biride hamileliğin ilk ayları, bebeğin oluşmaya başladığı evrelerdir. Bazen bir iki aydan uzun sürer. Özellikle ikiz bebek bekliyorsanız bu süre doğuma kadar uzayabilir. Bu bulantılar sürekli olarak sabah olabileceği gibi, günün farklı saatlerinde farklı şiddetlerde olabilir. Bulantılar gayet normaldir. Endişe etmenize gerek yoktur.
Sabah Bulantılarını Azaltmak, Önlemek İçin Önerilerimiz;
Eğer Sürekli Bulantılarınız Varsa;
- Öncelikle bulunduğunuz ortamın serin olmasını sağlayın, bol bol havalandırın.
- Çok yağlı ve kızartılmış besinleri menünüzden kaldırın.
- Suyu çok tüketmeye çalışın. Kusmanızda varsa sıvı kaybınız artacak vücut dengeniz bozulacaktır.
- Yiyecek ve içeceklerinizi yavaş yavaş tüketin. Birden hızlıca yiyip içerseniz mideniz buna tepki verecektir.
- Öğün sayısını artırın, her öğünde tükettiğiniz besin miktarını azaltın. Az az ve sık yiyin. Midenizi boş bırakmamaya çalışın.
- Çok ağır yemekleri akşam tüketmeyin.
- Sigara dumanından uzak durun.
- Bulantıyı artıracak koku ve görüntülerden kaçın.
- Bulantılarınız geçene kadar yastığınızı biraz yükseltin.
- Sabah uyanınca yataktan kalkmadan önce hafif kraker vb. besinler tüketin. Yavaş hareket edin, ani kalkışkar yapmayın.
- Dinlenmeye ayırdığınız zamanı artırın. Stresten uzak durun.
- Yemeklerinizi çok soğuk ve çok sıcak tüketmeyin.
- Bulantınız olduğunda temiz alanlara çıkın.
Mide Bulantısı İçin Bitkisel Tavsiyeler;
İbrahim Saraçoğlu’ndan mide bulantısına kekik kürü: Kurutulmuş bir tatlı kaşığı kekiği ağzınızda bir yudum su ile çiğnemeden yutun.
*Mide kanaması riskiniz varsa kekikten uzak durun.
Zencefil çayı: Bir bardak kaynar suyun içine bir tatlı kaşığı toz haline getirilmiş zencefili ekleyip karıştırın. Ağzını kapatıp 5-10 dk demlenmesini bekleyip için. Zencefil her türlü bulantıda etkili çözümü sağlayacaktır.
Bulantı için çay: Meyan köklerini serçe parmak uzunluğunda doğrayın. İçine bir kaç tane papatya çiçeği, portakal kabuğu, rezene, nane karıştırıp 250 ml kaynar suda 15 dk dinlendirin. Aroması için biraz da tarçın güzel olur. Afiyetle için.
Tüm bunların yanında ebegümeci, adaçayı, nane, yarpuz(fılıskın), acı pelin, ıhlamur, anason tohumu gibi bitkilerin kaynar suda dinlendirildikten sonra içilen suları da mide bulantısına iyi gelir.
Mide bulantısının çözümü aslında çok basit önerilerimizi dikkate alın ve sürekli devam eden bulantılarda doktorunuza başvurun.